> De kracht van wandelen

De kracht van wandelen

Elke hond heeft behoefte aan dagelijkse beweging. Het verschilt per hond hoeveel die behoefte precies is. De ene hond kan geen genoeg krijgen van lange wandelingen, terwijl een andere hond een klein blokje om ook wel prima vindt. Het is mede afhankelijk van het ras en de leeftijd van de hond. Een oude hond heeft uiteraard wat minder behoefte aan hele lange wandelingen, terwijl een jonge hond juist veel beweging nodig heeft.

Checklist voor wandelen met uw hond

foto van hond
Waarom is wandelen gezond voor u en uw hond?

Een heerlijke wandeling in het bos of uitwaaien op het strand. Gelijk mooi dat u als baas dan ook meteen wat lichamelijke beweging krijgt. Wandelen is goed voor de hart- en bloedvaten, maar ook voor het bewegingsstelsel en onderhoud van de spieren.

Naast de behoefte aan dagelijkse beweging is er ook een behoefte aan mentale uitdagingen. Tijdens de wandeling kan uw hond hieraan worden blootgesteld; het ontdekken van nieuwe geurtjes, nieuwe omgevingen verkennen en nieuwe indrukken op doen.

Hoe maakt u van de wandeling een avontuur? 6 Tips!

Betrapt u uzelf er ook vaak op dat u altijd hetzelfde rondje met uw hond wandelt? Hieronder 6 tips & tricks om de wandeling uitdagender te maken. Plus tips voor oudere honden en puppy's!

1. Commando’s

Om uw hond alert te houden tijdens de wandeling kunt u verschillende commando’s geven. Vraag de hond bijvoorbeeld te gaan zitten en te blijven terwijl u een stukje verder loopt. Het is natuurlijk veel leuker om met u mee te lopen dan te blijven zitten!

Laat uw hond zitten totdat u hem bijvoorbeeld het commando ‘vrij’ geeft of bij u roept. Zo leert uw harige vriend gehoorzaam te zijn in een ‘uitdagende’ omgeving.
U kunt uw hond ook af en toe een stukje naast uw voet laten volgen. Op die manier zorgt u dat uw hond aandacht heeft voor u in plaats van de dingen die er om hem heen gebeuren. Hierdoor leert de hond zich te focussen.

Een andere goede oefening is om uw hond regelmatig bij u te roepen. Het is belangrijk dat u de hond te allen tijde onder controle hebt en dat u ook de aandacht van de hond kunt krijgen terwijl hij druk met andere dingen bezig is. Oefen dit in eerste instantie op korte afstanden terwijl de hond gewoon voor u uit loopt. Breidt daarna de afstanden steeds wat verder uit en wacht met roepen totdat de hond duidelijk met wat anders bezig is. U kunt de moeilijkheidsgraad van het commando op die manier verhogen, omdat het voor de hond moeilijker wordt om zijn aandacht naar de baas te verleggen.

Deze oefeningen helpen uw hond onder appèl te houden en zorgen ervoor dat uw hond regelmatig aandacht aan u geeft. Op deze manier krijgen jullie een hechtere band en zal uw hond ook meer in uw buurt blijven tijdens een wandeling. Uw hond zal minder snel de neiging hebben om weg te lopen of af te dwalen wanneer hij met andere dingen bezig is.

2. Aan de riem vs. Loslopen

Misschien laat u uw hond het liefste los lopen waar dat kan. Het kan echter ook nuttig en leerzaam voor uw hond zijn om aan de riem te lopen. Wanneer uw hond aan de riem loopt zal deze het tempo van u in de gaten moeten houden en zich hierop aanpassen. Dit kost aandacht en energie. U kunt loslopen dan bijvoorbeeld gebruiken als een beloning voor braaf gedrag aan de riem. Ook leert uw hond dat niet elke wandeling hetzelfde verloopt, dat maakt de wandeling onvoorspelbaarder en uitdagender.

hondenriem


Bekijk onze hondenriemen!


3. Apporteren en speuren

Kan uw hond apporteren? Neem dan een dummy, een balletje of ander speelgoed mee naar het bos. Gooi of leg deze weg en laat uw hond het apporteren. Wanneer het netjes teruggebracht wordt krijgt uw vriend natuurlijk een beloning. Als uw hond dit onder de knie heeft, kunt u de dummy ook gaan verstoppen. Uw hond moet dan eerst zoeken, voordat hij het kan apporteren. U kunt het apporteren ook aanleren. Kies daarvoor in het begin liefst een smal bospaadje dat dicht begroeid is aan beide zijkanten zodat uw hond niet weg kan lopen met zijn apport. Leg de dummy op 2 meter van uw hond en geef het commando ‘apport’. Uw hond zal vrijwel altijd naar het apport toe gaan. Probeer daarna met al uw enthousiasme en wat lekkers uw hond bij u te krijgen en beloon hem wanneer hij dit doet. Wanneer dit goed lukt kunt u de afstand steeds wat verder uitbreiden en uiteindelijk ook apporteren op andere plekken gaan oefenen. Sommige honden willen het apport liever voor zichzelf houden en zullen proberen weg te lopen met de dummy. Mocht uw hond op het bospaadje de kans zien om weg te lopen met zijn dummy of is er geen geschikte plek in het bos te vinden, oefen het dan eerst thuis in de gang bijvoorbeeld. Het is belangrijk om op succes te trainen, uw hond mag er dus niet vandoor gaan met zijn apport. Het is daarnaast essentieel dat uw hond leert dat hij uitvoerig beloond wordt wanneer hij zijn dummy bij de baas afgeeft.

kong dummyBekijk ons apporteer speelgoed!


4. Extra lichamelijke beweging

U kunt uw hond tijdens een wandeling ook uitdagen om meer lichamelijk te bewegen. U kunt uw hond aanmoedigen om over boomstammen heen te springen of een omgevallen boom te beklimmen en te balanceren op de stam bijvoorbeeld. Zoek ook af en toe eens een plek op waar uw hond kan zwemmen. Ook hier kunt u dan trainen met apporteren door een balletje of dummy in het water te gooien. Zwemmen is ook geschikt voor oudere honden of honden met gewrichtsproblemen. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om met uw hond te gaan fietsen (zie artikel ‘Fietsen met honden’) of mee te nemen als u gaat hardlopen. Er zijn speciale riemen en tuigen zodat u uw hond veilig mee kunt nemen tijdens het hardlopen, zoals Trixie heupriem met looplijn of de Ruffwear Roamer Leash.

5. Andere wandelroute

Het klinkt heel voor de hand liggend; kies eens een andere route of ander type wandelgebied. Veel mensen zullen zich er in herkennen altijd terug te vallen op hetzelfde wandelrondje. Vaak zijn via internet verschillende wandelgebieden in de buurt te vinden en met een ouderwetse wandelkaart van de omgeving waar u woont kunt u ook altijd weer nieuwe plekken ontdekken. Uw hond zal deze afwisseling erg leuk vinden, zo is er altijd weer iets nieuw geurtje te ontdekken. Gaat u altijd naar het bos? Doe dan ook eens een rondje in het dorp over het dorpsplein waar veel mensen komen. Hier leert uw hond dat hij netjes aan de riem moet lopen en hij leert omgaan met alle mensen die steeds passeren of hem misschien zelfs aandacht geven. Voor uw hond is hier ook van alles te zien en te ruiken. Mocht het die dag niet lukken om een andere route te lopen, dan kunt u ook nog variëren door de route eens andersom te lopen. Op deze manier kan uw hond ook enigszins nieuwe indrukken op doen.

6. Gezelschap andere hond

Kent u vrienden of kennissen in de buurt die ook een hond hebben? Dan is het leuk om eens samen te gaan wandelen. Kijk wel altijd eerst of de honden goed overweg kunnen samen. Op deze manier krijgt de hond ook sociale interactie met een soortgenoot.

Senior hond en puppy

Natuurlijk zijn bovenstaande tips niet voor alle honden geschikt. Puppy’s mogen bijvoorbeeld nog geen lange wandelingen maken of op boomstammen springen en oudere honden kunnen ook lichamelijke beperkingen hebben.

Puppy

Omdat pups nog volop in de groei zijn, mogen de gewrichtjes niet teveel belast worden. Als algemene ‘regel’ kan aangehouden worden dat een pup per wandeling het aantal levensweken in minuten mag lopen. Het is beter om verdeeld over de dag korte wandelingetjes te maken, dan slechts 1 keer een langere wandeling. Als optimale frequentie houden we 4-5 wandelingetjes per dag aan. Voorbeeld: een pup van 12 weken oud, mag 4-5 keer per dag 12 minuten wandelen. Een wandeling is voor een pup al heel vermoeiend in verband met alle nieuwe indrukken die er opgedaan worden. Tussendoor of tijdens de wandeling kunt u wat simpele gehoorzaamheidsoefeningen doen of aanleren, zoals zitten of hier komen. Het wisselen van wandelgebied is voor een pup ook al voldoende uitdaging. Het kost veel energie om alle nieuwe indrukken en geuren te verwerken. Wilt u uw pup thuis wat meer mentaal uitdagen, dan kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een snuffelmat.

Senior

Een oudere hond kan natuurlijk niet meer zulke lange wandelingen maken als een jonge hond. Om dit te compenseren, kunt u uw oudere hond wat meer mentaal uitdagen om er voor te zorgen dat hij toch moe en voldaan weer naar huis kan. U kunt hem uitdagen met speurwerk zoals hierboven besproken. Daarnaast is zwemmen een goede manier om te bewegen, zonder dat de gewrichten extra belast worden. Om uw oude hond ook thuis wat mentale uitdaging te bieden, kunt u het voer bijvoorbeeld aanbieden in een Kong Wobbler of een snuffelmat.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.

Nooit iets missen?

Bent u altijd op zoek naar dé manier om uw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf u nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel