Service
Winkelmandje
Menu

Oogverzorging voor Katten

Katten kunnen last krijgen van diverse oogproblemen.

Meer informatie

1 - 24 van 38 Producten

Conjunctivitis

Een daarvan is conjunctivitis, dat in de volksmond oogontsteking wordt genoemd. De oorzaak van conjunctivitis is meestal een prikkeling die veroorzaakt wordt doordat de kat een stofje in het oog heeft gekregen. De ziekte is dan ook te herkennen aan vieze of rode ogen. Sommige katten krijgen te kampen met een oogontsteking als ze gevochten hebben met een andere kat. Het oog kan daarbij beschadigd zijn geraakt.

Staar

Een andere oogaandoening bij katten is staar. De lens van het oog wordt dan troebel, waardoor er weinig tot geen licht door komt. Daardoor kan de kat wazig gaan zien of zelfs blind worden. U herkent staar bij uw kat doordat de lens van het oog grijs wordt. Ook zal de kat zich anders gaan gedragen door zijn verminderde zichtvermogen.

Entropion en ectropion

Ook entropion en ectropion komen voor bij katten. Bij entropion krullen de oogleden naar binnen en zullen de haartjes aan de oogleden irritatie veroorzaken bij het hoornvlies. Bij ectropion krullen de oogleden juist naar buiten en kan het hoornvlies beschadigd raken doordat er bacteriën op kunnen komen. Beide oogproblemen kunnen met een kleine operatie worden verholpen.

Herpesvirus

Soms kunnen katten het herpesvirus oplopen. Als dat virus in het lichaam van de kat aanwezig is, kan het zich uitbreiden naar de neus, de amandelen en de oogzenuw. Het ooglid kan gaan ontsteken en de ogen kunnen erg gaan tranen. De ziekte kan onder controle worden gehouden door de toediening van de juiste voeding en vaccins.

Droge ogen

Sommige katten krijgen op den duur last van droge ogen. U kunt dat gemakkelijk behandelen door oogdruppels bij uw kat toe te dienen. Op onze website kunt u bijvoorbeeld Hyaluvisk Drops aanschaffen. Dat zijn bevochtigende, smerende oogdruppels zonder conserveringsmiddelen. De druppels passen zich aan aan de pH-waarde van het traanvocht van uw kat en kunnen dagelijks gebruikt worden.

Oogreinigers

U kunt de ogen van uw kat regelmatig reinigen om de kans op oogaandoeningen te verminderen. Daarvoor hebben wij diverse oogreinigers in ons assortiment. Deze zijn bovendien vaak geschikt om de oogleden te reinigen en de traanstrepen bij de kat te verwijderen. De diverse oogreinigers hebben rustgevende eigenschappen.

Symptomen

U herkent de meeste oogproblemen en infecties bij de kat als de ogen gezwollen zijn of de kat zichtbaar last heeft van jeuk of pijn. Ook heeft de kat soms last van een verhoogde traanafscheiding of etterige, vieze ogen. De ogen krijgen meestal een rode kleur.

Advies

Als u vermoedt dat uw kat last heeft van een oogprobleem, is het verstandig een dierenarts te raadplegen. De producten die wij aanbieden zijn over het algemeen bedoeld ter verzorging en bieden geen uitkomstig bij (ernstige) oogproblemen. U doet er daarom goed aan om contact op te nemen met een dierenarts indien u (ernstige) oogproblemen vermoed.