> Checklist: Huisdier niet mee op vakantie, waar let u op?

Checklist: Huisdier niet mee op vakantie, waar let u op?

Checklist: Huisdier niet mee op vakantie, waar let u op?

Het is niet altijd mogelijk of wenselijk uw hond of kat mee te nemen op vakantie. U moet dan op tijd nadenken waar uw hond of kat gaat verblijven en wie er voor gaat zorgen. Dit geldt natuurlijk ook voor andere dieren, zoals konijnen, kippen en vissen.

In dit blogartikel vindt u belangrijke checklists waar u aan moet denken wanneer u op vakantie gaat en uw hond of kat thuis blijft. U kunt uw huisdier bijvoorbeeld thuis laten verzorgen, onderbrengen bij kennissen of laten logeren bij een pension.

Mijn hond of kat gaat naar een dierenpension

Als uw huisdier naar een dierenpension gaat is het belangrijk dat u op tijd een plekje reserveert bij een dierenpension dat bij u en uw huisdier past. Er zijn een aantal dingen waar u op moet letten:

  • Heeft het dierenpension een bewijs van vakbekwaamheid en een Dierbaar-keurmerk?
  • Is het dierenpension aangesloten bij DIBEVO? Dit is handig mocht er een klacht zijn na het verblijf van uw hond of kat.
  • Kunt u uw huisdier ook brengen als het medicijnen krijgt of speciale voeding? Mag u eigen voer meenemen?
  • Is er een eigen dierenarts? Of komt er regelmatig een dierenarts over de vloer? Zijn er speciale procedures bij ziekte van een pensiongast?
  • Is het er schoon? Hoe zien de verblijven eruit? Zitten de dieren alleen of met meer dieren samen? Kunnen ze lekker bewegen? Kunnen honden en katten uit 1 huishouden bij elkaar blijven?
  • Welke eisen stelt het dierenpension met betrekking tot vaccinaties, chip en parasietenbehandeling (vlooien, teken en wormen)? Zijn er aanvullende gezondheidseisen?

Ga er vooraf dus even kijken en zorg dat u weet hoe het dierenpension werkt. Pas dan weet u of u uw hond of kat er met een gerust hart naartoe brengt.

Mijn hond of kat blijft thuis

Sommige dieren kunnen beter thuis verzorgd worden. Dit kun je laten doen door bekenden. Er bestaat echter ook een Landelijke Oppas Centrale, waarmee u betaalde opvang kunt regelen. Andere mensen bewonen dan tegen een vergoeding uw huis en verzorgen uw huisdier. Zorg dus dat u altijd goede instructies achterlaat en goede afspraken maakt.

Is het zielig als mijn kat alleen thuis blijft tijdens mijn vakantie?

Veel mensen vinden het zielig als de kat alleen thuis blijft in de vakantie. Natuurlijk zal uw kat het fijner vinden als u als baasje gewoon lekker thuis bent en dat hij bij u kan zijn. Het is echter wel zo dat katten vaak erg gehecht zijn aan hun woonomgeving. Katten kunnen slecht tegen veranderingen van omgeving en houden vaak al helemaal niet van reizen. Het reismandje en de auto of het vliegtuig geven dus al stress bij uw kat en de vakantie is vaak te kort om echt te kunnen wennen aan de accommodatie. Het is vaak beter voor de kat om in zijn vertrouwde omgeving te blijven en daar verzorgd te worden.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Katten die echt aan de mensen zijn gehecht en alleen tevreden zijn als ze bij het baasje kunnen zijn bijvoorbeeld. Voel u dan vrij om uw kat lekker mee te nemen. Zeker als u bijvoorbeeld langer op reis gaat naar een vaste bestemming.

Mijn hond of kat gaat logeren

Uw huisdier kan ook gaan logeren bij bekenden thuis. Zorg dan wel dat u alle spullen levert die uw dier nodig heeft en dat u goede instructies achterlaat.

Checklists

Niets is makkelijker dan een lijstje dat u kunt afvinken als u op vakantie gaat. Speciaal daarom hebben wij checklists gemaakt waarop alle dingen staan waar u rekening mee moet houden als uw hond of kat thuis blijft tijdens uw vakantie!

Bekijk ook onze checklist voor als uw dier mee gaat op vakantie .

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met ons veterinaire team per email via dierenarts@medpets.be.

Nooit iets missen?

Bent u altijd op zoek naar dé manier om uw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf je nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel