Service
Winkelmandje
Menu

Oorverzorging voor Honden

Oren zijn voor honden heel belangrijk. Honden hebben bijvoorbeeld een veel beter gehoor dan mensen. Dit komt omdat ze zowel voor de lagere alsook voor de hogere frequenties een breder bereik hebben en daarbij ook de oren onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Op die manier kunnen ze geluid optimaal ontvangen. Het gehoororgaan bestaat uit verschillende onderdelen, die elk voor problemen kunnen zorgen.

Meer informatie

1 - 24 van 53 Producten

De bouw van het oor

Het gehoororgaan van een hond bestaat uit drie delen: het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. Het buitenoor bestaat uit de oorschelp en de uitwendige gehoorgang. Bij onze honden is er een grote variatie voor wat betreft de grootte en vorm van deze oorschelp. De uitwendige gehoorgang loopt eerst in verticale richting om daarna een bocht te maken en horizontaal verder te gaan. Het eindigt bij het trommelvlies, een membraan wat de scheiding vormt tussen het buiten- en middenoor. Dit trommelvlies geeft geluidstrillingen door aan het middenoor, waar de minuscule gehoorbeentjes zich bevinden. De hond heeft er drie: de zogenaamde hamer, aambeeld en stijgbeugel. De functie van het middenoor is het versterken van het geluid. Via de gehoorbeentjes wordt het geluid doorgegeven aan het binnenoor. Dit bestaat uit het slakkenhuis en het evenwichtsorgaan, beide zijn met vocht gevuld. Via het slakkenhuis worden geluidstrillingen doorgegeven aan de gehoorzenuw naar de hersenen. Door het verplaatsen van het vocht in het evenwichtsorgaan wordt informatie naar de hersenen doorgegeven over de houding en beweging van de hond. Veruit de meeste klinische oorproblemen betreffen het buitenoor. Bij een aandoening van het midden- of binnenoor geeft dit vaak ernstigere klachten, waarbij ook neurologische symptomen gezien kunnen worden.

Oorontsteking

Oorontstekingen bij honden behoren tot de dagelijkse dingen die een dierenarts tegenkomt. Meestal gaat het om een menginfectie van één of meerdere soort bacteriën, schimmels en/of gisten. Een oorontsteking leidt tot ongemak en jeuk bij de hond. Dit kan worden opgemerkt doordat honden veel krabben aan de oren of schudden met hun hoofd. Soms is er een overproductie van oorsmeer en/of roodheid zichtbaar. Bij ‘schone’ oorontstekingen is er geen sprake van dergelijke organismen (meestal wel roodheid) en kan een allergie of een overgevoeligheid worden vermoed.

Predisponerende factoren

Er zijn diverse factoren die het ontstaan van een ontsteking kunnen bevorderen. Hierbij kunt u denken aan honden die erg veel zwemmen, honden met lange hangende oren, honden met van nature een nauwe gehoorgang (zoals de Shar Pei). Soms kan het zelfs nodig zijn bij terugkerende ontstekingen de gehoorgang chirurgisch te corrigeren.

Oormijt

Deze kleine parasieten leven in en rondom het oor, waar ze zich voeden met oorsmeer en huidschilfers. Ze veroorzaken veel jeuk en ongemak bij de hond. Oormijt infestaties worden meestal gezien bij puppy’s, maar in principe kunnen dieren van alle leeftijden er last van krijgen. Omdat oormijt zeer besmettelijk is, moeten alle honden (en katten) in een huishouden onderzocht worden. Een dierenarts kan met een otoscoop (oorkijker) de gehoorgang inspecteren en oormijten zien lopen! Vanwege een overproductie van bruinzwart oorsmeer kan het nodig zijn eerst de gehoorgang te reinigen, voordat een mijtdodende zalf aangebracht kan worden. Deze aandoening gaat niet vanzelf over en moet altijd behandeld worden.

Schone oren

Om problemen aan de oren te voorkomen kunt u ze regelmatig schoonmaken met een cleaner zoals Otoclean. Let op: we adviseren dit uitsluitend te doen bij honden die regelmatig last hebben van hun oren, bijvoorbeeld na het zwemmen. Wanneer honden geen oorproblemen hebben, is het ook niet nodig deze te gaan reinigen.