Service
Winkelmandje
Menu
Scoor tijdens het EK een unieke voetbal-likmat! Lees meer

Oorverzorging voor Katten

Katten kunnen last krijgen van verschillende problemen aan de oren.

Meer informatie

1 - 24 van 46 Producten

Oormijt

Oormijt komt vooral voor bij kleine katjes. Het zijn minuscule diertjes die zich in de gehoorgang van de kat nestelen. U herkent oormijt bij uw kat als de kat voortdurend aan de oren krabt. Vaak ontstaan er wondjes aan de oorschelp door het vele krabben. Ook zit er meestal bruin gekleurd vuil in de oortjes van uw huisdier. U kunt proberen de oormijt bij de kat weg te spoelen met water. Mocht dat het oorprobleem niet verhelpen, dan kunt u op onze website een middeltje aanschaffen zoals Otimectin. U brengt de oorgel gedurende een of twee weken aan in de gehoorgang van de kat. Toch is het van belang dat u daarna nog een dierenarts naar de oren van de kat laat kijken.

Een verdikte oorschelp

Soms komen katten ineens thuis met een dikke oorschelp. Meestal is dat het gevolg van een vechtpartij met een andere kat, maar soms is het het gevolg van een andere ziekte aan het oor. Als de kat last heeft van oormijt, kan het gebeuren dat hij met zijn hoofd gaat schudden om de jeuk tegen te gaan. Daardoor kan er een bloedvaatje openspringen, waardoor een onderhuidse bloeduitstorting ontstaat. Het bloed verzamelt zich tussen de verschillende huidlagen. Meestal slinkt de zwelling vanzelf weer, maar dat veroorzaakt wel een littekenweefsel, waardoor de oorschelp een beetje gaat verschrompelen. Om dat te voorkomen, is het dus verstandig om de bloeduitstorting te laten verhelpen met een operatie. De kat zal dan nadien nergens meer last van hebben.

Oorontsteking

Oorontsteking is een erg nare ziekte voor zowel mensen als dieren. Als uw kat last heeft van oorontsteking, kan hij last hebben van algehele malaise. Er zijn verschillende aanwijzingen waaraan u oorontsteking kunt herkennen. De kat kan last hebben van overtallig oorsmeer, schilfers, of erg rode oren. Soms komt er zelfs pus of bloed uit de ontstoken oren van de kat. Vaak gebeurt het dat de oren dan erg gaan stinken. Op onze site kunt u Puur Oor bestellen, een homeopathisch geneesmiddel voor de behandeling van oorontsteking, maar ook voor oormijt en overmatige oorsmeerproductie bij de kat. Het middeltje werkt ontstekingsremmend, stilt de jeuk, en verkoelt bij oorproblemen. Als de kat antibiotica moet gebruiken, is het slim om de oren schoon te maken met de Epibac oorreiniger. Deze oorreiniger ontneemt de bacteriën hun voedselbron, waardoor de behandeling met antibiotica eerder zal aanslaan.

Oorsmeer

Alle katten hebben, net als mensen, oorsmeer in hun oren. Dat wordt pas een probleem als er te veel oorsmeer aanwezig is, iets wat we vaker zien bij katten die binnen leven dan bij katten die regelmatig buiten komen. Als de kat te lang met oorsmeer in de oren rondloopt, kan er een pijnlijke oorontsteking ontstaan. Ook kan een teveel aan oorsmeer erg gaan stinken. In dat geval kan er een reiniger gebruikt worden om dit te verwijderen. Let op: wanneer er geen klinische klachten zijn, is het niet nodig de oren van een kat op regelamtige basis te reinigen. U mag de oren van de kat nooit schoonmaken met een wattenstaafje. U mag de oren van de kat nooit schoonmaken met een wattenstaafje. Op die manier zou u het oorsmeer alleen maar verder het oor in duwen. Voor het verwijderen van oorsmeer en het schoonmaken van de oren van de kat kunt u een oorreiniger aanschaffen via onze website. Een voorbeeld is de AST Oorreiniger, een alcoholvrije oorreiniger die gemakkelijk te hanteren is. De reiniger verweekt en verwijdert overmatig oorsmeer en materiaal dat kan gaan ontsteken uit de oren van de kat.

Indien u denkt dat uw kat last heeft van een oorprobleem, dan is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen. Die zal u verder advies geven of de oren van de kat zelf behandelen.

Informatie van onze dierenartsOnze dierenarts heeft een uitgebreid artikel geschreven over waar u op moet letten bij de verzorging van de oren van uw kat.