> Teken bij honden en katten

Teken bij honden en katten

Teken bij honden en katten

Teken zijn kleine spinachtigen met vier verschillende levensstadia: het ei, de larve, de nimf en de volwassen teek. Alleen vrouwelijke teken voeden zich met bloed van een mens of dier. Dit bloed is noodzakelijk voor de ontwikkeling van haar eitjes. Wanneer ze zich volgezogen heeft, laat ze zich van het dier vallen, legt ze vervolgens honderden tot duizenden eitjes om tenslotte te sterven. Volwassen teken zijn pas actief wanneer het warmer is dan 7° Celsius. Ze zijn vooral te vinden in hoog gras en struiken.

De teek als vector

Teken zijn berucht omdat ze diverse ziektes kunnen overbrengen. De teek zelf is niet ziekteverwekkend, maar kan besmet zijn met verschillende bacteriesoorten en/of parasieten. Een overbrenger van een ziekte wordt ook wel een vector genoemd. Een teek moet gedurende 24 tot 48uur bloed zuigen voordat de ziekteverwekker overgedragen kan worden op de gastheer.

In Nederland komt de ‘schapenteek’ het meeste voor maar ook de ‘hondenteek’ wordt hier o.a. gevonden. Een teek kan bijvoorbeeld de ziekte van Lyme overbrengen. Sommige tekensoorten komen alleen voor in warmere regio’s als Zuid- en Oost-Europa. De ziektes die ze kunnen overbrengen (zoals Babesiose en Ehrlichiose) worden dan meestal ook gezien bij honden die gedurende een bepaalde periode in het buitenland geweest zijn.

Overdraagbare ziektes

Ziekte van Lyme

Deze aandoening wordt veroorzaakt door een bacterie, die overgedragen wordt door de schapenteek. Een aanzienlijk deel van de teken in Nederland is besmet en kan de infectie overbrengen op mens en hond. Deze aandoening kan bij mensen ernstige klachten veroorzaken, zoals griepachtige verschijnselen en gewrichtsklachten, hartproblemen en neurologische verschijnselen. Mensen kunnen de ziekte van Lyme niet rechtstreeks via hun hond of kat krijgen. Honden kunnen ook geïnfecteerd worden met deze bacterie. Bij honden kunnen ze gewrichtsontstekingen veroorzaken en een reeks klachten zoals koorts, verminderde eetlust en sloomheid. De diagnose is vaak lastig te stellen aangezien het ziektebeeld zo aspecifiek is. De ziekte kan worden behandeld met het juiste antibioticum.

Er zijn tegenwoordig ook vaccins beschikbaar tegen Lyme, maar het is belangrijk om per situatie te laten beoordelen of vaccineren zinvol is. Ook katten kunnen afweerstoffen tegen de ziekte van Lyme bij zich dragen, maar waarschijnlijk wordt de kat er niet ziek van.

Daarnaast kunnen teken onder andere Anaplasma, Babesia en Ehrlichia overdragen, hier zullen we slechts kort op ingaan.

Anaplasma

Anaplasma wordt overgebracht door de schapenteek en kunnen dieren in Nederland maar ook in de rest van Europa oplopen.

Babesia

Deze aandoening wordt overgedragen door een tekensoort die voornamelijk in warmere streken voorkomt. De aandoening komt in Nederland nogal eens voor bij honden die terugkeren uit Zuid-Europa. Bij een bezoek aan het Middellandse Zeegebied is het belangrijk om te zorgen voor een goede tekenpreventie om ervoor te zorgen dat uw dier niet besmet kan worden.

Ehrlichia

Deze aandoening wordt door dezelfde teek overgebracht als de teek die Babesia overbrengt. Het kan dus voorkomen dat een hond geïnfecteerd is met beide parasieten.

Teken verwijderen

Controleer uw huisdier dagelijks op teken, vooral na een wandeling in het bos. Het is belangrijk om de teek binnen 24 uur na het vastbijten te verwijderen, voordat er overdracht van ziektes plaats kan vinden. Een teek verwijderen kan door middel van een tekentang. Maak de teek goed zichtbaar door de haren van de hond of kat opzij te schuiven en zet de tekentang strak tegen de huid. Maak een roterende beweging totdat de teek is losgekomen. In tegenstelling tot sommige verhalen die rondgaan, maakt het niet uit of er linksom of rechtsom gedraaid wordt. Gooi ook geen alcohol over een teek; deze zal dan juist zijn maaginhoud uitbraken en mogelijke ziektes overbrengen. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van een tekenkaart. Om de teek te verwijderen, schuift u de opening onder het lichaam van de teek. Vervolgens tilt u de kaart op waardoor de teek loslaat.

Preventie

Teken kunnen voor veel overlast zorgen en allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Goede preventie en snel ingrijpen bij problemen is essentieel voor de gezondheid van een dier. Er zijn diverse producten tegen teken verkrijgbaar. Vele zijn combinatieproducten die zowel tegen teken als vlooien werken. Bij veel producten zullen teken wel eerst moeten bijten voordat ze gedood worden. Daarom is het altijd verstandig om uw hond regelmatig op teken te controleren en vastgehechte teken alsnog zo snel mogelijk te verwijderen met een tekenhaakje.

Spot on (pipet)

Deze producten dienen op de huid te worden gedruppeld, bij voorkeur tussen de schouderbladen of in de nek zodat het dier er zelf niet bij kan. De werkzaamheid van de meeste pipetten is 4 weken. Veel producten zijn tegelijkertijd ook werkzaam tegen vlooien.

Let op: middelen voor honden mogen niet toegediend worden bij katten. Permethrin, de werkzame stof die in sommige pipetten voor honden gebruikt wordt, is giftig voor katten!

Beschikbare spot-on producten:

Tablet

Tegenwoordig is er ook een tablet tegen teken en vlooien beschikbaar met een werkzaamheid van 3 maanden, zoals Bravecto voor de hond. Deze middelen zijn receptplichtig en worden uitsluitend bij de dierenartspraktijk verkocht.

Halsband

Een effectieve en langdurig werkzame anti-vlooien en tekenband voor zowel hond als kat is de Seresto halsband. Deze halsband is tot 8 maanden werkzaam tegen vlooien en teken. Daarnaast is er Scalibor voor honden. Deze heeft een werkingsduur van 5-6 maanden en werkt tevens tegen zandvliegen en muggen die hartworm kunnen veroorzaken.

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om u beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen uw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van uw interesses, kunt u informatie delen via social media en kunnen we u een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website gaat u hiermee akkoord. Lees meer Sluiten