Service
Winkelmandje
Menu

Overgewicht kat

Meer informatie

1 - 24 van 66 Producten

Steeds meer katten met overgewicht

Een te zware kat heeft een grotere kans op andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes, gewrichtsaandoeningen, moeilijkheden met ademhalen of een te hoge bloeddruk. Het is daarom van belang dat u het gewicht van uw kat goed in de gaten houdt.

Overgewicht voorkomen

Stem de hoeveelheid voer af op de voedingsbehoefte

Veel mensen blijven de kat altijd hetzelfde voer geven. Het punt is echter dat een oudere kat doorgaans minder actief is en dus ook minder brandstoffen nodig heeft. Het is dus verstandig om oudere katten aangepast voedsel te geven.

Castratie of sterilisatie

Wanneer een kat of poes gecastreerd of gesteriliseerd wordt, verandert zijn of haar stofwisseling en voedingsbehoefte. Na de ingreep kunnen zowel katers als poezen plotseling last krijgen van overgewicht, terwijl hij of zij daarvoor altijd een constant gewicht had.

Voldoende beweging

Natuurlijk is het bij katten van groot belang dat ze voldoende beweging krijgen. Net als mensen hebben ook huisdieren beweging nodig om gezond te blijven. Katten die naar buiten mogen, krijgen gewoonlijk vanzelf voldoende beweging doordat ze buiten rennen, springen, jagen en klimmen. Een kat die binnen blijft, moet dus op een andere manier in beweging komen. Het is belangrijk dat u af en toe tijd vrijmaakt om met de kat te spelen, met kleine speeltjes kan een kat zich ook prima zelf vermaken.

Doe de check bij uw kat

Een kat heeft een ideaal gewicht als de kat een duidelijk taille heeft en de ribben eenvoudig te voelen zijn wanneer u met uw hand over de borstkas wrijft en daarbij lichte druk uitoefent. Als de ribben moeilijk te voelen zijn, of als de kat een hangende buik heeft, dan heeft hij vermoedelijk last van overgewicht. Als de ribben niet te voelen zijn, dan kan er sprake zijn van ernstig overgewicht, ook wel obesitas genoemd.

Afvallen

Overgewicht is ongezond en vergroot het risico op allerlei aandoeningen. Indien uw kat te zwaar is, moet hij gewicht gaan verliezen. Het is echter zeer onverstandig om van de een op de andere dag minder eten te gaan geven. Te snel afvallen is erg ongezond voor katten en kan leiden tot leververvetting! Ideaal gezien is het gewichtsverlies 1-3% per week. Het heeft de voorkeur om de een aangepast dieet te gaan geven. Zo wordt een hongergevoel voorkomen, zo wordt stofwisseling gestimuleerd en een blijvend resultaat verkregen.

Minder of geen tussendoortjes en regelmaat

Probeer uw kat eveneens minder tussendoortjes te geven, en geef hem op een regelmatige manier zijn eten. Een volwassen kat hoeft meestal maar twee keer per dag eten te krijgen. Wanneer er continu een bakje voer staat, eten katten vaak te veel, ook uit verveling. Katten houden vaak erg van gewoonten en rituelen en zullen al snel wennen aan de nieuwe, vaste etenstijden die u gaat aanhouden. Om de kat beter te laten eten, is het ook verstandig om een vaste plek aan te houden waar hij het eten krijgt. De kat zal de nieuwe gewoontes dan sneller accepteren.