Service
Winkelmandje
Menu

Luchtwegen en keel paard

De volgende symptomen kunnen wijzen op luchtweg- en/of keelproblemen bij uw paard: hoesten, neusuitvloeiing, kortademigheid en conditieverlies. Bij paarden komen daarnaast veel luchtwegproblemen voor met een overgevoeligheid of allergie aan de basis.

Meer informatie

1 - 24 van 48 Producten

Hoest

Hoest is een veelvoorkomende klacht bij paarden, die bij verschillende aandoeningen gezien wordt. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen droge hoest en hoest waarbij het paard slijm opgeeft. Onder andere de volgende ziektebeelden gaan gepaard met hoest.

Chronische luchtwegklachten zoals bronchitis, astma en dampigheid

Chronische luchtwegproblemen komen zeer veel voor bij paarden. De symptomen variëren van occasioneel geprikkelde luchtwegen tot heftige aanhoudende klachten (met name in het najaar/winter) met hoest, neusuitvloeiing en verminderde prestaties. Dampige paarden hebben op termijn een sterk verminderde elasticiteit van de longblaasjes, waardoor deze dieren met een actieve buikpers gaan uitademen (‘naknijpen’).

De oorzaak kan gelegen zijn in een overgevoeligheid/allergie, maar vaak spelen ook omgevingsfactoren of een niet goed behandelde oude infectie een rol. Middels goed klinisch onderzoek en eventueel ook longfunctieonderzoek kan uw dierenarts een aangepaste behandeling instellen. Daarbij kunnen supplementen ondersteunen en ook preventief gegeven worden bij gevoelige paarden. Tot slot kan er veel verbetering bewerkstelligd worden met enkele aanpassingen in de huisvesting: de paarden moeten zoveel mogelijk frisse lucht (weidegang) krijgen, de stal moet goed schoon en zo stofvrij mogelijk zijn (stof en ammoniak prikkelen de luchtwegen) en het ruwvoer moet nat gegeven worden.

Influenza

Influenza of griep is een besmettelijke aandoening die wordt veroorzaakt door een virus. De paarden hoesten, hebben neusuitvloeiing, koorts en willen vaak niet meer eten. Het virus beschadigt de slijmvliezen waardoor bacteriën een kans kunnen krijgen en een bijkomende bacteriële infectie kan het geheel nog verergeren. Preventief wordt er geadviseerd paarden elke 6 maanden tot 1 jaar te vaccineren, dit is verplicht voor o.a. wedstrijdpaarden.

Droes

Droes bij paarden wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi subsp equi. Het is zeer besmettelijk van paard op paard en ook in de omgeving kan de bacterie lang overleven en opnieuw paarden infecteren. De klachten die gezien worden zijn: koorts, sloomheid, neusuitvloeiing en hoest. Bij geïnfecteerde paarden gaan de keellymfeknopen abcederen en deze abcessen barsten uiteindelijk ook open. De therapie is conservatief, wat inhoudt dat zieke dieren geïsoleerd en ondersteund moeten worden.

Behandeling

Medpets beschikt over een uitgebreid assortiment geneesmiddelen voor de behandeling van luchtwegproblemen zoals hoesten, slijmvorming en slijmophoping, bronchitis en overgevoeligheid bij paarden. Wij verkopen onder andere Sputolysin en producten van de merken Ecostyle, Groene Os, Phytonics en Puur.