> Wat moet ik doen als mijn pup braakt of diarree heeft?

Wat moet ik doen als mijn pup braakt of diarree heeft?

Wat moet ik doen als mijn pup braakt of diarree heeft?

Elke pup kan wel eens last hebben van diarree. Dit kan variëren van 1 of 2 x dunne ontlasting tot echt waterdunne diarree, eventueel zelfs in combinatie met braken.

Wat kunt u doen als uw pup last heeft van braken en/of diarree? Dat leest u hier!

Wat zijn de oorzaken van diarree bij een pup?

Er zijn veel redenen waarom een pup diarree kan krijgen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Stress diarree: Uw pup is net in een nieuw huis gekomen en dit is best spannend. Probeer uw pup langzaam aan nieuwe dingen te wennen. Geef uw pup niet te veel indrukken in één keer.
  • Verandering van voer: De darmen van een pup zijn nog niet helemaal ontwikkeld en verandering van voer kan daarom klachten geven. Wissel niet ineens van voer. Wen uw pup over op een andere voeding gedurende 7 dagen en geef dan steeds iets meer nieuw voer en minder oud voer.
  • Iets vreemds gegeten: Pups ontdekken met hun bek. Het kan dus best voorkomen dat uw pup iets heeft gegeten wat hij beter had kunnen laten liggen. Probeer dus te voorkomen dat uw pup van alles op gaat eten, eetbaar dan wel oneetbaar.
  • Wormen of andere parasieten: Pups kunnen makkelijk besmet raken met wormen of parasieten, zoals Giardia. Ontworm uw pup met regelmaat (lees onze blog Hoe vaak geeft u een hond een wormenkuur?) en probeer de eerste tijd drukke uitlaatveldjes te vermijden.
  • Een maagdarm virus: Pups zijn ook vatbaar voor verschillende virussen die diarree kunnen geven. Volwassen honden worden hier niet altijd ziek van. Een pup heeft nog een mindere weerstand en kan wel goed ziek worden van deze virussen.

Wat moet ik doen als mijn pup diarree heeft?

Een pup met diarree moet u goed in de gaten houden. Pups kunnen snel erg ziek worden. ‘s Morgens zijn ze nog levendig en speels, maar ‘s avonds kunnen ze ineens doodziek zijn. Ze zijn ook erg gevoelig voor uitdroging. Wacht dus niet te lang met een dierenartsbezoek. Ga bij twijfel altijd op controle of bel om te vragen wat u het beste kunt doen.

Is uw pup niet doodziek, eet en drinkt hij goed en blijft hij levendig? Dan is het vaak toch verstandig om hem te ondersteunen.

Hoe kan ik mijn pup met diarree ondersteunen?

Een pup met diarree kunt u ondersteunen met speciale voeding, bijvoorbeeld de Royal Canin Gastro Intestinal Pup. Natvoer kan extra helpen om de kans op uitdroging te verminderen. Deze voeding is licht verteerbaar, maar bevat wel voldoende eiwitten en calorieën om de groei en het herstel van uw pup de ondersteunen.

Ook supplementen kunnen uw pup helpen. Met probiotica kunt u de darmflora van uw pup ondersteunen. Veel producten bevatten daarnaast aanvullende stoffen die de darmcellen ondersteunen en herstel bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan de Prokolin Advanced of de Canikur Pro.

Wat moet ik doen als mijn pup ook braakt?

Als uw pup braakt, dan moet u sneller actie ondernemen. Diarree kunt u vaak wel even aankijken en zelf ondersteunen. Als uw pup ook braakt, dan is er verhoogde kans op uitdroging. Braken kan ook een aanwijzing zijn voor een groter probleem, bijvoorbeeld een verstopping in de maag of darmen. Met een brakende pup moet u altijd voor controle naar uw dierenarts!

Kan ik diarree voorkomen bij mijn pup?

De kans op diarree bij uw pup kunt u verkleinen met een aantal aandachtspunten:

  • Voorkom te veel indrukken in korte tijd
  • Vermijd drukke uitlaatveldjes en contact met te veel verschillende mensen en dieren
  • Wissel niet te snel of te veel van voer
  • Ontworm uw pup regelmatig
  • Probeer te voorkomen dat uw pup vreemde dingen eet of ontlasting van andere dieren

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.

Nooit iets missen?

Bent u altijd op zoek naar dé manier om uw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf u nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel