> Behandeling van angst en stress door harde geluiden

Behandeling van angst en stress door harde geluiden

Behandeling van angst en stress door harde geluiden

Harde geluiden, zoals verkeer, treinen, harde muziek, onweer en vuurwerk kunnen een dier zeer angstig maken. Het leven van een angstig dier is verre van prettig. Of de angst nu tijdelijk is, of permanent; er zijn manieren en hulpmiddelen om een dier te helpen niet meer of minder angstig te maken. In dit artikel leest u alles over de behandeling van angst en stress veroorzaakt door harde geluiden.

Angstig gedrag

Dieren kunnen zich door harde geluiden en vreemde geuren, die door mensen als normaal ervaren worden, ernstig bedreigd voelen. Dit angstige gedrag kan zich op verschillende manieren uiten: onder de bank kruipen, op de kast springen, in de gordijnen hangen, door het raam proberen te springen, niet naar buiten durven of juist in paniek wegrennen als het dier eenmaal buiten is. De paniek kan zeer groot zijn en is zeker geen aanstellerij. Als uw huisdier steun zoekt bij u, probeer hem dan gerust te stellen.

Angst afleren

Het liefst zorgen we ervoor dat onze huisdieren niet meer bang zijn. Dit kan bereikt worden door middel van medicatie, maar uiteindelijk is uw huisdier het gelukkigst als het u lukt hem zijn angst af te leren. Dit kan met behulp van gedragstraining. Angst verminderen door middel van gedragstraining is niet eenvoudig en het kost tijd. Daarom is het belangrijk om op tijd te beginnen en de training zorgvuldig op te bouwen. Begin bij angst voor vuurwerk bij voorkeur al een aantal maanden van tevoren.

Gedragstraining

Om een dier te laten wennen aan de geluiden waar hij bang voor is, kunt u beginnen met een gedragstraining met een CD met vuurwerkgeluiden. Deze dient u in het begin heel zacht af te spelen (zodat het dier er niet van schrikt) terwijl u met het dier speelt of iets lekkers aanbiedt. Naarmate de training vordert, voert u het volume op, waarbij u altijd onder het niveau moet blijven waarbij uw dier angst gaat vertonen!

Neem de tijd

Het duurt een aantal weken tot maanden voor het dier zover is dat hij ook van volle geluidssterkte niet meer opkijkt. Tijdens de gedragstraining mag het dier bovendien niet worden blootgesteld aan knallen op een hoog geluidsniveau. Dit betekent dat u niet kunt trainen in periodes waarin u de kans loopt dat er echt vuurwerk wordt afgestoken.

Hulp van dierenarts en gedragstherapeut

Soms is het verstandig om hulp in te roepen van een honden- of kattengedragstherapeut. Deze kan u precies uitleggen waar u op moet letten en hoe u de training langzaam kunt opvoeren. Bovendien is het nuttig om een extreem angstig dier eerst te laten nakijken door uw dierenarts, voordat u met een geluidstraining begint. Het is mogelijk dat lichamelijke problemen het dier gevoeliger maken voor geluid. Bij ernstige angst kan een gedragstherapeut in overleg met uw dierenarts besluiten om naast de gedragstraining medicatie in te zetten.

Medicatie

Voor een oplossing op de korte termijn is er medicatie die het dier slaperig maakt en minder gevoelig voor geluidsprikkels, zoals bijvoorbeeld Diazepam en Alprazolam. Deze zijn uitsluitend verkrijgbaar op voorschrift van een dierenarts. Deze middelen zijn echter geen oplossing voor de langere termijn en daarom niet geschikt voor dieren die angstig zijn voor verkeersgeluiden of harde muziek.

Voedingssupplementen en reguliere medicatie

Voor deze dieren kan het inzetten van ondersteunende voedingssupplementen of reguliere medicatie een welkome aanvulling zijn bij gedragstherapie. Middelen met L-tryptofaan (een aminozuur dat ook in voeding voorkomt) en B-vitamines kunnen de hond of kat rustiger maken. Ook zijn er middelen op de markt (Calmex hond of Calmex kat, Telizen, Royal Canin Calm Diet kat of Royal Canin Calm Diet hond ) met L-theanine, een stof die in groene thee zit en die een rustgevend effect heeft. Als u dergelijke middelen geeft, overleg dit dan altijd eerst met uw dierenarts. Ze kunnen niet met alle medicijnen gecombineerd worden! Ook producten met feromonen, zoals Feliway voor de kat en Adaptil voor de hond, worden al een tijd succesvol ingezet bij de behandeling van gestresste en angstige dieren.

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om u beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen uw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van uw interesses, kunt u informatie delen via social media en kunnen we u een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website gaat u hiermee akkoord. Lees meer Sluiten