De meeste katten voelen zich daarom niet meteen veilig als ze naast u, op de grond, moeten meewandelen. Laat daarom nooit zomaar ineens uw kat uit, maar bouw het langzaam op.
Hoe doet u een kattentuigje om?
Wanneer uw kat nog nooit een tuigje heeft gedragen, is het verstandig om hem daar eerst aan te laten wennen. Laat uw kat eerst kennismaken met het tuigje door hem eraan te laten snuffelen. Is dit oké? Dan kunt u het tuig rustig bij uw harige vriend omdoen. Wanneer hij het niks vindt, forceer dan niet en leg het tuig aan de kant. Later kunt u het nog eens proberen. Als hij zich iets meer op zijn gemak voelt, kunt u hem verwennen met een lekkere beloning. De truc is om uw kat langzaamaan te laten wennen aan het tuig.
Lopen aan de riem
Blijf voorlopig nog even binnen. Wanneer uw kat gewend is aan zijn tuig, kunnen jullie het samen lopen aan de riem oefenen. Loopt uw kat een paar stappen met u mee? Beloon hem dan direct. Begin de training met korte oefeningen van hooguit één minuut tot een paar minuten. Bouw dit langzaam op. Trek nooit aan het tuigje wanneer uw kat iets doet wat u niet wilt! U kunt dan beter stoppen en hem belonen als hij weer mee loopt.
Naar buiten!
Voor echte binnenkatten die nauwelijks of niet buitenkomen is de buitenwereld eng. Begin daarom met wandelen in uw eigen tuin of op een rustig moment bij u in de straat. Doe de deur open en laat uw kat rustig kennismaken met de omgeving buiten. Wanneer dit goed gaat, mag u uw harige vriend belonen. Vindt uw kat het leuk? Dan kunnen jullie elke dag een stapje verder gaan. Ook hier geldt: oefening baart kunst!
Er zijn eenmaal katten die niks van de buitenwereld willen weten. Mocht dit het geval zijn, laat uw kat dan lekker binnen en biedt hem voldoende klim- en speelmogelijkheden.