> De aanpak van vuurwerkangst

De aanpak van vuurwerkangst

De aanpak van vuurwerkangst

Angst voor vuurwerk is een veel voorkomend probleem voor met name honden en katten. Wanneer men echter op tijd met gedragstherapie begint, is vuurwerkangst goed te aan te pakken. Daarnaast zijn er diverse producten verkrijgbaar om dieren gerust te stellen en op deze manier de angst te verminderen. In dit artikel leest u alles over beide methodes.

Angst voor harde geluiden

Angst en daardoor stress voor vuurwerk kan bij alle soorten dieren in verschillende mate voorkomen. De voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Vrijwel elk dier zal reageren bij het horen van een hard geluid. Het ene dier is hier gevoeliger voor dan het andere. Door vervelende ervaringen of door herhaaldelijk schrikken kunnen dieren een echte angst voor harde geluiden ontwikkelen. De angst en paniek die ze hierbij ervaren is vaak groot.

De aanpak van vuurwerkangst

Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om vuurwerkangst aan te pakken en/of te voorkomen, mits hier op tijd mee wordt begonnen. Dit laatste is essentieel omdat de meeste methoden tijd nodig hebben om zo optimaal mogelijk te werken. Het gedrag aanpassen vergt vaak veel tijd en geduld en soms is er extra hulp nodig. Deze extra hulp kan bestaan uit bijvoorbeeld een gekwalificeerde gedragstherapeut, geluidsdesensibilisatie, reguliere medicatie of het gebruik van kalmerende middelen in de vorm van een Thundershirt, verdamper of supplementen. Hieronder zullen we enkele methoden kort bespreken.

Geluidsdesensibilisatie

Het is gebleken dat het ongevoelig laten worden voor geluiden (geluidsdesensibilisatie) de beste methode is om de reactie van uw huisdier op stressvolle geluiden te veranderen. Het werkt door uw huisdier in huiselijke omstandigheden bloot te stellen aan enge geluiden terwijl het afgeleid wordt met iets leuks doen zoals spelen met een favoriet stuk speelgoed of kluiven op een bot. Op deze manier wordt de negatieve associatie die uw huisdier heeft met de geluiden omgezet in een positieve associatie.

Vuurwerk CD

De meest gebruikelijke methode is een vuurwerk CD voor honden (bijvoorbeeld Tinley) met harde geluiden die eerst voor een korte tijd en zacht wordt afgespeeld. De lengte en het volume worden geleidelijk aan opgevoerd als uw huisdier vooruitgang boekt. Bij honden en katten die onder normale omstandigheden al vaak angst en stress vertonen kan ondersteuning met medicijnen tijdens de training helpen. U begrijpt, dit proces kost tijd. Daarom adviseren gedragstherapeuten begin november met een vuurwerktraining met behulp van CD te beginnen.

Gedragstherapeut

Bij honden met ernstige vuurwerkangst is het aan te raden om contact op te nemen met een gedragstherapeut om begeleid met uw hond aan de slag te gaan.

Kalmerende middelen

Feliway voor de kat

Feliway is een synthetische kopie van het gezichtsferomoon van de kat. Dit feromoon wordt gebruikt door katten om hun territorium als veilig te markeren. Door de natuurlijke gezichtsferomonen van de kat na te maken geeft Feliway een gevoel van vertrouwen en veiligheid in de kat zijn omgeving. Hierdoor kunnen de feromonen worden gebruikt om katten zich prettig te laten voelen en ze gerust te stellen wanneer ze geconfronteerd worden met bijvoorbeeld vuurwerk. U kunt hiervoor zowel de Feliway Spray als de Feliway Classic gebruiken. Voor een optimaal effect dient u de verdamper minstens 1-2 weken voor de jaarwisseling te gaan gebruiken.

Adaptil (D.A.P.) feromonen voor de hond

Adaptil, een analoog van het natuurlijke feromoon van de hond, heeft dezelfde werking als de stof die door de eigen moeder wordt uitgescheiden. Door de geruststellende werking voelt het dier zich beter op zijn gemak. Adaptil is werkzaam zonder bijwerkingen en is eenvoudig in gebruik. Omdat het geen sedatief effect heeft, blijft het bewustzijn volledig intact. De hond heeft, zoals normaal, zin om te spelen wanneer hij bij zijn baas is en wordt niet suf of slaperig. Adaptil is een product met opmerkelijke effectiviteit bij verschillende vormen van ongewenst gedrag, waaronder de angst voor het vuurwerk. Het product is verkrijgbaar als Adaptil verdamper, Adaptil spray en Adaptil halsband. Voor een optimaal effect dient u de verdamper minstens 1-2 weken voor de jaarwisseling te gaan gebruiken.

Pet Remedy

Pet Remedy heeft verschillende producten, die een rustgevende combinatie bevatten van natuurlijke oliën. Het is geschikt voor alle zoogdieren, vogels en reptielen. Pet Remedy is gebaseerd op valeriaan en werkt direct. Voor vuurwerkangst heeft Pet Remedy een Party Pack. Zo koopt u 1 complete set voor een zorgloze decembermaand.

Rustgevende voedingssupplementen

Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde voedingsstoffen een rustgevende werking en/of een positief effect op de gemoedstoestand kunnen hebben. Door deze stoffen aan de voeding toe te voegen kunnen de symptomen van stress bij dieren aanzienlijk verminderd worden. De voedingssupplementen hebben geen bijwerkingen (zoals slaperigheid of geheugenverlies). Om van deze producten effect te kunnen verwachten, is het belangrijk dat u hier begin december al mee begint. Veel producten moeten minstens 4 weken achter elkaar worden gegeven.

Zylkene

Zylkene is een natuurlijk, hypoallergeen voedingssupplement dat een proteïne bevat (alfa-Casozepine) dat ook in de moedermelk zit. Het product kan helpen bij honden, katten en paarden in stresssituaties (o.a. bij vuurwerkangst). Bij vuurwerkangst wordt er geadviseerd minimaal 1 week van tevoren te beginnen met Zylkène. Zylkene capsules zijn vooral handig voor katten, omdat de capsules kunnen worden geopend en het poeder over het voedsel van je kat gestrooid. Voor honden zijn de Zylkene chews een goede keuze, omdat deze als snoepje aan je hond kunnen worden gegeven.

Vetplus Calmex

Vetplus Calmex Hond / Kat is een snelwerkend (< 30-60 minuten) middel dat het dier rustiger maakt en zo de angst of spanning wegneemt. De werkzame bestanddelen van Vetplus Calmex zijn de aminozuren: L-Theanine en L-Tryptofaan, een plantextract van Piper Methysticum en verschillende B-Vitamines. Het product heeft een werkingsduur van 6 uur.

Adaptil tabletten

De smakelijke Adaptil tabletten werken snel en geven een tijdelijke ontspanning bij stressvolle situaties zoals vuurwerk, reizen of onweer. In tegenstelling tot de andere Adaptil producten werken de Adaptil tabletten niet op basis van feromonen. De tabletten bevatten een combinatie van natuurlijke aminozuren, GABA en vitamine B complex. Vele wetenschappelijke en klinische studies hebben de positieve werking van de natuurlijk werkzame stoffen op het verminderen van angst bewezen. De tabletten kunnen 2 uur voor de ‘gebeurtenis’ toegediend worden.

Telizen

Het natuurlijk, rustgevende voedingssupplement Telizen voor honden en katten heeft als werkzaam bestanddeel het aminozuur L-Theanine, wat ook in groene thee voorkomt. Telizen vermindert gedrag dat geassocieerd is met angst en spanningen en helpt het dier ontspannen. Er wordt geadviseerd om het product minimaal 2 maanden te geven, voor een optimaal resultaat.

Bach Rescue Remedy

Bach Rescue Druppels Pets is een 100% natuurlijke remedie die snel verlichting geeft in situaties welke spanning en stress met zich meebrengen. De druppels van Bach Rescue voor dieren zijn direct te gebruiken bij innerlijke onrust en/of stresssituaties. Bach Rescue Druppels Pets bevat net zoals de andere producten van Bach Rescue 5 bloesemtincturen van de Original Bach Flowers.

Voeding

Royal Canin Calm Diet

In plaats van de kalmerende voedingssupplementen, heeft Royal Canin een volledig dieet samengesteld, dat deze rustgevende stoffen bevat. Deze voeding kan ook een rol spelen bij het bestrijden van de lichamelijke klachten ten gevolge van stress. Royal Canin Calm bevat het melkeiwit alfa-casozepine. Dit heeft een rustgevende werking die vergelijkbaar is met de werking van valium, maar zonder de bijwerkingen van dit medicijn zoals verslaving en sufheid. Daarnaast is er extra L-Tryptofaan toegevoegd welke een positief effect heeft op bepaalde gemoedstoestanden zoals onrust en angst, de eetlust en het slaapgedrag. Deze voeding is beschikbaar voor katten en honden.

Overige maatregelen

Thundershirt

Thundershirt werkt door het aanbrengen van druk op het lichaam van de hond. Door de druk op het lichaam wordt de hond rustig. Vaak werkt het al de eerste keer, sommige honden moeten echter even wennen aan het dragen van de Thundershirt. Het shirt geeft een zachte, constante druk, welke kalmerend werkt bij de meeste honden als ze angstig, bang of zeer actief zijn. Deskundigen geloven dat druk een kalmerend effect op het zenuwstelsel heeft. Het met behulp van druk verlichten van angst en het bieden van troost is al jarenlang een gangbare praktijk, denk bijvoorbeeld aan het inbakeren van zuigelingen.

De natuurlijke methode van Animal Health

Dit is een combinatie van meerdere producten, namelijk: Groene Os Rust Compositum Hond en Kat / Paard met Puur Nervositeit en in acute gevallen daarbij Bach Rescue Druppels / Spray.

Dierenarts

Indien uw huisdier zeer veel last heeft van het vuurwerk en de daaruit voortkomende stress, dan is het verstandig om contact met uw dierenarts op te nemen. Hij/Zij kan u adviseren welke methode voor uw dier de meeste kans van slagen heeft, of dat het verstandiger is om tevens andere medicatie te gebruiken (bv. Alprazolam).

Wilt u graag meer informatie over de beschreven producten dan kunt u dit nalezen op de site of u kunt uw vraag stellen aan de dierenarts. Voor praktische tips met betrekking tot het omgaan met vuurwerkangst, leest u het volgend artikel.

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om u beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen uw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van uw interesses, kunt u informatie delen via social media en kunnen we u een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website gaat u hiermee akkoord. Lees meer Sluiten