> EHBO bij contact eikenprocessierups

EHBO bij contact eikenprocessierups

EHBO bij contact eikenprocessierups

Als u denkt dat uw dier in contact is geweest met de brandharen van de eikenprocessierups is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts! Vaak zal deze adviseren zo snel mogelijk een afspraak te maken ter controle. Soms is dit niet meteen mogelijk en dan is het toch wel handig als u weet wat u zelf al kunt doen om uw dier te helpen.

Bent u bang dat uw dier in contact is geweest met de brandharen, maar ziet u geen klachten, dan kunt u in ieder geval de vacht goed afspoelen/wassen. Spoel de vacht eerst alleen af met water om alle eventuele losse brandharen weg te spoelen. Strippen met plakband kan ook.Daarna kunt u uw hond nog wassen met een verzorgende of kalmerende shampoo om eventuele haren die tussen de vacht zijn gekomen weg te wassen. Spoel goed na.

Geschikte verzorgende shampoos zijn bijvoorbeeld: DermAllay Sensitive Shampoo, Douxo Care Shampoo en Dermazyme Calm Shampoo . Voor paarden kan bijvoorbeeld de Maxani Rescue Shampoo worden gebruikt.

Als de huid al wat geprikkeld is kunt u ook wassen met speciale shampoos voor de geprikkelde huid, zoals Allermyl SIS Shampoo of Coatex Medicinale shampoo .Voor paarden is de Maxani Honing Complex Shampoo een goede optie.

Zorg dat u de kop en eventueel de bek spoelt met (lauw) water. Voorkom dat er water in de keel van uw dier loopt en zorg ook dat uw dier het water niet allemaal op kan drinken.

Om ogen te spoelen zijn er speciale spoelvloeistoffen, zoals Ophta-Clean , AA Oogreiniger of Vétoquinol Eye Care . Deze producten zijn vaak fysiologisch of met dezelfde pH als traanvocht, zodat de ogen niet onnodig geprikkeld worden.

De huid rond de ogen is ook extra gevoelig. Deze kunt u spoelen met bovenstaande producten, maar ook met speciale reinigers voor de oogleden (dus niet in de ogen!) zoals CleanOcular en Optixcare Eye Cleaner . Voor paarden en boerderijdieren is de Vetericyn Plus Eye Wash makkelijker in gebruik door de sproeikop.

Als u bovenstaande producten niet voor handen hebt, spoel dan met gewoon water.

Overmatig spoelen is belangrijk. Probeer zo min mogelijk te wrijven, omdat u hiermee de brandharen kunt verspreiden en juist meer irritatie opwekt.

Daarnaast kunt u de ogen beschermen met een verzorgende zalf met vitamine A, bijvoorbeeld Ophtosan of AA-Retinol 15 Oogzalf.

Als de huid geprikkeld is kunt u deze verzorgen met speciale zalven of sprays, zoals Vetramil, Dermiel Huidspray of Pet’s Relief Derm-10. Tegenwoordig zijn er ook speciale producten ontwikkeld tegen de irritatie door de brandharen van de processierups, zoals de Processierups Gel en de Amos Paardenbalsem.

Onthoud dat bovenstaande adviezen alleen bedoeld zijn als eerste hulp of als niet meteen een dierenarts bezocht kan worden. Het blijft belangrijk om meteen contact op te nemen met uw dierenarts bij een verdenking op klachten door de eikenprocessierups!

Lees hier het hele artikel over de eikenprocessierups en de risico’s.

Kijk voor meer informatie op het kennisplatform van de eikenprocessierups: processierups.nu.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.

Nooit iets missen?

Bent u altijd op zoek naar dé manier om uw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf u nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel