Service
Winkelmandje
Menu

Spieren, botten en pezen kat

Veel katten krijgen naarmate ze ouder worden last van hun spieren en gewrichten. Het is vaak lastig die problematiek te herkennen, omdat katten hun pijn meestal proberen te verbergen.

Meer informatie

1 - 24 van 32 Producten

Een kat heeft een zeer flexibele ruggengraat en erg soepele spieren. Daardoor kan een kat bijvoorbeeld zo gemakkelijk zijn hele lijf zelf wassen en zich helemaal tot een bolletje oprollen. Katten hebben dan ook meer bewegingsvrijheid dan de meeste andere zoogdieren. Maar ook een kat kan zijn spieren overbelasten.

Artrose

Een van de veelvoorkomende aandoeningen bij katten is artrose. Dat houdt in dat het kraakbeen dat zich rond de gewrichten gevormd heeft steeds zwakker wordt. Na enige tijd kan het zelfs gebeuren dat het kraakbeen volledig verdwijnt. Dat is problematisch, omdat het kraakbeen als een soort schokdemper tussen de twee botten van een gewricht werkt. Als het kraakbeen zacht is geworden of zelfs is verdwenen, gaan de botten dus over elkaar schuren. De botten zullen vervolgens misvormd worden en ontstekingen kunnen ontstaan.

Spierpijn en stijve spieren

Net als mensen kunnen ook katten last krijgen van spierpijn en stijve spieren. Een kat kan immers ook een spier verrekken bij het klauteren, springen en rennen in de natuur. Meestal gaat de spierpijn na enkele dagen vanzelf weer over. De kat zal zich hooguit een paar dagen wat moeilijker dan anders voortbewegen.

Symptomen

Zoals gezegd is het doorgaans moeilijk om te ontdekken of uw kat last heeft van een aandoening aan de spieren of gewrichten. Toch zijn er enkele kleine verschijnselen waar u het aan kunt zien. Zo zal de kat misschien minder bewegen en meer slapen. Ook blijft de kat vaak liever binnen dan dat hij naar buiten gaat. Katten met zere spieren of gewrichten lopen vaak een beetje stijf of mank. Daarnaast kan de kat last krijgen van andere problemen. Zo kan het gebeuren dat de kat last krijgt van stress en angst, of dat hij geen honger meer heeft. Verder zijn er katten die onzindelijk worden wanneer ze last hebben van hun gewrichten. Bijna alle katten die last hebben van welke aandoening dan ook worden minder sociaal of zelfs agressief. Het kan voorkomen dat u uw kat bijna niet herkent doordat hij plotseling zulk ander gedrag vertoont. Gelukkig wordt de kat doorgaans weer zichzelf na het behandelen van zijn klachten.

Behandeling en verzorging

Wanneer een kat ernstige spier- of peesproblemen heeft, kunt u dit niet zelf behandelen en dient u de dierenarts te raadplegen. Ter ondersteuning en bevordering van het herstel zijn er echter diverse aanvullende diervoeders verkrijgbaar. Deze producten stimuleren vaak de doorbloeding of spieropbouw en/of dragen bij aan een verbeterde stofwisseling. Door deze eigenschappen zijn aanvullende diervoeders geschikt bij de ondersteuning van herstel na bijvoorbeeld trauma, zoals spierscheuring of verstuiking. Deze supplementen zijn bedoeld voor inwendig gebruik en kunnen direct of door het voer gemengd toegediend worden. Daarnaast vindt u hieronder enkele producten die uitsluitend geschikt zijn voor uitwendig gebruik en ingemasseerd dienen te worden. Ongeacht het product dat u kiest, adviseren wij uw dierenarts te raadplegen indien er na gebruik geen verbetering van de klachten optreedt.