Ogen

Honden kunnen last krijgen van verschillende oogaandoeningen. Gezonde ogen zijn schoon, helder en vrij van vuil. Enkele voorbeelden van problemen aan het oog:

Staar

Bij staar wordt de lens van het oog vertroebeld. De hond zal dan minder goed zien en kan geleidelijk aan volledig blind worden. Soms is staar een gevolg van diabetes, maar meestal ontwikkelt de aandoening zich door ouderdom. Een hond zal echter niet veel problemen krijgen door een verminderd gezichtsvermogen in het huis. De meeste honden kennen hun weg er blindelings. Buitenshuis is het een ander verhaal. Als de hond minder goed ziet, is het slim om hem aan te lijnen bij het buitengaan. Staar kan verholpen worden door een speciale operatie, maar bij oudere honden heeft dat meestal geen effect.

Gezwollen ogen

Als de hond erg onrustig is en duidelijk last van zijn ogen heeft, kan het zijn dat hij gestoken is door een insect. De oogleden zijn dan wat opgezwollen. Die zwellingen veroorzaken jeuk en pijn. Zorg ervoor dat een eventuele angel uit het ooglid verwijderd wordt, anders kan de hond alsnog blind worden.

Entropion en ectropion

Bij entropion krullen de oogleden naar binnen, waardoor de wimperhaartjes het hoornvlies irriteren. De aandoening komt vaker voor bij dieren met een geplooide neusrug, zoals Pekinezen. Bij ectropion krullen de oogleden juist naar buiten. Daardoor kan het hoornvlies vol raken met bacteriën en stof. Vooral bij bloedhonden komt deze aandoening vaak voor. Zowel entropion en ectropion zijn erfelijk en kunnen verholpen worden door middel van een operatie.

Conjunctivitis (bindvliesontsteking)

Conjunctivitis of bindvliesontsteking is de meest voorkomende oogaandoening bij honden en wordt in de volksmond oogontsteking genoemd. Het gaat om een ontsteking van het slijmvlies van de ogen. Conjunctivitis is te herkennen aan rode ogen die pus uitscheiden of als de hond vieze, harde stukjes in de ooghoeken heeft plakken. Bovendien zal de hond regelmatig met zijn ogen knijpen en knipperen, of zelfs met zijn pootjes langs de ogen wrijven. Ontstoken ogen worden meestal veroorzaakt door aandoeningen aan de luchtwegen, allergieën en infectieziekten. Oogontsteking bij honden is gemakkelijk te verhelpen met behulp van antibiotica, in de vorm van een zalf of druppels. Bij licht ontstoken ogen kan zelfs regelmatig spoelen met water al helpen.

Tekort aan traanvocht

Niet alleen overmatige traanproductie is vervelend voor de hond, ook een tekort aan traanvocht is een bedreiging voor de ogen. Om de hond te helpen kan er gebruik gemaakt worden van kunsttranen die in de ogen worden aangebracht, zodat de ogen niet volledig uitdrogen. Indien dat niet helpt, kan de aandoening operatief verholpen worden.

Ooglidwratten

Ontstekingen aan de ogen gaan dikwijls samen met wratten op het ooglid. Die wratjes zorgen er op hun beurt voor dat het hoornvlies geïrriteerd raakt en begint te bloeden. De wratten kunnen doorgaans verwijderd worden met een kleine operatieve ingreep.

Scleritis

Als de buitenste laag van het oog ontstoken is, spreken we van scleritis. De hond heeft dan rode en opgezwollen ogen die lijken te verharden. Scleritis kan veroorzaakt worden door parasitaire ziekten zoals de ziekte van Lyme. Regelmatig leidt de ontsteking tot permanente blindheid.

Behandeling

Voor de verzorging van de ogen van uw hond zijn oogreinigers verkrijgbaar. Deze kunt u gebruiken voor het verzorgen en reinigen van de ogen van uw hond. Oogreinigers hebben een preventieve functie: als u de oogleden en het gebied eromheen regelmatig schoonmaakt, verkleint dit de kans dat vuil tot in het oog van uw hond kan doordringen en ontstekingen veroorzaken. Indien uw hond kampt met een van de hierboven genoemde klachten, dan bieden oogreinigers geen uitkomst meer en dient u direct contact op te nemen met uw dierenarts voor een goede diagnose en passende behandeling.

Hondensport

Hondensport

Trouw gezelschap, een maatje om mee te gaan wandelen, het bewaken van een terrein of huis: mensen kunnen veel verschillende redenen hebben om een hond aan te schaffen. Maar er is méér! Wat is er nu leuker dan lekker actief bezig te zijn met uw hond? Het is goed voor zowel mens als dier en enorm positief voor de baas-hond relatie. Het draagt bij aan een goede fysieke en mentale gezondheid, waarmee het ontstaan van gedragsproblemen voorkomen kan worden.Lees verder »

Waarom Medpets.be

  • Meer dan 4000 producten
  • Levertijd 1 - 3 werkdagen
  • Goedkoper dan uw dierenarts
  • Klantvriendelijke service
  • Gratis verzending vanaf €49,-
  • Onze klanten beoordelen Medpets.be gemiddeld met 8.6 (van 10) op basis van 9303 reviews.

Productadvies & Klantenservice

03 - 555 91 23
Maandag t/m vrijdag: 08.30-17.30 uur
Medpets maakt gebruik van cookies.  -  sluit