Service
Winkelmandje
Menu
Scoor tijdens het EK een unieke voetbal-likmat! Lees meer

Angst, gedrag en stress bij honden

Honden zijn goed te trainen, waardoor ze zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan het leven in onze maatschappij. Toch kan het gebeuren dat een hond op een bepaald moment gedragsproblemen ontwikkelt en ongewenst gedrag gaat vertonen. Dit kan veroorzaakt worden door een onvoldoende socialisatie, trauma, meerdere negatieve ervaringen of bijvoorbeeld een slechte baas-hond-relatie. Soms kan een medisch probleem ook een rol spelen. Wat moet u doen als u problemen ervaart in het gedrag van uw hond?

Meer informatie

1 - 24 van 129 Producten

Leer alles over het natuurlijke gedrag van uw hond

Wanneer u een rashond heeft aangeschaft, dan kunt u veel kenmerken van uw hond achterhalen door het ras van uw hond te bestuderen. Heeft u een rashond die gefokt is op jacht, dan is het natuurlijk instinct van de hond gericht op het vinden van wild. De basis gehoorzaamheid van de hond is van groot belang en daar dient u op te trainen. Een ras dat gebruikt wordt om vee aan te drijven zal veel beweging nodig hebben. Krijgt deze hond geen uitdaging dan kan dit tot stress, gedragsproblemen en soms zelfs agressief gedrag leiden. Problemen kunnen ontstaan wanneer een eigenaar geen rekening houdt met de karaktereigenschappen en basisbehoeftes van de hond. Zo heeft een hond naast voldoende fysieke uitdaging ook een mentale uitdaging nodig! Daarnaast is een consequente opvoeding essentieel. Het is verstandig om een hond te nemen die in uw leven past, in plaats van een hond te selecteren op bepaalde uiterlijke kenmerken.

Training of therapie

Allereerst moet er uitgesloten worden dat het gedrag veroorzaakt wordt door een medisch probleem. Wanneer er geen medisch probleem is, kan er gekeken worden naar het gedrag van de hond (en de baas). Door middel van training of gedragstherapie kan een hond (opnieuw) gewenst gedrag aangeleerd worden. Vaak is hierbij ondersteuning door middel van supplementen of soms zelfs medicatie nodig. Bij ongewenst gedrag is het van belang zo snel mogelijk in te grijpen. Des te langer het gedragsprobleem bestaat, des te moeilijker wordt het om het gedrag te veranderen. Er zijn gediplomeerde gedragstherapeuten of gedragsdierenartsen die geraadpleegd kunnen worden. Allereerst wordt middels een uitgebreide ondervraging een zo compleet mogelijk beeld van de situatie geschetst. Daarna wordt er een behandelplan opgesteld. Training of therapie mag niet onderschat worden. Het vergt veel tijd en geduld, maar is zeker de moeite waard!

Vuurwerkangst

Angst en stress kan onder andere veroorzaakt worden door harde geluiden, zoals vuurwerk. Vuurwerkangst is een veel voorkomend probleem voor honden. Door een traumatische ervaring of door herhaaldelijk schrikken van harde geluiden kan deze angst ontstaan. Gelukkig zijn er verschillende manieren om uw hond bij deze angst te ondersteunen. Wilt u hier meer over weten? Bekijk dan onze pagina over Vuurwerkangst hond.