Service
Winkelmandje
Menu
⚠️ HITTE ALARM! Verkoel je dier op tijd ☀️ Lees meer

Oogverzorging voor Honden

Het zicht van honden is niet hetzelfde als dat van ons. Zo zien honden weinig verschil tussen rood- en groentinten, zien ze veel beter in het donker dan mensen en hebben ze een vrij ruim blikveld. Dit laatste is wel sterk afhankelijk van het ras. Vanwege de anatomie van het hoofd heeft een Greyhound een veel groter blikveld dan bijvoorbeeld een Engelse Bulldog.

Meer informatie

1 - 24 van 41 Producten

Oogproblemen komen helaas regelmatig voor bij honden. Gezonde ogen zijn schoon, helder en vrij van vuil. Bij een oogprobleem kunt u altijd het beste direct uw dierenarts raadplegen. Wanneer er bij een ernstig oogprobleem te laat ingegrepen wordt of een verkeerde behandeling ingesteld wordt, kan dat desastreuze gevolgen hebben. We zullen enkele voorbeelden van oogaandoeningen hier bespreken.

Staar

Bij staar vertroebelt de lens van het oog. Er moet een verschil gemaakt worden tussen grauwe en groene staar. Grauwe staar is pijnloos en leidt tot een verminderd gezichtsvermogen. De hond kan geleidelijk aan volledig blind worden. Binnenshuis valt dit meestal niet zo snel op, tenzij het meubilair verplaatst wordt. Buitenshuis wordt het vaak sneller duidelijk dat de hond blind wordt. Soms is grauwe staar een gevolg van diabetes, maar meestal ontwikkelt de aandoening zich met het ouder worden. Om dit proces af te remmen kan VT Phak Siroop gegeven worden. Er zijn ook operatieve ingrepen om het zicht te verbeteren. Groene staar is wel een pijnlijke aandoening. Hierbij is er een sterk verhoogde druk in de oogbol, waarbij er plots een waas over het oog zichtbaar wordt. Door deze verhoogde druk ervaart de hond pijn en ontstaat er zeer snel schade aan de oogbol. Snel ingrijpen is dus de boodschap!

Entropion en ectropion

Bij entropion krult het ooglid naar binnen, waardoor de wimperhaartjes het hoornvlies irriteren. Bij ectropion krullen de oogleden juist naar buiten. Vooral bij bloedhonden en dogachtigen komt deze aandoening vaak voor. Zowel entropion en ectropion zijn erfelijk en kunnen verholpen worden door middel van een operatie.

Conjunctivitis (bindvliesontsteking)

Conjunctivitis of bindvliesontsteking is de meest frequent voorkomende oogaandoening bij honden en wordt in de volksmond oogontsteking genoemd. Het gaat om een ontsteking van het slijmvlies van de ogen. Het slijmvlies is hierbij rood en geïrriteerd, soms is er ook sprake ooguitvloeiing. Honden hebben hier last van, ze knijpen met een oog of wrijven met een poot langs de kop.

Tekort aan traanvocht

Niet alleen overmatige traanproductie is vervelend voor de hond, ook een tekort aan traanvocht is een bedreiging voor de ogen. Bij te droge ogen zijn de ogen extra vatbaar voor infecties, hiernaast zorgt het ook continu voor een vervelend gevoel. De diagnose kan gesteld worden met de Schirmer Tear Test, waarbij de hoeveelheid traanvocht gemeten wordt. Ter ondersteuning kan er gebruik gemaakt worden van kunsttranen, zodat de ogen niet volledig uitdrogen. Daarnaast zijn er medicijnen die de productie van traanvocht weer verhogen of zelfs normaliseren.

Behandeling

Voor de verzorging van de ogen van uw hond zijn oogreinigers verkrijgbaar. Deze kunt u gebruiken voor het verzorgen en reinigen van de ogen van uw hond, bijvoorbeeld na een bezoek aan het strand. Oogreinigers hebben een preventieve functie: als u de oogleden en het gebied eromheen regelmatig schoonmaakt, verkleint dit de kans dat vuil tot in het oog van uw hond kan doordringen en ontstekingen veroorzaken. Indien uw hond kampt met een van de hierboven genoemde klachten, dan bieden oogreinigers geen uitkomst meer en dient u direct contact op te nemen met uw dierenarts voor een goede diagnose en passende behandeling.