Service
Winkelmandje
Menu
Scoor tijdens het EK een unieke voetbal-likmat! Lees meer

Luchtwegen en keel hond

Meer informatie

1 - 24 van 27 Producten

Luchtweginfecties bij honden

Bij de bovenste zijn de neus, keel en luchtpijp inbegrepen. Tot de onderste luchtwegen behoren de diepere luchtwegvertakkingen en de longen. Vooral Bulldoggen zijn gevoelig voor luchtwegproblemen. Dit heeft te maken met de ‘afwijkende’ anatomie van de neus en keel van de Bulldog, die zo typerend is voor deze honden.

Kennelhoest of besmettelijke hondenhoest

Kennelhoest is een infectie van de bovenste luchtwegen, waaraan een combinatie van een virus en bacteriën ten grondslag ligt. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, komt dit niet alleen in kennels voor. Het is een erg besmettelijke aandoening, alle plaatsen waar grotere groepen honden samenkomen zijn dus een risico. Het geeft een typische, harde, droge hoest. Soms kan er daarbij maagslijm opgegeven worden. Honden kunnen er ook algemeen ziek van zijn, eten wat minder en zijn vaak wat minder actief. Er zijn vaccins beschikbaar die de kans verkleinen dat honden kennelhoest krijgen. Wanneer gevaccineerde honden toch kennelhoest oplopen, zijn de symptomen vaak minder ernstig en genezen deze dieren sneller dan niet-gevaccineerde dieren.

Behandeling van kennelhoest

Er zijn diverse hoestsiropen en andere supplementen beschikbaar die de keel verzachten en de hoestprikkel kunnen onderdrukken. Daarbij is rust belangrijk. Indien nodig kan de behandelend dierenarts antibiotica en/of ontstekingsremmers voorschrijven. Contact met andere honden moet vermeden worden, in het kader van het infectierisico.

Ademhalingsproblemen

Honden kunnen last krijgen van ademhalingsproblemen. Het eerste signaal van dergelijke problemen is benauwdheid. In eerste instantie kan een verminderde conditie of benauwdheid na inspanning gezien worden. Klachten kunnen plots optreden of gaandeweg verslechteren. Bij dergelijke klachten is het altijd verstandig om direct een dierenarts te raadplegen. Een uitgebreid klinisch onderzoek is noodzakelijk, dit kan aangevuld worden met verdere diagnostiek zoals een röntgenopname. Soms kunnen luchtwegklachten ook veroorzaakt worden door hartproblemen. Een goed onderzoek is dus onontbeerlijk.