> Tandenpoetsen bij uw hond en kat

Tandenpoetsen bij uw hond en kat

Tandenpoetsen bij uw hond en kat

Gebitsverzorging bij uw hond of kat is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse verzorging. U kunt op verschillende manieren bijdragen aan de mondgezondheid, zoals het geven van speciale kauwsnacks of een voeding gericht op het gebit of middelen toevoegen aan het drinkwater. Een van de meest effectieve methodes is echter toch om de tanden van uw hond of kat te poetsen. Het gaat hierbij vooral om de buitenkant van de tanden en kiezen. De binnenkant van het gebit wordt schoongemaakt door de tong van het dier.

Bij katten kan het poetsen van alleen de bovenste tanden en kiezen voldoende zijn. Vanwege de geringe grootte van het bekje is er vaak vrij weinig ruimte over om ook de onderste tanden en kiezen te poetsen. Daarnaast zorgt de vorm van het kattengebit dat de onderste tanden en kiezen normaal gesproken ook enigszins gereinigd worden bij openen en sluiten van de bek.

Tandenpoetsen bij uw hond en kat

Tandenpoetsen klinkt misschien als een hele uitdaging, maar over het algemeen laat uw dier het goed toe naarmate ze eraan gewend raken. Zeker wanneer u al van jongs af aan bent begonnen met het verzorgen van de tanden van uw viervoeter. Maak er dagelijks een klein feestje van door als beloning een fijne knuffel, een leuk spelletje of een lekkere wandeling te gaan maken.

Tips voor het tandenpoetsen

U kunt tandenpoetsen met behulp van een tandenborstel speciaal voor dieren. Daarnaast zijn er ook opzetstukjes met een borstel voor op uw vinger. Een goede startersset is bijvoorbeeld de C.E.T. Gebitsverzorgingsset. Ook met een gaasje die u om uw vinger heen wikkelt kunt u het gebit van uw dierenvriend poetsen. Om een optimaal resultaat te boeken met het poetsen kunt u, net zoals bij mensen, gebruik maken van een tandpasta. Tandpasta’s die mensen gebruiken zijn echter niet geschikt voor dieren. Dit komt omdat er fluoride in de mensenvariant van tandpasta zit. Dit kan schadelijk zijn voor de maag van uw dier.

Tandpasta voor dieren

Voor dieren zijn er speciale tandpasta’s ontwikkeld die veilig gebruikt kunnen worden en waarbij het niet schadelijk is wanneer het dier deze doorslikt. Vaak wordt hier ook een lekker smaakje aan toegevoegd zoals lever- of kipsmaak. Een voorbeeld van een pasta voor dieren is de C.E.T. tandpasta van Virbac. Deze tandpasta bevat een zogenaamd C.E.T. Dual Enzyme System. Dit activeert en stimuleert het afweersysteem wat bijdraagt aan een optimaal milieu in de bek van uw dier. Hierdoor kunt u de vorming van nieuwe tandplak helpen te remmen. Het beste effect kan bereikt worden met het dagelijks poetsen met de tandpasta.

Bekijk ook onze video met poetsinstructies voor honden.

Nooit iets missen?

Bent u altijd op zoek naar dé manier om uw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf u nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel