Service
Winkelmandje
Menu
⚠️ HITTE ALARM! Verkoel je dier op tijd ☀️ Lees meer

Hypoallergeen kattenvoer

Bij katten kan voedselallergie of voedselintolerantie voorkomen. Beiden zijn een vorm van voedselovergevoeligheid, wat wil zeggen dat een kat abnormaal reageert op bestanddelen in een voeding. Een voedselallergie betekent een reactie van de kat op het kattenvoer door een overactief immuunsysteem, dus met antistoffen. De belangrijkste klacht in dit geval is jeuk. Bij katten zien we vaak jeuk in het kop- en halsgebied. In alle overige gevallen is er sprake van een voedselintolerantie, bijvoorbeeld aan intolerantie voor lactose of gluten. Een kat met voedselintolerantie heeft vaak klachten van het maagdarmkanaal, zoals braken en diarree.

Meer informatie

1 - 24 van 55 Producten

Voedselallergie of voedselintolerantie

Bij voedselovergevoeligheid kan een hypoallergene voeding ondersteuning bieden. Er zijn verschillende soorten hypoallergene voeding voor katten:

  • Voeding waarbij 1 (onbekende) eiwitbron en 1 koolhydraatbron wordt gebruikt. Nadeel van deze voedingen is dat u niet altijd vooraf goed weet welke eiwitten een probleem vormen voor uw kat.
  • Voeding met gehydrolyseerde eiwitten. Gehydrolyseerde eiwitten zijn in stukjes geknipte eiwitten, waardoor deze eiwitfragmenten geen overgevoeligheidsreactie meer opwekken bij uw kat. Niet alle gehydrolyseerde hypoallergene voedingen zijn hetzelfde. Er zit vaak verschil in de mate van hydrolyse, dus hoe klein de eiwitstukjes zijn geknipt. Dieten met sterk gehydrolyseerde eiwitten zijn Royal Canin Anallergenic of Vetality Hypoallergenic.

Hypoallergene voedingen zijn licht verteerbaar en ook graanvrij. Als u een hypoallergene voeding geeft om voedselintolerantie te ondersteunen kan het wel 2-4 weken duren voordat u het effect kunt beoordelen bij uw kat. Als eliminatiedieet, dus om een voedselallergie bij uw kat te diagnosticeren, moet een hypoallergene voeding 6-8 weken worden gegeven.

In ons artikel Voedselallergie bij hond en kat leest u meer over voedselovergevoeligheid bij honden en katten.