Service
Winkelmandje
Menu

Bloedluis bij kippen

Bloedluis zijn rode beestjes die in kippenhokken voor kunnen komen. Bloedluis is echter geen luis maar een 1 millimeter grote mijt. Vandaar de algemeen gebruikte en betere benaming: rode bloedmijt of rode vogelmijt.

Meer informatie

1 - 9 van 9 Producten

Overdag zijn de mijten nauwelijks te zien in het hok of op het dier. Ze houden zich schuil in de spleten van het hok, onder zitstokken, legnesten of voerbakken. In de nacht kunt u met behulp van een zaklamp zien dat de mijten zich snel verspreiden. Ze bevinden zich overal. Bloedluizen voeden zich met het bloed van de kip. Kippen kunnen hier behoorlijk ziek van worden. Bloedluizen zijn er vaak in grote aantallen en kunnen snel bloedarmoede veroorzaken bij de kip. De mijten kunnen daarnaast ook andere ziektes overbrengen zoals de E-coli bacterie en pseudovogelpest. Wanneer er niets aan een bloedluis besmetting gedaan wordt zullen de dieren qua gezondheid ernstig achteruit gaan wat zich onder andere kan uiten in een verminderde leg. Uiteindelijk kan het dier zelfs overlijden door een bloedluis besmetting.

Wilt u meer weten over wat bloedluis precies is, welke klachten het geeft, hoe u het kunt herkennen en of wij er als mensen zelf ook last van kunnen hebben? Lees dan onze blog over bloedluis.

Bloedluis in het kippenhok

Warm en vochtig weer, daar houden rode bloedluizen van. Ze gedijen het beste bij een temperatuur boven de 25 graden Celsius en bij een relatieve luchtvochtigheid van 70%. Als het in het kippenhok kouder is dan 12 graden, dan is het snel gedaan met de bloedluizen. De eitjes die deze mijten leggen, komen dan niet uit. Ook een zeer lage luchtvochtigheid is behulpzaam bij het bestrijden van bloedluizen.

Bloedluis is nog altijd een groot probleem in de meeste kippenhokken. Bestrijding vraagt om het nodige doorzettingsvermogen. Zitten de bloedluizen eenmaal in het kippenhok, dan krijgt u ze moeilijk weg.

Hoe te handelen bij een bloedluis besmetting?

Als er een bloedluis besmetting is moet u het volgende doen:

  • Het hok goed schoonmaken
  • Naden en kieren zo veel als mogelijk dicht maken.
  • De bloedluis bestrijden op de manier van uw keuze en deze behandeling uitvoeren
  • Controleer regelmatig uw dieren en het verblijf en herhaal zo nodig de behandeling.

Er is een makkelijke bloedluistest waarmee u kunt testen of er bloedluizen in het kippenhok zitten.

Behandeling van bloedluis

Om effectief van bloedluis af te komen moet zowel de omgeving als de dieren zelf worden behandeld.

Behandeling van de omgeving

Stoomreiniging

Het is mogelijk het dierenverblijf te verhitten met stoom of water van minimaal 70 graden. Een goede hygiëne in het hok is en blijft erg belangrijk.

Behandeling met mechanische middelen

Een voorbeeldproduct uit deze categorie is de Oropharma Mite-Killer. De werkzame bestanddelen hechten zich aan het oppervlakte en wordt zichtbaar als een wit laagje. Het vormt een wit laagje op de bespoten plekken. Dit heeft een schurende werking op de mijten en het vormt een fysieke barrière voor de bloedmijten.

Behandeling met middelen op natuurlijke basis

Een voorbeeldproduct uit deze categorie is de Finecto + protect . Finecto+ Protect is een omgevingsspray die helpt dieren en hun omgeving onaantrekkelijk te maken voor bloedluizen. Één behandeling met Finecto+ helpt tot wel een maand bescherming (afhankelijk van het aantal aanwezige luizen). Veroorzaakt geen resistentie, wat helpt de dieren en hun verblijven jarenlang bloedluis-vrij te houden. Een andere mogelijkheid is de BioPet Mitespray .

Behandeling met chemische middelen

Hiervoor kunt u bijvoorbeeld de Denka U-2 Vloeibaar gebruiken. Denka U-2 Vloeibaar dient onverdund gebruikt te worden. Maak voor gebruik het verblijf van de vogels schoon. Hierna kan met een kwast of vernevelaar U-2 aangebracht worden. Behandel het verblijf alsmede alle onderdelen zoals zitstokken en speeltjes. Laat vervolgens alle behandelde onderdelen goed drogen.

Behandeling van de dieren

Behandeling met middelen op natuurlijke basis

Een product in deze categorie is bijvoorbeeld de Excellent Bloedluis Poeder

Behandeling met chemische middelen

Een voorbeeld product is de iverdrop. Deze kunt u in de nek van uw vogels druppelen en bestrijdt zo de bloedluis. Een andere optie is de Beaphar Vogelspray 404.

Waarom is bloedluis zo lastig te bestrijden?

Er zijn meerdere redenen waardoor ze zo lastig te bestrijden zijn:

  • Bloedluizen zijn zeer taaie beesten die onder veel omstandigheden blijven leven.
  • De eieren kunnen tot wel 2 jaar overleven in de omgeving
  • Overdag kruipen de bloedluizen in kieren en naden waardoor ze moeilijk te bereiken zijn.
  • De nesten zijn vaak vele lagen dik waardoor het lastig is om het hele nest uit te roeien.