Service
Winkelmandje
Menu

Gewrichten en beweging bij katten

Een van de meest voorkomende gewrichtsproblemen bij katten is artrose.

Meer informatie

1 - 24 van 119 Producten

Artrose

Een van de meest voorkomende gewrichtsproblemen bij katten is artrose. Artrose kan alle gewrichten van de kat aantasten, maar meestal gaat het om de ellebogen, de kniegewrichten en de heupgewrichten. Gewrichtsslijtage gaat vrijwel altijd gepaard met pijn. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn, dat maakt het voor een eigenaar lastig om dergelijke klachten waar te nemen. Daarom wordt artrose bij oudere katten enorm vaak gemist en blijft de aandoening onbehandeld.

Symptomen

Er zijn verschillende symptomen die op de aanwezigheid van artrose kunnen duiden. In veel gevallen merkt de eigenaar dat de kat niet meer springt, maar wijt dit aan ouderdom. Ook kunnen katten agressiever worden of meer klagerig miauwen. Daarnaast kan het voorkomen dat de kat niet meer geaaid wil worden. Typisch is ook dat katten onzindelijk kunnen worden, vaak doen ze dan hun behoefte nét naast de kattenbak. Het is dan te lastig om de kattenbak in te komen. Een bak met een verlaagde instap kan al veel verbetering geven.

Oorzaken

Aan artrose en gewrichtsproblemen in het algemeen kunnen diverse oorzaken ten grondslag liggen. De meest voorkomende oorzaken van gewrichtsproblemen bij de kat zijn erfelijkheid en structureel overgewicht. Wanneer een kat (veel) te zwaar is, dan worden gewrichten overbelast. Bij katten met structureel overgewicht is er, zeker op latere leeftijd, sprake van een verhoogd risico op gewrichtsklachten. Buiten dat overgewicht schadelijk is voor de algehele conditie van uw kat en bijvoorbeeld kan leiden tot suikerziekte, is het ook een belangrijke veroorzaker van gewrichtsproblemen als artrose.

Behandelingen

Indien uw kat kampt met gewrichtsproblemen, dan zijn er diverse behandelingen mogelijk:

Therapeutische voeding

Veel katten die kampen met gewrichtsklachten hebben baat bij therapeutische gewrichtsondersteunende voeding. Deze voedingen bevatten hoge concentraties omega-3 vetzuren, glucosamine en chondroïtine die het kraakbeen ondersteunen. Het grote voordeel van het geven van therapeutische voeding is dat u niet nog een apart supplement aan de kat moet toedienen.

Voedingssupplementen

Er zijn ook diverse voedingssupplementen verkrijgbaar die een ondersteunende/beschermende werking op de gewrichten en het kraakbeen hebben. Een supplement kan uitkomst bieden wanneer u bijvoorbeeld niet van voeding wilt veranderen (omdat uw kat bijvoorbeeld door allergie slechts een specifieke voeding verdraagt).

Ontstekingsremmers

Bij ernstige gewrichtsproblemen kan de dierenarts bijkomend een ontstekingsremmer voorschrijven (deze zijn uitsluitend verkrijgbaar bij uw dierenarts). Dergelijke producten worden vrijwel altijd gecombineerd met een supplement of aangepaste voeding.

Ondersteunende maatregelen

Wanneer uw kat last heeft van de gewrichten, dan kunnen ogenschijnlijk onschuldige zaken als liggen al een belasting zijn. Een goed ligbed zoals het orthopedisch matras of het Flectabed kan voor katten met gewrichtsproblemen daarom een hele verlichting zijn. Een goed ligbed kan gewrichtsklachten bij uw kat niet voorkomen, maar het leven van uw dier wel veraangenamen.

Indien u vermoedt dat uw kat last heeft van zijn gewrichten, dan raden we u aan altijd eerst uw dierenarts te raadplegen om de diagnose te laten stellen.