Service
Winkelmandje
Menu
⚠️ HITTE ALARM! Verkoel je dier op tijd ☀️ Lees meer

Maag en darmen paard

Diarree en koliek zijn de meest voorkomende aandoeningen van het darmstelsel bij paarden.

Meer informatie

1 - 24 van 116 Producten

Darmaandoeningen

Koliek (buikpijn) kan veel oorzaken hebben, variërend van relatief onschuldig tot levensbedreigend. Zo kan er onder andere sprake zijn van zandkoliek, gaskoliek, krampkoliek, een verstopping, een liesbreuk of liggingsveranderingen van de darmen.

Koliek kenmerkt zich door onrust, schrapen, trappen naar de buik, niet willen eten, niet meer mesten, zweten, rollen etc. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de ernst van de klachten zijn er verschillende behandelingen mogelijk. In sommige gevallen is conservatieve therapie door middel van beweging, pijnstilling, spierontspanners en/of het ingeven van paraffine voldoende. In andere gevallen is chirurgie de enige optie.

Zandkoliek

Wanneer een paard tijdens het grazen een aanzienlijke hoeveelheid zand opneemt, kan dit zandkoliek veroorzaken. Het zand slaat in de darmen neer en vormt zo als het ware een laagje. Dit kan zichtbaar zijn op een echo, soms zit er duidelijk zand in de ontlasting. Therapeutisch kan er paraffine en/of lijnzaadslijm ingegeven worden, wat ervoor zorgt dat het zand met de mest afgevoerd wordt. In ons assortiment vindt u allerlei producten die ervoor zorgen dat zand uitgedreven wordt, voordat het klinische klachten gaat geven.

Gaskoliek

Bij een afwijkende spijsvertering kan er ongewoon veel gas gevormd worden in de darmen. Dit geeft druk en bijgevolg pijnklachten. In een later stadium kan overmatige gasvorming ook leiden tot liggingsveranderingen van de darmen. Bij deze vorm van koliek verbeteren de klachten veelal met beweging.

Liggingsveranderingen

Het darmstelsel van een paard ligt voor een groot gedeelte los in de buikholte. Daardoor kunnen enkele darmdelen vrij gemakkelijk verplaatsen. Liggingsveranderingen van de darmen kunnen gepaard gaan met zeer heftige koliek, met name wanneer darmen afgesnoerd worden. Zo kan een liggingsverandering van (een deel van) de dunne darmen gezien worden bij een lies- of navelbreuk. De dikke darm zorgt ook met regelmaat voor problemen: dit deel kan o.a. om zijn as draaien (torsie), verplaatsen en over de milt-nierband gaan vasthangen of naar de andere kant van de buik schuiven.

Verstopping

Verstoppingen in de darmen van paarden kunnen gedeeltelijk of volledig zijn. Bij volledige verstoppingen zijn de koliekklachten het hevigst. Dit probleem kan onder andere veroorzaakt worden door het eten van een grote hoeveelheid bodembedekking zoals vlas of stro of door een zware wormenbesmetting. Dit laatste komt vooral voor bij jonge paarden en geeft nogal eens problemen kort na een ontworming.

Diarree

Diarreeklachten bij paarden kunnen volkomen onschuldig zijn, zoals kortdurende diarree in geval van stress, bijvoorbeeld voor een wedstrijd of transport. Daarnaast kan dunne ontlasting ook een ernstigere onderliggende oorzaak hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval bij enkele worminfecties (voornamelijk bij jonge paarden), voer van wisselende of slechte kwaliteit, zand in de darmen of een verstoorde darmflora. Dit laatste kan een gevolg zijn van voedingsfouten, maar ook van bijvoorbeeld langdurig antibiotica gebruik. Door een afwijkende darmflora kunnen schadelijke bacteriën zoals Salmonella of Clostridium gaan woekeren, hierbij darmslijmvlies beschadigen en tot ernstige diarree leiden.

Maagaandoeningen

Maagzweren

Het maagslijmvlies van een paard kan onder bepaalde omstandigheden geïrriteerd raken, ontsteken en zelfs flink gaan zweren. Men vermoedt dat ongeveer 50% van alle paarden hier in mindere of meerdere mate last van heeft, bij volbloedpaarden zou dit oplopen tot wel 80%! Als belangrijkste oorzaken worden voedingsfouten, stress en gebruik van bepaalde medicatie genoemd. De klachten die gezien kunnen worden zijn: verminderde eetlust, doffe vacht, slechte prestaties, gapen, tandenknarsen en milde koliek. De diagnose kan gesteld worden door middel van endoscopie. Naast het instellen van een behandeling is ook het aanpakken van de onderliggende oorzaak van groot belang!