Service
Winkelmandje
Menu

Burmees

De Burmees is een echte avonturier. Hij is nergens bang voor en zit niet graag stil. Een Burmees staat bekend als een zelfverzekerde kat die erg aanwezig is en ook veel kan miauwen. De Burmees is echt een groepsdier. Hij kan niet goed alleen zijn. Hij is dan ook het liefst samen met mensen of andere rasgenoten. Door zijn levendige karakter heeft deze kat veel ruimte en afleiding nodig. Geef deze kat dan ook genoeg mogelijkheden om zich uit te leven!

Let op: Er zijn veranderingen in de wet- en regelgeving met betrekking tot het fokken met bepaalde kattenrassen. Dit geldt ook voor de Burmees. 

Burmees op krabpaal

Kenmerken

Afkomst: Birma
Andere rasnamen:
Lichaam: -
Gewicht: 3,5 tot 6,5 kg
Schofthoogte: -
Veel voorkomende symptomen: Burmese head defect; Ademhalingsproblemen door een korte neus (BOS); Spierzwakte door hypokaliëmie; suikerziekte; zenuwdegeneratie (GM1/GM2 gangliosidosis)

Karakter

De Burmees staat bekend als een extraverte en levendige kat. Deze kat is erg avontuurlijk en niet snel bang. Verder is de Burmees erg sociaal, maar hij kan zich af en toe ook wat dominant gedragen tegenover soortgenootjes. De Burmees is heel loyaal. Het wordt ook wel eens de hond onder de kattenrassen genoemd. Hij is erg aanhankelijk en vindt het erg leuk om met kinderen te spelen. De Burmees kan zich heel goed aanpassen aan het binnenleven, maar vindt het ook fijn om lekker buiten te zijn. Het is namelijk een echte jager!

Uiterlijke kenmerken

Kleur

U ziet de Burmees in verschillende kleuren. Over het algemeen is de Burmees erg donker op de uiteinden van de poten, staart en de kop. De rug en de flanken zijn lichter van kleur. De volgende kleuren worden erkend bij een Burmees: bruin, blauw, chocolate, lilac, rood, crème, bruin tortie, blauw tortie, chocolate tortie, lilac tortie, cinnamon en fawn.

Lichaam, poten en staart

Er zijn twee verschillende types, namelijk de Amerikaanse Burmees of de Engelse Burmees. De Amerikaanse Burmees heeft een gelijkmatig postuur en is redelijk compact. Zijn spieren en botten zijn heel goed ontwikkeld. De Engels Burmees is qua lichaamsbouw iets slanker en minder compact dan de Amerikaanse Burmees. De lengte van de poten van een Burmees zijn in verhouding met de lengte van het lichaam. De Amerikaanse Burmees heeft voornamelijk ronde en middelgrote voetjes en de Engelse Burmees heeft juist wat kleinere ovale voetjes. Ook de staart is bij beide types verschillend. Zo is de staart van een Amerikaanse Burmees juist dik bij de aanzet en de staart van de Engelse Burmees is juist slank.

Kop, oren en ogen

Het hoofdje van een Amerikaanse Burmees ziet er anders uit dan die van een Engelse. De kop van een Amerikaanse Burmees is wat afgerond met een ronde snuit. De kop van een Engelse Burmees is iets driehoekiger. De ogen van een Burmees staan ver uit elkaar en zijn erg fel van kleur. De oren van een Burmees zijn middelgroot met afgeronde uiteinden.

Vacht

De vacht van een Burmees is erg kort en fijn. Een Burmees staat bekend om een glimmende en glanzende vacht. Een Burmees heeft vrijwel geen ondervacht. Hierdoor is de verzorging van de Burmees erg gemakkelijk. 1 keer per week borstelen is voldoende.

Gewicht

Het gewicht van een Burmees ligt tussen de 3,5 en 6,5 kg.

Wat u moet weten over het fokbeleid van de Burmees

De Burmees is gefokt met een kortere neus. Er moet dus goed gelet worden op de lengte van de snuit. In Nederland zijn er strenge regels met betrekking tot het fokken met kortsnuit katten. Een korte snuit valt onder een schadelijk uiterlijk kenmerk wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Bekijk ook eens de campagne: Koop GEEN kortsnuit

bron: nvwa