> Checklist: Hond of kat gaat mee op vakantie

Checklist: Hond of kat gaat mee op vakantie

Het is vaak heel fijn als uw hond of kat mee mag naar uw vakantiebestemming. Hiervoor is echter wel een goede voorbereiding nodig. Het is niet genoeg om alleen een vakantiebestemming te kiezen waar uw huisdier mee naartoe mag en de spullen mee te nemen die u nodig heeft voor de verzorging van uw hond of kat. U moet ook nadenken over de reis ernaartoe en goed op de hoogte zijn van de invoereisen van het land van bestemming en van de landen waar u doorheen reist.

Om u hierbij te helpen, vindt u in dit blogartikel een belangrijke checklist met daarin alles waar u aan moet denken wanneer uw hond of kat mee gaat op vakantie. Ook hebben we een handige video gemaakt met de belangrijkste tips op een rijtje!

Gaat uw huisdier mee op vakantie?

Het is heel fijn als uw trouwe vriend mee kan op vakantie. Pas uw vakantiebestemming en uw doel wel hierop aan. Stel uzelf een aantal vragen:

  • Hoe warm is het op de plaats van bestemming?
  • Kan uw hond goed tegen de temperatuur op de plaats van bestemming?
  • Kan uw hond mee als u iets gaat ondernemen?
  • Is de accommodatie geschikt om uw hond korte periodes alleen te laten?

Met bovenstaande punten gaan we er dan in ieder geval vanuit dat honden zijn toegestaan. Het klinkt heel leuk om uw hond mee te nemen, maar als u van plan bent om veel te gaan ondernemen en uw hond kan hierbij niet mee, dan is uw hond thuis bij een oppas misschien wel beter af. Bekijk onze checklist voor viervoetige thuisblijvers om te zien wat u allemaal moet regelen als uw huisdier thuis blijft. Is uw accommodatie en bestemming wel helemaal oké om uw hond mee te nemen? Loop nog even onderstaande checklist na en geniet daarna van uw vakantie en van elkaar!

Uw kat meenemen op reis is een heel ander verhaal dan uw hond. U gaat meestal geen verre wandelingen en uitstapjes maken met uw kat. Uw kat zit er ook niet op te wachten om lekker te gaan zwemmen. U neemt uw kat vooral mee als u voor langere periodes weggaat en u zelf voor uw kat wilt zorgen. Omdat uw kat meestal in de accommodatie zal verblijven, moet u dus wel goed checken of deze geschikt is voor uw kat. Zo ja? Controleer de invoereisen en we wensen u een hele fijne reis!

Check de algemene eisen voor reizen met uw hond of kat binnen de Europese Unie

Als u dus heeft besloten om uw hond of kat wel mee te nemen, dan zijn er nog een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. De volgende eisen worden in ieder geval gesteld voor het reizen met uw huisdier binnen de EU:

  • Een volledig ingevuld Europees Dierenpaspoort.
  • Identificatie en registratie van uw hond of kat door middel van een chip.
  • Inenting tegen hondsdolheid, minimaal 21 dagen voor vertrek naar de vakantiebestemming. Een bloedtest is binnen Europa niet meer nodig.
  • Uw huisdier moet een geldige rabiës vaccinatie hebben gekregen minimaal 21 dagen voor vertrek.
  • Sommige landen buiten de EU, zoals Engeland en Noorwegen, willen dat honden verplicht tegen wormen worden behandeld.

Op de website van het LICG kunt u de specifieke invoereisen van honden en katten per land terugvinden.

Bescherm uw dier tegen buitenland parasieten

Het is belangrijk om uw hond of kat op reis goed te beschermen tegen teken. Teken kunnen in het buitenland namelijk gevaarlijke ziektes met zich meedragen. Daarnaast komen in het Middellandse Zeegebied zandvliegen voor. Deze kunnen Leishmania overdragen, net als hartwormmuggen die hartworm kunnen veroorzaken. U kunt uw hond of kat hier prima tegen beschermen. Geschikte producten ter voorkoming van teken en zandvliegen zijn: Scalibor of Advantix. Daarnaast is Milbemax werkzaam tegen de hartworm. Lees meer over de bescherming van uw dier in onze blog 'Met uw hond op vakantie: voorkom ongewenste souvenirs'.

Zoek een lokale dierenarts

Zoek voor de vakantie een plaatselijke dierenarts en noteer de contactgegevens in uw telefoon. Zo kunt u direct contact opnemen, mocht uw dier hulp nodig hebben. Het is ook handig om de gegevens van uw eigen dierenarts bij u te hebben. Zo kunt u altijd contact opnemen in uw eigen taal en advies vragen.

Wees voorbereid op reisziekte bij uw huisdier

Niet iedere hond of kat vindt een lange autorit prettig. Sommige dieren krijgen reisziekte doordat het evenwichtsorgaan verstoord is. Het is verstandig om medicijnen tegen reisziekte, zoals Beaphar Reisfit of Puur Tour, mee te nemen en regelmatig even te stoppen voor een wandelingetje. Uiteraard moet er altijd voldoende vers drinkwater voor handen zijn. Laat uw huisdier niet alleen in de auto. Vooral in de zomer ligt het risico op oververhitting op de loer. Voor reizen per vliegtuig gelden soms aanvullende eisen. Informeer hierover bij uw vliegmaatschappij.

Zorg voor veiligheid voor uw dier in de auto

Als uw uw hond meeneemt op vakantie, of huisdieren vervoert in het algemeen, zorg er dan voor dat u dit veilig doet. In Duitsland is het naast een advies, ook verplicht om uw dier goed vast te zetten. Afgezien van het feit dat het voor dieren – net als voor personen – buitengewoon onveilig is om niet vast te zitten in de auto, kan het ook gevaarlijke situaties voor medeweggebruikers opleveren. Voor de hond zijn er speciale autogordels verkrijgbaar, zoals de Clix Car Safe hondenautogordel, waarmee u uw viervoeter comfortabel en verantwoord kunt vervoeren. Maak deze gordel nooit vast aan een halsband (i.v.m mogelijk trauma aan halsgebied bij hard remmen of een ongeluk), maar bevestig deze altijd aan een stevig tuig. Voor kleinere honden en katten kan een bench, automand of vervoersbox een goede oplossing zijn, bijvoorbeeld de Trixie Vervoersbox Grafiet. Daarnaast kunnen honden ook veilig achter een hondenrek geplaatst worden in de kofferbak.

Zorg voor de juiste wandeluitrusting

Bent u van plan om lange (berg)wandelingen te gaan maken met uw hond? Begin dan ruimschoots van tevoren met trainen en bedenk dat wandelen op ruig terrein of heet asfalt erg onprettig kan aanvoelen aan de zoolkussentjes van de hond. Zorg dus voor de juiste uitrusting voor uw hond. Ruffwear heeft een uitgebreid assortiment om verantwoord met uw hond op avontuur te gaan.

Voorkom stress

Is uw huisdier stressgevoelig? Een lange reis per auto of vliegtuig en een andere omgeving zoals het vakantieadres of pension kunnen ervoor zorgen dat uw huisdier behoorlijk van slag raakt. Voor veel dieren is een vakantieperiode lang niet zo ontspannen als voor hun baasjes. Als u weet dat uw huisdier stress heeft van verandering, neem dan op tijd maatregelen. Zo kunt u bijvoorbeeld rustgevende voedingssupplementen geven, zoals Telizen of Zylkène. Gebruik een stress verminderend product op basis van feromonen, zoals de Feliway spray of verdamper voor de kat of de Adaptil verdamper, spray of halsband voor de hond. Veel dieren reageren hier goed op, mits u er ruim op tijd (4 tot 2 weken van tevoren) mee begint. Ook kunt u kiezen voor Dr. Ann's Stress Reduction. Dit supplement biedt ondersteuning onder stressvolle omstandigheden en is geschikt voor korte periodes van stressvolle omstandigheden én voor langdurig gebruik.

Denk aan voldoende verkoeling voor uw dier

Op warme dagen is het belangrijk dat uw dier in een schaduwrijke omgeving op een koel oppervlak kan liggen met voldoende beschikking over drinkwater. Vermijd lange wandelingen in een warm land en zorg ervoor dat de hond bijvoorbeeld kan zwemmen om af te koelen. Ook is het belangrijk om uw hond tijdens de autoreis voldoende verkoeling te geven, denk er bijvoorbeeld aan om de hond regelmatig vers water aan te bieden (meenemen in koeltas). U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een drinkfles. Laat de hond nooit alleen achter in de auto!

De kans op oververhitting kan verminderd worden door middel van een aantal hulpmiddelen. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de Aqua Coolkeeper Halsband. Deze halsband bevat een actief koelende gel en koelt de nek en daarmee de grote bloedvaten die door de hals lopen. Daarnaast bieden wij ook verschillende koelmatten aan, net als jasjes om uw hond koel te houden, zoals Aqua Coolkeeper Jacket, Hurtta Cooling Vest of Suitical DRY Cooling Vest. Bekijk ook ons volledige assortiment verkoelingsproducten voor uw hond.

Mocht uw hond onverhoopt toch oververhit raken, dan is het belangrijk om eerste hulp te verlenen door uw hond zo snel mogelijk af te laten koelen. Neem ook direct contact op met een plaatselijke dierenarts. Haal de hond direct uit de zon, leg een natte handdoek tegen zijn buik aan of laat uw hond in het water liggen/zwemmen. De natte handdoeken ververst u elke 5 minuten. Bedek uw hond niet helemaal met natte handdoeken, de hond kan dan zijn warmte niet meer kwijt. Zorg ervoor dat de hond vers, lauw drinkwater ter beschikking heeft.

Lees ook onze blog 'Honden en warm weer: 8 tips'.

Neem EHBO spullen mee voor uw dier

Neem op vakantie een EHBO-set mee. Een goede EHBO-set moet onder andere verbandmateriaal, zoals steriele gaasjes, betadine of jodiumdoekjes, leukotape, een schaartje en handschoenen bevatten. Een nageltang is handig bij een afgescheurde nagel. Een tekentang mag ook niet ontbreken. Wij hebben ook kant-en-klare EHBO sets in ons assortiment, zoals de Duvo+ Pet First Aid Kit. Een diarreeremmer, zoals Alfadiar, en een wondzalf zijn ook een handige aanvulling op de basis EHBO set.

Lees onze blog 'Eerste hulp bij ongelukken', zodat u weet wat u zelf kunt doen voor uw dier in verschillende situaties.

Heeft u alles?

Download hier onze checklist die u helpt om alles voor vertrek gereed te maken!

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact op met met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.nl.

Nooit iets missen?

Bent u altijd op zoek naar dé manier om uw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf u nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel