Service
Winkelmandje
Menu

Pijn en ontstekingen bij honden

Een ontsteking heeft 5 kenmerkende eigenschappen: roodheid, warmte, zwelling, pijn en functieverlies. Een ontsteking is een reactie van het lichaam op een bepaalde prikkel.

Meer informatie

1 - 24 van 50 Producten

Wat is een ontsteking?

Dit kan een reactie zijn op een micro organisme zoals een bacterie, schimmel of gist, het kan een reactie zijn op een etsende stof of op een fysische verandering zoals een hitte. Naast externe prikkels, kunnen ontstekingen ook veroorzaakt worden door interne prikkels. Dit is bijvoorbeeld het geval bij auto-immuunaandoeningen. Een ontsteking kan gepaard gaan met een infectie (bijvoorbeeld door bacteriën), maar kan ook zonder infectie verlopen.

ontstekingsremmers-pijnstillers-hond

Symptomen van een ontsteking

Ontstekingen kunnen in het hele lichaam voorkomen. Afhankelijk van de oorzaak, ernst en locatie van een ontsteking, kan dit uiteenlopende klachten geven. Bij een ontsteking in een ledemaat, zien we dat honden kreupel lopen, weigeren te lopen of overmatig likken aan de ontstoken plaats. Soms merken we weinig aan de hond en valt een zwelling op. Een baarmoederontsteking geeft logischerwijs weer volledig andere klachten, dit geldt ook voor bijvoorbeeld een oorontsteking.

Behandeling

Aangezien er zodanig veel verschillende ontstekingen zijn, zijn de vereiste behandelingen afhankelijk van de oorzaak en de locatie. In veel gevallen zijn er ontstekingsremmers nodig, deze verminderen ook de pijn. In geval van een infectie, moeten ook de veroorzakers daarvan bestreden worden. In veel gevallen is er daarvoor antibiotica nodig.

Acute pijn

Sommige ontstekingen veroorzaken acuut, plots optredende klachten. Dit kan veroorzaakt worden door de pijn die ermee gepaard gaat, soms vanwege de zwelling. Ontstekingsremmers kunnen de pijn van deze dieren direct verzachten en de zwelling doen verminderen. Daarbij moet de oorzaak van de ontsteking ook aangepakt worden.

Pijn door chronische ontsteking

Bij chronische pijn, kunnen we denken aan slijtage aan het lichaam door ouderdom. Er ontstaan dan ontstekingen in het bewegingsapparaat van de hond, zoals artrose. Aanwijzingen hiervoor zijn stijfheid bij het opstaan of na een lange wandeling en niet meer willen springen. Vaak rusten deze honden ook veel meer dan voorheen. Omdat gewrichtsslijtage meer voorkomt bij oudere honden, sluipt dit er als het ware in. Het is een geleidelijk proces, waardoor de klachten soms niet enorm opvallen of juist toegeschreven worden aan de leeftijd van de hond. De meest verstandige optie is om een bezoek te brengen aan de dierenarts, zodat deze de hond kan onderzoeken en de oorzaak kan vaststellen. Pas tijdens de behandeling wordt duidelijk hoezeer een dergelijk probleem invloed heeft of het gedrag van de hond.

Lees hier meer over pijnstillers voor uw hond.