> Wat als mijn hond of kat chocolade eet?

Wat als mijn hond of kat chocolade eet?

Wat als mijn hond of kat chocolade eet?

Is chocolade giftig voor mijn hond?

Rond deze tijd van het jaar is er vaak volop chocolade in huis aanwezig. Let op! Dit is giftig voor honden en katten. Deze vergiftiging komt het meeste voor bij honden, aangezien zij soms de neiging hebben om van tafel te eten en niet schromen om de chocolade inclusief verpakking naar binnen te werken. De giftige stof in chocolade is theobromine. De hoeveelheid theobromine verschilt per soort chocolade. Over het algemeen geldt, hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine het bevat.

Waarom worden honden er ziek van en mensen niet?

Mensen kunnen deze stof zonder problemen snel verwerken. Honden niet; die hebben een lange tijd nodig om theobromine uit het lichaam te verwijderen. Theobromine kan zich zo gaan stapelen. Of uw hond er ook ziek van wordt is afhankelijk van zijn eigen gewicht en de soort en hoeveelheid chocolade die hij opgegeten heeft. Daarnaast is de gevoeligheid voor chocoladevergiftiging verschillend per dier. Dit wil zeggen dat bij het ene dier een bepaalde hoeveelheid chocolade al vergiftigingsverschijnselen geeft, terwijl een ander dier bij diezelfde hoeveelheid geen symptomen van ondervindt.

Chocolade ook giftig voor mijn kat?

Ook voor katten is theobromine giftig. Echter, aangezien katten vaak erg kieskeurig zijn, zullen ze uit zichzelf niet zo gauw chocolade eten. Vooral kittens zijn er erg gevoelig voor.

Verschijnselen

Om een idee te geven; een hond van 5 kg kan milde vergiftigingsverschijnselen krijgen wanneer deze 16 gram pure chocolade of 50 gram melkchocolade opeet. Verschillende merken chocolade bevatten elk hun eigen gehalte aan theobromine. De eerste verschijnselen van een chocoladevergiftiging treden meestal 4 tot 12 uur na het eten op, maar in sommige gevallen treden de symptomen pas na 24 uur op. Uw dier kan onrustig worden, veel hijgen, veel drinken, braken en diarree ontwikkelen en spiertrillingen krijgen. De lichaamstemperatuur kan stijgen. Sommige dieren kunnen zelfs epileptische aanvallen krijgen. Bij een zware vergiftiging leidt het tot hartritmestoornissen en kan uw dier in coma raken en sterven.

Wat moet u doen?

Wanneer uw hond of kat toch chocolade binnen krijgt, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts. Houd de verpakking van de chocolade bij de hand met het gehalte aan theobromine (gehalte aan cacao) en probeer in te schatten hoeveel gram uw hond of kat opgegeten heeft. Het is daarnaast belangrijk om te achterhalen wanneer de hond de chocolade mogelijk heeft opgegeten. Zo kan de dierenarts een inschatting maken over de ernst. Mogelijk is een opname in de kliniek noodzakelijk. Natuurlijk is het altijd beter om te voorkomen dat uw hond of kat chocolade eet. Laat het daarom nooit onbeheerd op tafel staan of in openstaande tassen zitten.

Deel dit artikel