Service
Winkelmandje
Menu

Huid, jeuk en vacht hond

Van alle gezondheidsproblemen waar honden mee te maken kunnen krijgen, komen huidproblemen en vachtproblemen het meest voor. Bijna twintig procent van de honden kampt met een allergie, eczeem, jeuk of haaruitval.

Meer informatie

1 - 24 van 534 Producten

Hoe herkent u huid- en vachtproblemen?

Er bestaan verschillende symptomen waaraan u huid- en vachtproblemen bij de hond kunt herkennen. Huidproblemen uiten zich onder andere in jeuk, huiduitslag, kaalheid, wonden, schilfers tussen de haren, eczeem en in roodheid of verkleuring van de huid. Jeuk en irritatie kunnen ertoe leiden dat een hond plotseling veel aan zijn poten gaat likken of gaat schudden met zijn kop. Een slechte lijfgeur of een doffe vacht kan ook een aanwijzing zijn voor een huidprobleem.

Oorzaken van huid- en vachtproblemen

Huid- en vachtproblemen kunnen veel verschillende oorzaken hebben.

Vlooien, teken en mijten

Zo kan een hond last hebben van parasieten zoals vlooien, teken of mijten. Vlooien veroorzaken heftige jeuk, sommige honden zijn zelfs allergisch voor vlooienbeten. Wanneer een hond hier heftig aan gaat krabben en/of likken kan er een hotspot bij uw hond ontstaan. Mijten zorgen ook voor huidproblemen, zoals schurft.

Schimmels

Huidproblemen bij de hond kunnen veroorzaakt worden door schimmels. De klachten kunnen vaag zijn, maar soms zijn er duidelijke symptomen zoals schilferigheid, haaruitval en kale plekken. Schimmels kunnen ook besmettelijk zijn voor mensen.

Voeding

Bij gevoelige honden kan ook voeding voor huid- en vachtproblemen kan zorgen. Een hond kan een voedingsintolerantie of -allergie hebben voor bepaalde voedingsstoffen. In veel gevallen reageert een hond op één of meerdere soorten dierlijk eiwit, minder vaak zien we een allergie voor een bepaalde koolhydraatbron. De hond kan last krijgen van jeuk, roodheid en irritatie. Een aangepaste voeding kan klachten voorkomen, deze voeding moet dan minimaal 6-8 weken heel strikt gegeven worden en mag/moet levenslang gegeven worden indien de hond geen klachten meer heeft.

Atopie

Honden kunnen overgevoelig zijn voor stoffen in de omgeving. Deze allergie geeft over het algemeen vooral huidklachten en wordt atopie genoemd. Atopie is een verzamelnaam voor verschillende huidproblemen veroorzaakt door een allergische reactie op bepaalde omgevingsstoffen (allergenen). Allergenen kunnen seizoensgebonden zijn, zoals stuifmeel, pollen en grassen, of het hele jaar door voor problemen zorgen zoals huidschilfers of huisstofmijten. Bij honden zien we veel vaker atopische klachten dan bij katten.

Endocrinologische huidproblemen

Ten slot