Service
Winkelmandje
Menu

Vlooien & teken bij honden

Het kan altijd gebeuren: de hond heeft een teek of last van vlooien. Dit is vervelend voor de hond en u wilt er natuurlijk snel wat aan doen. Gelukkig zijn er veel verschillende producten waarmee u uw trouwe viervoeter niet alleen kunt behandelen, maar ook kunt beschermen.

Meer informatie

1 - 24 van 117 Producten

Advantix
Advantix
(157)
FRONTPRO Kauwtabletten Hond
FRONTPRO Kauwtabletten Hond
(5)
-15% korting
Adimere - Vlooienband
Adimere - Vlooienband
(2)
Seresto Hond
Seresto Hond
(0)
Frontline Combo Line Hond
Frontline Combo Line Hond
(4)
Frontline Spot On Hond
Frontline Spot On Hond
(88)
Vectra 3D Dog
Vectra 3D Dog
(4)
Scalibor Protectorband
Scalibor Protectorband
(63)
Frontline Spray
Frontline Spray
(27)
Advantage Hond
Advantage Hond
(27)
Frontline Protect Hond Spot On
Frontline Protect Hond Spot On
(2)
BF®Petfood Knoflooktabletten
BF®Petfood Knoflooktabletten
(18)
Beaphar Canishield Hond
Beaphar Canishield Hond
(12)
Luposan Zeck + Floh
Luposan Zeck + Floh
(5)
Luposan Lupo Zeck +
Luposan Lupo Zeck +
(1)
STOP! Animal Bodyguard Aromatherapie Druppels
STOP! Animal Bodyguard Aromatherapie Druppels
(21)
Frontline Homegard
Frontline Homegard
(4)
Tick Off Vlooien- en Tekenband
Tick Off Vlooien- en Tekenband
(3)
Beaphar Vlooienspray
Beaphar Vlooienspray
(10)
Canina Knoflooktabletten
Canina Knoflooktabletten
(13)
O´Tom Tekenhaak
O´Tom Tekenhaak
(19)
Kivo - Dogspray Protected Doggy
Kivo - Dogspray Protected Doggy
(2)
Virbac Indoor-X ongediertespray
Virbac Indoor-X ongediertespray
(9)
TickLess Hond & Kat
TickLess Hond & Kat
(0)

Vlooien

Vlooien zijn zeer kleine insecten die leven van bloed. Er zijn heel veel verschillende soorten vlooien. Ze nestelen het liefst op warme, beschutte plekjes tussen het haar. De jeuk wordt veroorzaakt doordat de vlo bij het bijten een beetje speeksel in de huid achterlaat, wat een jeukende reactie geeft. Voornamelijk jeuk bij het achterwerk en de achterste benen is erg opvallend. Daarnaast kunnen huisdieren via vlooien met lintwormen besmet worden.

vlooien en tekenbehandeling bij hond

Krabben, krabben, krabben!

Hoe ontdekt u dat uw hond vlooien heeft? Wanneer de hond ineens opspringt en zich daarna verwoed zit te krabben of gaat rollen, dan kan het zijn dat hij vlooien heeft. Vlooien zijn bijna niet te zien, omdat ze zich zo goed kunnen verstoppen. Daarom is het verstandig om de huid van de hond te controleren. Bijvoorbeeld die van de buik of de binnenkant van de achterpoten. Rode, vurige vlekjes kunnen namelijk duiden op vlooienbeten. Til ook het haar op om te zien of u kleine beestjes ziet lopen. Een vlooienkam kan u hier bij helpen. Vlooien kunt u op verschillende manieren bestrijden.

Vlooienband

Om vlooien te bestrijden kunt u verschillende dingen doen. Veel mensen gebruiken hiervoor een vlooienband zoals de Seresto Hond. Een vlooienband is veilig, effectief, doorgaans lang werkzaam en zeer praktisch in gebruik. Daarnaast behoudt een vlooienband zijn werkzaamheid vaak goed na contact met water.

Anti-vlooienshampoo

U kunt er ook voor kiezen om uw hond te wassen met een anti-vlooienshampoo zoals bijvoorbeeld Gentle Shampoo. Het aanbrengen van een shampoo is bewerkelijk, maar een veilig en zeer effectief alternatief. Het gebruik van een anti-vlooienshampoo wordt vanwege de snelle werkzaamheid met name aangeraden bij een acute vlooienbesmetting.

Vlooiendruppels

De meest gebruikte en meest diervriendelijke vorm om vlooien te bestrijden én te voorkomen is het gebruik van een anti-vlooienmiddel in vloeistof vorm: de vlooiendruppels. Deze vlooiendruppels zitten in een kleine, makkelijk te hanteren pipet. Knijp de pipet uit in de nek van uw hond (lees hiervoor de gebruiksaanwijzing goed door) en deze is minstens 4 weken beschermt tegen vlooien. Er zijn ook vlooiendruppels, zoals bijvoorbeeld Frontline Spot On Hond, die naast vlooien ook tegen teken beschermen. Een product als Advantix, beschermt bovendien tegen zandvliegen en muggen (alleen voor de hond). Het is van belang alle dieren in een huishouden tegelijkertijd te behandelen.

Vlooientabletten

Nu ook verkrijgbaar, smakelijke vlooientabletten voor uw hond. Het is een makkelijk manier om honden te beschermen tegen vlooien en teken. De vlooienpil is makkelijk te geven, met of zonder eten. FRONTPRO is een lekkere kauwtablet die uw hond voor maar liefst 30 dagen beschermt tegen vlooien en teken. De dierenarts kan ook Bravecto voorschrijven. Bravecto is alleen te verkrijgen met een (herhaal) recept bij je dierenarts. Als alternatief kunt u de FRONTPRO kauwtabletten geven.

Vergeet de omgeving niet!

Slechts 5% van een vlooienpopulatie bevindt zich op uw hond. De overige 95% – eitjes, larven, coconnen – leven in de omgeving van uw huisdier! Het is daarom belangrijk om ook de omgeving goed te behandelen om de kans op herbesmetting te verkleinen. Dit kunt u, na het stofzuigen, doen met een omgevingsspray als Bolfo Fleegard Spray of Indoor-X Ongediertespray. Daarnaast is het van belang alle kleden en mandjes op hoge temperatuur te wassen.

Teken: bloedzuigers

De teek is een kleine, spinachtige parasiet met zes poten en een soort zakvormig achterlijf. De teek graaft zichzelf als het ware in in de huid en zuigt zich vol met bloed. Eenmaal gevuld laat de teek vaak vanzelf los. Echter kan deze parasiet vervelende ziektes overbrengen, wanneer de teek zelf besmet is. Dit gebeurt via het speeksel van de teek bij het bloed zuigen.

Tekenziektes

De meest bekende ziekte die teken kunnen overbrengen is de ziekte van Lyme. Dit wordt echter niet veroorzaakt door de teek, maar door een bacterie die de teek met zich mee kan dragen. De ziekte van Lyme is voor mensen gevaarlijker dan voor honden. Honden kunnen wel ziek worden van een andere aandoening die door teken overgebracht wordt, namelijk Babesiose (piroplasmose, tekenkoorts) en Ehrlichiose (rickettsiose). Bij tekenkoorts krijgen de honden hoge koorts, ernstige bloedarmoede en vaak ook geelzucht. De urine wordt rood of groenig. De symptomen bij rickettsiose zijn hoge koorts, sloomheid, geen eetlust, opgezette lymfeklieren en bloedingen. Bij dergelijke klachten moet er altijd snel ingegrepen worden.

Het verwijderen van een teek

Controleer uw hond regelmatig op teken en verwijder deze direct met behulp van een tekenhaak, tekentang of met de innovatieve tekengrijper. Verdoof de teek niet: hierdoor zal hij juist de inhoud van zijn (mogelijk besmette) speekselklieren in de huid legen voordat u hem kunt verwijderen. Houd vervolgens de hond en de huid goed in de gaten. Contacteer bij twijfel uw dierenarts.

Denk aan preventie!

Bij teken geldt: voorkomen is beter dan genezen. Zorg daarom dat uw hond goed beschermd is tegen teken. Er zijn hiervoor diverse producten verkrijgbaar zoals spot-on (druppels) en tekenbanden.

Wees goed voorbereid op het ongemak van teken. De Vlooien- & Tekenwijzer van Medpets vertelt alles wat u moet weten over vlooien en teken!

Filters

Sorteren

Filters

  • Categorieën
  • Merk
  • Productsoort
  • Grootte hond
  • Levensfase
  • Aandoening
  • Smaak
  • Productsoort
  • Prijs