> De kracht van wandelen

De kracht van wandelen

De kracht van wandelen

Waarom is wandelen gezond voor uw hond?

Elke hond heeft behoefte aan dagelijkse beweging. Het verschilt per hond hoeveel die behoefte precies is. De ene hond kan geen genoeg krijgen van lange wandelingen, terwijl een andere hond een klein blokje om ook wel prima vindt. Het is mede afhankelijk van het ras en de leeftijd van de hond. Een oude hond heeft uiteraard wat minder behoefte aan hele lange wandelingen, terwijl een jonge hond juist veel beweging nodig heeft.
Het is natuurlijk mooi meegenomen dat u als baas ook meteen wat lichamelijke beweging krijgt door met uw hond te wandelen. Wandelen is goed voor de hart- en bloedvaten, maar ook voor het bewegingsstelsel en onderhoud van de spieren.

Naast de behoefte aan dagelijkse beweging is er ook een behoefte aan mentale uitdagingen. Tijdens de wandeling kan uw hond hieraan worden blootgesteld; het ontdekken van nieuwe geurtjes, nieuwe omgevingen verkennen en nieuwe indrukken op doen.

Hoe kunt u de wandeling interactiever & uitdagender maken?

Betrapt u uzelf er ook vaak op dat u altijd hetzelfde rondje met uw hond wandelt? Hieronder kunt u een aantal tips & tricks vinden om de wandeling uitdagender te maken.

Commando’s

Om uw hond alert te houden tijdens de wandeling kunt u verschillende commando’s vragen. Vraag de hond bijvoorbeeld te gaan zitten en te blijven terwijl u zelf een stukje verder loopt. Het is natuurlijk veel leuker om met u mee te lopen dan te blijven zitten. Laat uw hond zitten totdat u hem bijvoorbeeld het commando ‘vrij’ geeft of bij u roept. Zo leert de hond gehoorzaam te zijn in een ‘uitdagende’ omgeving.

U kunt uw hond ook af en toe een stukje naast uw voet laten volgen. Op die manier zorgt u dat uw hond aandacht heeft voor u in plaats van de dingen die er om hem heen gebeuren. Hierdoor leert de hond zich te focussen.

Een andere goede oefening is om uw hond regelmatig bij u te roepen. Het is belangrijk dat u de hond te allen tijde onder controle hebt en dat u ook de aandacht van de hond kunt krijgen terwijl hij druk met andere dingen bezig is. Oefen dit in eerste instantie op korte afstanden terwijl de hond gewoon voor u uit loopt. Breidt daarna de afstanden steeds wat verder uit en wacht met roepen totdat de hond duidelijk met wat anders bezig is. U kunt de moeilijkheidsgraad van het commando op die manier verhogen, omdat het voor de hond moeilijker wordt om zijn aandacht naar de baas te verleggen.

Deze oefeningen helpen uw hond onder appèl te houden en zorgen ervoor dat uw hond regelmatig aandacht aan u geeft. Op deze manier krijgen hond en baas een hechtere band en zal de hond ook meer in de buurt van zijn baas blijven tijdens een wandeling. De hond zal minder snel de neiging hebben om weg te lopen of af te dwalen wanneer deze met andere dingen bezig is.

Aan de riem vs. Loslopen

De meeste mensen hebben de voorkeur hun hond lekker los te laten lopen tijdens een wandeling. Het kan echter ook nuttig en leerzaam voor de hond zijn om af en toe aan de riem te lopen. Wanneer de hond aan de riem loopt zal deze het tempo van zijn baas in de gaten moeten houden en zich hierop aanpassen. Dit kost aandacht en energie. U kunt loslopen dan bijvoorbeeld gebruiken als een beloning voor braaf gedrag aan de riem. Ook leert de hond dat niet elke wandeling hetzelfde verloopt, dat maakt de wandeling onvoorspelbaarder en uitdagender.

Speurwerk

Laat de neus van uw hond zijn werk doen door wat lekkers te verstoppen in het bos. Laat uw hond bijvoorbeeld eerst netjes zitten en wachten terwijl u wat lekkers tussen de bladeren en takken verstopt. Uw hond mag deze lekkernijtjes daarna gaan zoeken. Lukt het in het begin niet om de brokjes te vinden, dan kunt u de hond een klein beetje in de goede richting helpen. Hoe vaker de hond het doet, hoe beter hij in deze oefening zal worden. U kunt deze opdracht op een gegeven moment ook moeilijker maken door de brokjes of beloning in een klein plastic bakje te stoppen en deze te verstoppen. Uw hond moet dan het plastic bakje vinden en terugbrengen en als beloning daarvoor krijgt hij dan de inhoud ervan. Met deze oefeningen laat u uw hond zijn neus gebruiken en zal hij dus mentaal uitgedaagd worden. Na een dergelijke oefening zal de hond een voldaan gevoel hebben.

Apporteren

Kan uw hond apporteren? Neem dan een dummy, een balletje of ander speelgoed mee naar het bos. Gooi of leg deze weg en laat de hond het apporteren. Wanneer het netjes teruggebracht wordt krijgt de hond natuurlijk een beloning. Als de hond dit onder de knie heeft, kunt u de dummy ook gaan verstoppen. De hond moet dan eerst zoeken, voordat hij het kan apporteren. U kunt het apporteren ook aanleren. Kies daarvoor in het begin liefst een smal bospaadje dat dicht begroeid is aan beide zijkanten zodat de hond niet weg kan lopen met zijn apport. Leg de dummy op 2 meter van uw hond en geef het commando ‘apport’. De hond zal vrijwel altijd naar het apport toe gaan. Probeer daarna met al u enthousiasme en wat lekkers de hond bij u te krijgen en beloon hem wanneer hij dit doet. Wanneer dit goed lukt kunt u de afstand steeds wat verder uitbreiden en uiteindelijk ook apporteren op andere plekken gaan oefenen. Sommige honden willen het apport liever voor zichzelf houden en zullen proberen weg te lopen met de dummy. Mocht de hond op het bospaadje de kans zien om weg te lopen met zijn dummy of is er geen geschikte plek in het bos te vinden, oefen het dan eerst thuis in de gang bijvoorbeeld. Het is belangrijk om op succes te trainen, de hond mag er dus niet vandoor gaan met zijn apport. Het is daarnaast essentieel dat de hond leert dat hij uitvoerig beloond wordt wanneer hij zijn dummy bij de baas afgeeft.

Extra lichamelijke beweging

U kunt uw hond tijdens een wandeling ook uitdagen om meer lichamelijk te bewegen. U kunt uw hond aanmoedigen om over boomstammen heen te springen of een omgevallen boom te beklimmen en te balanceren op de stam bijvoorbeeld. Zoek ook af en toe eens een plek op waar de hond kan zwemmen. Ook hier kunt u dan trainen met apporteren door een balletje of dummy in het water te gooien. Zwemmen is ook geschikt voor oudere honden of honden met gewrichtsproblemen. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om met de hond te gaan fietsen (zie artikel ‘Fietsen met uw hond’) of mee te nemen als u gaat hardlopen. Er zijn speciale riemen en tuigen zodat u uw hond veilig mee kunt nemen tijdens het hardlopen, zoals de Ezydog Road Runner Lijn, Trixie heuriem met looplijn of de Ruffwear Roamer Leash.

Andere wandelroute

Het klinkt heel voor de hand liggend; kies eens een andere route of ander type wandelgebied. Veel mensen zullen zich er in herkennen altijd terug te vallen op hetzelfde wandelrondje. Vaak zijn via internet verschillende wandelgebieden in de buurt te vinden en met een ouderwetse wandelkaart van de omgeving waar u woont kunt u ook altijd weer nieuwe plekken ontdekken. De hond zal deze afwisseling erg leuk vinden, zo is er altijd weer iets nieuws te ontdekken. Gaat u altijd naar het bos, doe dan ook eens een rondje in het dorp over het dorpsplein waar veel mensen komen. Hier leert de hond dat hij netjes aan de riem moet lopen en leert omgaan met alle mensen die steeds passeren of de hond wellicht aandacht geven. Voor de hond is hier ook van alles te zien en te ruiken. Mocht het die dag niet lukken om een andere route te lopen, dan kunt u ook nog variëren door de route eens andersom te lopen. Op deze manier kan de hond ook enigszins nieuwe indrukken op doen.

Gezelschap andere hond

Kent u vrienden of kennissen in de buurt die ook een hond hebben? Dan is het leuk om eens samen te gaan wandelen. Kijk wel altijd eerst of de honden goed overweg kunnen samen. Op deze manier krijgt de hond ook sociale interactie met een soortgenoot.

Senior hond en puppy

Natuurlijk zijn bovenstaande tips niet voor alle honden geschikt. Puppy’s mogen bijvoorbeeld nog geen lange wandelingen maken of op boomstammen springen en oudere honden kunnen ook lichamelijke beperkingen hebben.

Puppy

Omdat pups nog volop in de groei zijn, mogen de gewrichtjes niet teveel belast worden. Als algemene ‘regel’ kan aangehouden worden dat een pup per wandelingetje het aantal levensweken in minuten mag lopen. Het is beter om verdeeld over de dag korte wandelingetjes te maken, dan slechts 1 keer een langere wandeling. Als optimale frequentie houden we 4-5 wandelingetjes per dag aan. Voorbeeld: een pup van 12 weken oud, mag 4-5x per 12 minuten mee wandelen. Een wandelingetje is voor een pup al heel vermoeiend in verband met alle nieuwe indrukken die er opgedaan worden. Tussendoor of tijdens de wandeling kunt u wat simpele gehoorzaamheidsoefeningen doen of aanleren, zoals zitten of hier komen. Het wisselen van wandelgebiedje is voor een pup ook al voldoende uitdaging. Het kost veel energie om alle nieuwe indrukken en geuren te verwerken. Wilt u uw pup thuis wat meer mentaal uitdagen, dan kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een snuffelmat.

Senior

Een oudere hond kan natuurlijk niet meer zulke lange wandelingen maken als een jonge hond. Om dit te compenseren, kunt u uw oudere hond wat meer mentaal uitdagen om er voor te zorgen dat hij toch moe en voldaan weer naar huis kan. U kunt hem uitdagen met speurwerk zoals hierboven besproken. Daarnaast is zwemmen een goede manier om te bewegen, zonder dat de gewrichten extra belast worden. Om uw oude hond ook thuis wat mentale uitdaging te bieden, kunt u het voer bijvoorbeeld aanbieden in een Kong Wobbler of een snuffelmat.

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om u beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen uw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van uw interesses, kunt u informatie delen via social media en kunnen we u een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website gaat u hiermee akkoord. Lees meer Sluiten