> Dieetvoeding: niet voor even, maar vaak voor het hele leven

Dieetvoeding: niet voor even, maar vaak voor het hele leven

Onze honden en katten verdienen natuurlijk de beste verzorging. Daarbij hoort ook een geschikte voeding. In principe om uw hond of kat zo lang mogelijk gezond te houden, maar soms kan ook een speciale dieetvoeding voor het helpen voorkomen of helpen behandelen van een ziekte nodig zijn.

Waarom dieetvoeding nodig kan zijn

Op het moment dat uw huisdier ziek wordt, kan het zijn dat uw hond of kat andere voedingsbehoeften krijgt. In dat geval is een standaardvoeding niet meer geschikt. Om deze reden zijn er verschillende dieetvoedingen ontwikkeld. Een standaardvoeding is ontworpen voor een gezonde hond of kat, maar dieetvoedingen hebben juist specifieke eigenschappen en voordelen waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze bij een bepaalde aandoening of ziekte de hond of kat kunnen ondersteunen. Dieetvoedingen zijn daarom dikwijls een belangrijk onderdeel van het behandelplan van de dierenarts.

Waarom is een dieetvoeding vaak voor langere tijd nodig

Dieetvoedingen worden vaak voor een lange tijd en soms zelfs levenslang voorgeschreven. Dit komt omdat uw hond of kat vaak niet zal genezen van de ziekte of aandoening waardoor het nodig is om uw huisdier met de dieetvoeding te blijven ondersteunen. Bij een chronische nieraandoening bijvoorbeeld is het dus ook nodig om levenslang een nierdieet zoals Hill’s Prescription Diet k/d te geven. Vaak verdwijnen de symptomen na een tijdje en stoppen baasjes toch met het geven van dieetvoeding, terwijl de aandoening aanwezig blijft.

Hoe houdt u het voeren van de dieetvoeding vol

Uit onderzoek van Hill’s komen verschillende redenen naar voren waarom baasjes stoppen met het geven van de dieetvoeding.
De eerste reden is een hele logische reden. Als baasje zult u namelijk snel merken dat uw huisdier opknapt en er niet meer ziek uitziet. U zult dan al snel denken dat uw hond of kat beter is en geen dieetvoeding meer nodig heeft. Helaas betekent dit niet altijd dat uw huisdier ook echt genezen is. In het geval van nierfalen bijvoorbeeld zal uw huisdier nooit meer helemaal genezen maar kan het blijven voeren van de dieetvoeding er wel voor zorgen dat de situatie niet verslechtert.
Een tweede veel voorkomende reden is dat een hond of kat de nieuwe voeding niet meteen lekker vindt, niet omdat een dieetvoeding minder lekker zou zijn, maar omdat uw huisdier ziek is. En bij een ziekte daalt hun eetlust (zoals bij mensen). Er zijn gelukkig een aantal manieren om uw huisdier aan de nieuwe voeding te laten wennen:

  • Stap niet meteen over van het huidige naar het nieuwe voer maar schakel geleidelijk over gedurende periode van 7 dagen of meer. Geef iedere dag wat minder van de oude voeding en wat meer van de nieuwe voeding. Op die manier kan ook het maagdarmkanaal aan de voeding wennen.
  • Voer brokjes uit de hand alsof het een beloning is.
  • Zorg ervoor dat natvoer op kamertemperatuur is. Geef het dus niet meteen wanneer het uit de koelkast komt maar warm het even op. Als uw huisdier echt moeilijk eet, mag u het voer opwarmen tot 35° waardoor uw huisdier het voer beter kan ruiken en er sneller zal van gaan eten.
  • Vaak bestaan er verschillende smaakvarianten en texturen van een dieetvoeding. Als uw hond of kat een voeding dus echt niet lust, kunt u altijd een andere variant proberen. U kunt de structuur van natvoer en droogvoer ook eventueel wat aanpassen door wat warm water toe te voegen.
De derde en laatste reden om te stoppen met dieetvoeding is dat de kosten vaak hoger liggen dan van een standaardvoeding. Hierbij kan het helpen om de kosten per dag te berekenen. Op de verpakking staat vermeld hoeveel gram voer u aan uw hond of kat mag geven. Een kat van 4 kg mag bijvoorbeeld 60 gram droogvoer per dag krijgen. Met een zak van 1,5 kg kan deze kat dan 25 dagen eten. Bedenkt u ook dat u door het blijven geven van dieetvoeding een hoop dierenartsen kosten kunt besparen. Als u weet dat uw hond of kat een langere tijd of zelfs levenslang een dieetvoeding moet krijgen, is het ook vaak voordeliger om voor een grotere verpakking te kiezen als u weet dat uw huisdier de voeding accepteert.

Controle bij de dierenarts

Een dieetvoeding wordt meestal door een dierenarts voorgeschreven. Overleg daarom altijd met uw dierenarts hoe het vervolg van de (voedings)behandeling eruit gaat zien. Hoelang moet u de voeding geven en wanneer is het verstandig om op controle te komen? Het is namelijk belangrijk dat uw dierenarts de gezondheid en ontwikkeling van uw huisdier in de gaten houdt. Als uw huisdier dieetvoeding krijgt, is het verstandig om uw hond of kat elke 6 maanden door uw dierenarts te laten nakijken.

Wilt u meer informatie over dieetvoeding voor uw hond of kat? Neem contact op via dierenarts@medpets.be.

Deel dit artikel