Service
Winkelmandje
Menu
⚠️ HITTE ALARM! Verkoel je dier op tijd ☀️ Lees meer

Probiotica en weerstand voor Katten

Probiotica is een verzamelnaam voor microscopisch kleine organismen waarvan wordt verondersteld dat ze een positieve bijdragen kunnen leveren aan de spijsvertering en stoelgang.

Meer informatie

1 - 24 van 76 Producten

Darmflora in evenwicht

De micro-organismen in probiotica zijn in feite levende bacteriën. Deze worden in probiotica voor de kat vaak aangevuld met vezels die een positieve werking hebben op de darmflora. Onder de darmflora verstaan we het geheel van micro-organismen die van nature in de darm van de kat aanwezig zijn. Geheel ten onrechte worden probiotica soms aangeduid als geneesmiddelen. Probiotica zijn voedingssupplementen die ervoor kunnen zorgen dat de weerstand van uw kat op peil blijft of verbetert. De gunstige bacteriën in probiotica zijn van nature al in het lichaam van uw kat aanwezig. Wanneer het natuurlijke evenwicht door bijvoorbeeld door ziekte of medicatie verstoord raakt, dan is de kat vatbaarder voor virussen en ziekte. In een dergelijke situatie kan men besluiten het dier probiotica te geven om het natuurlijke evenwicht van de darmflora te herstellen.

Wanneer zou ik probiotica kunnen geven?

Gezonde katten die een goed uitgebalanceerde voeding krijgen, zouden in principe geen probiotica nodig moeten hebben. De samenstelling van veel kattenvoedingen is echter niet optimaal, waardoor het evenwicht in de darm verstoord kan raken. Bovendien kunnen ook katten kampen met een overgevoeligheid voor bijvoorbeeld bepaalde eiwitten of koolhydraten. Dit uit zich vaak in spijsverteringsproblemen zoals braken of diarree. Doordat bij deze dieren het natuurlijk evenwicht in de darm verstoord is, zijn zij vatbaar voor virussen en ziekten. Om het evenwicht te herstellen kunnen deze katten baat hebben bij probiotica ter aanvulling op hun reguliere voeding. Uiteraard is ook belangrijk dat de voeding zo wordt aangepast dat het dier de allergenen die de overgevoeligheid veroorzaken niet meer binnen krijgt.

Probiotica en antibiotica

Als uw kat kampt met een bacteriële infectie, dan zal de dierenarts vaak een antibioticakuur voorschrijven. Antibiotica bestrijdt de bacterie, waardoor u uw kat snel zult zien opknappen. Het nadeel van antibiotica is echter dat het vaak bijwerkingen kent. Antibiotica doodt vaak niet alleen de schadelijke bacteriën, maar ook de goede die juist belangrijk zijn voor de gezondheid van uw dier. Daarom wordt vaak aangeraden om een dier dat een antibioticakuur heeft gehad aansluitend probiotica te gaan geven. Dit kan het herstel van de darmflora en daarmee de algehele weerstand bevorderen.

Advies

Zoals eerder aangegeven hebben gezonde dieren die een goede, uitgebalanceerde voeding krijgen in principe geen probiotica nodig. Bij oudere katten, of bij dieren die antibiotica hebben gekregen, kan een probioticasupplement ondersteunend werken en het herstel bespoedigen. Twijfelt u of uw kat probiotica nodig heeft, raadpleeg dan eerst uw dierenarts om dit te bespreken.