> Te dikke honden en katten: een groeiend probleem

Te dikke honden en katten: een groeiend probleem

Wist u dat op dit moment ongeveer 56% van de honden en 60% van de katten overgewicht heeft? Helaas realiseren slecht 10% van de huisdiereigenaren zich dat hun huisdier te zwaar is. Dit komt omdat overgewicht vaak geleidelijk ontstaat en het dus lastig is om te merken wanneer uw huisdier echt het punt heeft bereikt waarop het overgewicht een probleem voor de gezondheid gaat vormen. Hill’s gaat graag samen met huisdiereigenaren en dierenartsen de strijd tegen overgewicht aan om huisdieren zo een gezonder leven te geven.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals bij eigenlijk alle gezondheidsproblemen is voorkomen beter dan genezen. Als een hond of kat eenmaal te dik is, is het lastig om hem of haar af te laten vallen. Zeker omdat een hond of kat uit zichzelf weinig zin zal hebben om af te vallen en het dus op de eigenaar en zijn of haar motivatie aankomt om het afvallen vol te houden. Als een dier meer vet in plaats van spieren krijgt zal hij ook minder energie nodig hebben. Spieren gebruiken namelijk veel meer energie dan vet en dus hoe meer vet hoe minder energie uw hond of kat verbruikt terwijl hij waarschijnlijk wel evenveel energie binnen krijgt met zijn voeding. Er blijft dan als het ware energie over die weer omgezet zal worden in vet. Dieren met overgewicht hebben daarom minder energie nodig dan dieren met een gezond gewicht'.

Hoe zorgt u voor een gezond gewicht van uw huisdier?

  • Om overgewicht te helpen voorkomen is het allereerst belangrijk dat u de juiste voeding geeft die past bij de conditie van uw hond of kat. Zo heeft een pup andere energiebehoeften en dus ook andere voeding nodig dan een oudere hond. Bij het zoeken naar de juiste voeding is het verstandig om advies te vragen aan uw dierenarts.
  • Als u de juiste voeding voor uw huisdier hebt gevonden is het natuurlijk ook belangrijk om de juiste hoeveelheid te geven. Op de verpakking staat vaak een voedingstabel waarin u kunt aflezen hoeveel gram voer uw hond of kat per dag mag krijgen. Deze tabel is gebaseerd op het ideale gewicht van uw huisdier, het is hierbij dus belangrijk dat u weet hoe zwaar uw huisdier is. Ook is het slim om de hoeveelheid voer die uw huisdier mag krijgen netjes af te wegen met een keukenweegschaal zodat u niet per ongeluk toch te veel geeft.
  • Het is ook slim om op het aantal voermomenten per dag te letten. Bij pups tot 12 weken is het goed om 4 voermomenten per dag te hebben, voor pups van 3 tot 6 maanden kan dit teruggebracht worden naar 3 voermomenten. Vanaf 6 maanden is het goed om uw hond de helft van zijn voer s’ochtends en de andere helft s’ avonds te geven. Zorg ervoor dat het tijdstip van voeren iedere dag ongeveer hetzelfde is. Bij kittens is het goed om ongeveer 3 voermomenten per dag te hebben. Bij volwassen katten kunt u ervoor kiezen om droogvoer altijd beschikbaar te hebben; dit heeft alleen als risico dat uw kat zich misschien gaat overeten. Het is dus beter om één voermoment per dag te hebben. Op die manier kunt u ook de eetlust van uw kat in de gaten houden. Wanneer u meerdere katten in huis hebt, is dit ook beter omdat u zo voorkomt dat één kat veel te veel eet en andere katten te weinig voer krijgen.
  • Als uw hond of kat zijn eten heel snel opeet kunt u eventueel een speciale voerbak aanschaffen. Een anti schrokbak zorgt ervoor dat uw huisdier niet zo snel kan eten, ook kunt u een voerpuzzel aanschaffen of spelletjes spelen waarbij uw huisdier het voer kan verdienen. Aan Hill’s droogvoer mag u ook water toevoegen.
  • Als laatste is het net als bij mensen natuurlijk belangrijk om uw hond of kat niet te veel te laten snoepen. Een klein stukje kaas of worst lijkt niet zoveel kwaad te kunnen maar wist u dat 28 gram kaas voor een hond gelijk staat aan 1,5 hamburger voor een mens en voor een kat zelfs aan 4 hamburgers! Wees dus zuinig met het geven van restjes van tafel en traktaties van uw eigen eten. U kunt uw huisdier ook op een andere manier belonen in plaats van met eten. Verwen uw huisdier bijvoorbeeld met een nieuw speeltje, extra speeltijd, knuffels, een lange wandeling en spelletjes. Op die manier krijgt uw huisdier ook nog meer beweging.

Onthoud dus dat u ook op een andere manier dan met eten uw liefde voor uw hond of kat kan laten merken.

Afvallen doet u niet alleen

Uw dierenarts kan u het beste advies geven over het juiste gewicht van uw huisdier. Mocht u denken dat uw huisdier wel wat af kan vallen is het slim om dit samen met uw dierenarts aan te pakken. Het afvallen moet namelijk wel geleidelijk gaan. Een kat kan bijvoorbeeld nog geen dag zonder eten. Het is altijd slim om een speciale dieetvoeding te geven als uw huisdier moet afvallen. Met een speciaal dieetvoer, zoals Hill’s Prescription Diet Metabolic, kan uw huisdier namelijk nog wel dezelfde portie eten en zal hij ook een voldaan gevoel hebben maar valt hij toch af. Ook bestaat er speciale dieetvoeding voor huisdieren met overgewicht en een tegelijkertijd voorkomende andere aandoening. Zo bestaat er voor katten met overgewicht en blaasproblemen het Hill’s Prescription Diet c/d + Metabolic voer en voor honden met gewrichtsproblemen bestaat er Hill’s Prescription Diet Metabolic + Mobility. Op Medpets kunt u alle dieetvoedingen van Hill’s terug vinden.

Deel dit artikel