Service
Winkelmandje
Menu

Ogen en oren paard

Oogproblemen worden veel gezien bij paarden, variërend van niet-pijnlijk tot bijzonder pijnlijk en van onschuldig tot ernstig.

Meer informatie

1 - 19 van 19 Producten

Bindvliesontsteking/Conjunctivitis

Bij deze ontsteking is het bindvlies van het oog rood en geïrriteerd, vaak wordt hierbij ook waterige tot pussige ooguitvloeiing gezien. Meestal wordt dit veroorzaakt door stof, zand of tocht. Het is vaak eenvoudig te verhelpen met een oogzalf.

Hoornvliesbeschadiging

Een beschadiging van het hoornvlies of de cornea kan bij paarden gemakkelijk ontstaan door trauma van buitenaf. U kunt hierbij denken aan letsel veroorzaakt door een in het oog zwiepende tak of struik, dit kan ook gepaard gaan met een ooglidverwonding. Soms is er bij een paard met een hoornvliesbeschadiging ook een ophoping van vocht in het hoornvlies te zien als een blauwe waas. Deze aandoening is behoorlijk pijnlijk, vaak knijpt het paard het desbetreffende oog dicht, ook hierbij kan ooguitvloeiing gezien worden. In de meeste gevallen wordt dit probleem met o.a. oogzalf aangepakt, in enkele gevallen wordt ervoor gekozen een hoornvliesbeschadiging te hechten.

Maanblindheid

Maanblindheid is een veel voorkomend en zeer pijnlijk oogprobleem bij paarden. De klachten beginnen met een ontsteking van de uvea, een aantal vliezen in de oogbol zelf. De oorzaak voor dit probleem is nog niet met zekerheid vastgesteld, waarschijnlijk spelen zowel bacteriën als het immuunsysteem een belangrijke rol. Deze ontsteking komt bij vrijwel alle paarden meerdere keren terug, waardoor er steeds meer schade aan het oog ontstaat. Uiteindelijk kan zelfs een blindheid ontstaan. Er worden verschillende therapieën toegepast: van behandeling met oogzalven, het inbrengen van implantaten in de oogbol tot volledige chirurgische verwijdering van de oogbol.