Huid - Jeuk - Vacht

Een kat kan last krijgen van verschillende huidproblemen en jeuk. Dat zijn vervelende aandoeningen voor de kat, maar gelukkig zijn ze vaak gemakkelijk te behandelen.

Vlooienallergie

Een van de meest voorkomende oorzaken van huidproblemen bij katten is een allergie voor vlooien. Als u wilt weten of uw kat besmet is met vlooien, kunt u met een vlooienkam kijken of er zich zwart-bruine korreltjes in de vacht van uw kat bevinden. Dit zijn de uitwerpselen van vlooien en vormen dus het bewijs voor hun aanwezigheid. De vlooienbeten veroorzaken jeuk, waardoor de kat zich gaat krabben. In sommige gevallen is de jeuk dermate hevig dat de kat zich open krabt. Hierdoor kunnen huidproblemen zoals een hotspot bij de kat ontstaan.

Voedselovergevoeligheid

Ook voedselovergevoeligheid kan bij katten leiden tot huidproblemen. Zelfs als een kat nooit eerder een aandoening heeft gekregen door zijn gebruikelijke voer, kan hij er alsnog ineens overgevoelig voor raken. Om zeker te weten dat het om een voedselallergie gaat, kunt u de kat een hypoallergeen dieet laten volgen gedurende zes tot acht weken.

Huidschimmels

Regelmatig krijgen katten last van huidschimmels. Die zijn te herkennen aan kale plekken, haarverlies en korstjes tussen de haren. Als een kat last heeft van een huidschimmel, heeft hij maar weinig jeuk. Een voorbeeld van zo'n huidschimmel is dermatofytose, ook wel ringworm genoemd. Ringworm uit zich in ronde of onregelmatig gevormde kale plekken in de vacht van de kat. Bij langharige katten is dat moeilijk te herkennen. Soms gaan huidschimmels vanzelf weer over, maar het is goed om de huidschimmel bij de kat te behandelen.

Symptomen

Er zijn een aantal symptomen die bij bijna alle huidaandoeningen de kop op steken. Zo vertoont de huid meestal ontstekingsreacties. Die doen zich voornamelijk voor rond de ogen, de oren en de mond van uw huisdier. Daarnaast zal de kat vaak kale plekken in de vacht hebben. Dat komt doordat een kat overmatig zijn vacht gaat likken als hij last van jeuk heeft. De voetjes van de kat kunnen bovendien gaan ontsteken door het vele likken. Katten met een huidaandoening hebben vaak last van droog eczeem met korsten of nat eczeem met kleine blaasjes. Ook netelroos komt regelmatig voor. Dat is te herkennen aan duidelijke gewelfde vlekjes met een roze of rode kleur. Als een kat huidklachten heeft is het echter niet vanzelfsprekend dat hij voortdurend krabt of likt. Er zijn ook indirecte tekenen die op jeuk kunnen wijzen. Voorbeelden daarvan zijn haren in de ontlasting van de kat, het uitbraken van haarballen, of plukjes haar in de mond van de kat. Verder kan de kat zich anders gaan gedragen wanneer hij last heeft van huidklachten.

Als u denkt dat uw kat last heeft van een huidaandoening, is het een goed idee om een dierenarts te raadplegen. Ook dient u altijd een dierenarts te raadplegen alvorens bepaalde middelen toe te dienen bij uw kat.

Hondensport

Hondensport

Trouw gezelschap, een maatje om mee te gaan wandelen, het bewaken van een terrein of huis: mensen kunnen veel verschillende redenen hebben om een hond aan te schaffen. Maar er is méér! Wat is er nu leuker dan lekker actief bezig te zijn met uw hond? Het is goed voor zowel mens als dier en enorm positief voor de baas-hond relatie. Het draagt bij aan een goede fysieke en mentale gezondheid, waarmee het ontstaan van gedragsproblemen voorkomen kan worden.Lees verder »

Waarom Medpets.be

  • Meer dan 4000 producten
  • Levertijd 1 - 3 werkdagen
  • Goedkoper dan uw dierenarts
  • Klantvriendelijke service
  • Gratis verzending vanaf €55,-
  • Onze klanten beoordelen Medpets.be gemiddeld met 8.6 (van 10) op basis van 9095 reviews.

Productadvies & Klantenservice

03 - 555 91 23
Maandag t/m vrijdag: 08.30-17.00 uur
Medpets maakt gebruik van cookies.  -  sluit