> De overstap naar volwassen hondenvoeding

De overstap naar volwassen hondenvoeding

De overstap naar volwassen hondenvoeding

Wat gaat de tijd toch snel. Voordat u het weet is uw puppy alweer volwassen. Naast dat uw lieve hond zich al een grote jongen of meid voelt, krijgt uw viervoeter ook andere voedingsbehoefte naarmate hij of zij ouder wordt. Het is dus erg belangrijk om hier rekening mee te houden en hier op de juiste manier mee om te gaan.

Wanneer is mijn hond geen puppy meer?

Dit verschilt per ras en per hond. Zo zijn de kleine viervoeters gemiddeld eerder volwassen dan de grote hondenrassen. Kleine rassen zijn veelal rond de 10 á 12 maanden uitgegroeid en bij grote rassen kan dit variëren tussen de 12 á 18 maanden. Bij zeer grote rassen kan het zelfs 18 tot 24 maanden duren voordat ze helemaal zijn uitgegroeid. Het is dus van belang om hier rekening mee te houden en uit te zoeken wanneer uw lieve pup toch echt een volwassen hond is. Op deze manier kunt u op tijd beginnen met de overgang naar het volwassen voer.

De overstap naar volwassen voeding

Wanneer het zover is om van het puppy voer over te stappen naar voer voor volwassen honden, kunt u dit het beste zo geleidelijk mogelijk doen. Uw hond heeft namelijk even de tijd nodig om aan het nieuwe voer te wennen. Hieronder vindt u een tabel van een mogelijk overstapschema:

Overstappen naar volwassenvoeding
DagPercentage puppyvoedingPercentage volwassenvoeding
Dag 1 & 275%25%
Dag 3 & 450%50%
Dag 5 & 625%75%
Dag 70%100%

Bovenstaande is een mogelijk overstapschema. Het is met name van belang dat u tijdens deze periode uw viervoeter goed in de gaten houdt. Merkt u dat uw hond minder gaat eten tijdens het overstappen, neem dan wat langer de tijd. Mix dan bijvoorbeeld kleinere hoeveelheden over een periode van 2 á 3 weken. Of heeft uw hond een gevoelig spijsverteringskanaal? Dan is het misschien beter om pas om de 3 dagen naar de volgende stap te gaan.

Wat is het verschil tussen puppyvoer en volwassenvoer?

Puppyvoer is vaak helemaal afgestemd op de wensen en behoeften van uw pup. Het voer bevat vaak veel eiwitten, fosfor, calcium en is erg energierijk. In volwassen hondenvoer zitten veel minder calorieën en weer andere vitaminen en mineralen. Wanneer u uw lieve viervoeter te lang puppyvoer blijft geven, dan kan uw hond overgewicht krijgen. Als u juist te vroeg begint met het geven van volwassenvoer, dan kan dit invloed hebben op de groei van uw pup.

Welk voer moet ik kiezen?

U heeft bepaald dat het zover is om over te stappen naar volwassen voeding, maar naar welke voeding? Wanneer uw hond helemaal gezond is en geen aanleg heeft voor gezondheidsklachten, dan kan u overstappen naar Standaard hondenvoeding. Mocht uw hond toch wat extra ondersteuning waarderen, dan kan u op zoek gaan naar voeding die het beste bij de situatie van uw hond past. Zo is er voer dat is afgestemd op de leeftijd, het ras of de grootte van uw dier. Ook is er voer speciaal voor gecastreerde of gesteriliseerde honden en voor honden met allergieën. Bij Medpets hebben we bijvoorbeeld ook hypoallergene, graanvrije en glutenvrije voeding. Meer informatie hierover kunt u lezen in onze blog Liefde gaat door de maag... Welk voer moet ik kiezen?.

Junior voeding

Vindt u het fijn om toch nog een stapje tussen de puppy- en volwassenvoer te hebben? Met name voor de grotere rassen kan dit interessant zijn, aangezien zij wat langer doen over het groeiproces. In dit geval zou u kunnen overwegen om uw viervoeter junior voeding te geven. Zo hebben we bijvoorbeeld de Profine Junior Large Breed - Hondenvoeding - Kip & Aardappel of de Sanimed Junior Dog. Let ook hierbij goed op of de voeding aansluit op de leeftijd en behoeften van uw hond.

Neem dus de tijd om goed uit te zoeken wanneer en op welk voer u uw trouwe viervoeter over laat stappen.

Deel dit artikel