> Hoe houd u uw puppy gezond

Hoe houd u uw puppy gezond

Hoe houd u uw puppy gezond

Dit artikel is geschreven door Royal Canin.

Een gezonde pup is een blije pup. Daarom wilt u uw puppy zo goed mogelijk in conditie houden en dus goed voor hem zorgen. Wij helpen u daarbij.

Gebitsverzorging puppy

Slechts 2% van de eigenaren leert zijn of haar puppy wennen aan tandenpoetsen. En dat is ontzettend jammer, want gebitsverzorging is zo belangrijk. De gevolgen van tandplak en tandsteen kunnen op latere leeftijd behoorlijk ernstig en pijnlijk zijn. Uiteindelijk kan uw hond zelfs zijn tanden verliezen.

Leer uw puppy daarom het liefst al op jonge leeftijd te wennen aan een dagelijkse poetsbeurt. Voeg de handeling toe aan jullie routine, bijvoorbeeld na de laatste wandeling, of juist voor de ochtendwandeling.

Vachtverzorging

Zeker als uw puppy een langharige vacht heeft, is dagelijkse verzorging een must. Het voorkomt nare klitten en regelmatige kam- en borstelbeurt maakt de verzorging minder intensief, zowel voor u als uw puppy. Zorg dat u de juiste spullen gebruikt, die passen bij de vacht van uw puppy.

Maar ook honden met een kortere vacht, kunt u het best laten wennen aan vachtverzorging. Zo leert uw pup wennen aan het feit dat u aan zijn lijf zit en zo kun jij sneller parasieten of oneffenheden ontdekken en dan snel ingrijpen om uw puppy gezond te houden.

Juiste puppyvoeding

Voeding kan heel veel doen voor de gezondheid van uw puppy. Door hem een voeding te geven die past bij zijn levensfase, -stijl en ras ondersteunt u zijn gezondheid op de best mogelijke manier.

Puppy’s zijn nog volop in de groei en dat vraagt dus om een andere samenstelling van de voeding dan voor volwassen honden.

Omdat er grote verschillen zijn tussen de verschillende honden(rassen), zijn er ook veel verschillende voedingen. Er zijn puppyvoedingen voor heel kleine honden, heel grote honden, maar ook voor heel actieve en juist minder actieve honden. Er zijn zelfs speciale voedingen voor bepaalde rassen om zo precies tegemoet te komen aan de specifieke voedingsbehoeften van dat ene ras.

Het is de moeite waard te onderzoeken welke voeding het meest geschikt is voor uw puppy.

Castratie/sterilisatie

Het is een misverstand dat uw puppy na castratie/sterilisatie ook meteen volwassen is. De meeste pups kunnen nog het beste speciale puppyvoeding blijven eten, tot zij volgroeid zijn. Wanneer dat is, is afhankelijk van de grootte van uw pup.

Overleg altijd met uw dierenarts of en wanneer het verstandig is om uw hond te castreren/steriliseren.

Beweging

Bewegen is goed om overgewicht te helpen voorkomen. Overgewicht kan leiden tot:
  • Huidaandoeningen
  • Suikerziekte
  • Blaasgruis / blaasstenen
  • Verlaagde weerstand
  • Gewrichtsproblemen

Pas op dat u met uw puppy niet te veel beweegt omdat zijn botten en gewrichten nog volop in de groei zijn. Bouw de beweging langzaam op.

Spelen (met geschikt speelgoed), trainen en wandelen houdt uw puppy niet alleen fit, het is ook goed voor jullie band. Door veel tijd met uw puppy door te brengen, groeit het vertrouwen in elkaar.

Dierenarts en vaccinaties

Naast de vaste momenten dat u naar de dierenarts gaat voor de vaccinaties, is het ook belangrijk dat u minimaal 1 keer per jaar naar de dierenarts gaat voor een gezondheidscheck. Zo kan uw dierenarts in de gaten houden of uw puppy niet te zwaar wordt, of hij nog vrij is van parasieten en kan een eventueel gezondheidsprobleem vroegtijdig gezien worden.

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om u beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen uw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van uw interesses, kunt u informatie delen via social media en kunnen we u een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website gaat u hiermee akkoord. Lees meer Sluiten