> Mannen helpen huisdier de jaarwisseling door!

Mannen helpen huisdier de jaarwisseling door!

Mannen helpen huisdier de jaarwisseling door!

Medpets heeft een onderzoek gedaan onder 2367 huisdierbezitters en uit dit onderzoek blijkt dat meer mannen dan vrouwen hun huisdier voorbereiden op de harde vuurwerkgeluiden tijdens de jaarwisseling. Naast deze vraag is tevens onderzocht in hoeverre huisdierbezitters bezig zijn met vuurwerkangst bij huisdieren. Want door een goede voorbereiding, beleven honden, katten en paarden ook een leuke jaarwisseling. Veel mensen weten nog niet goed hoe, wanneer en met welke middelen om te gaan met hun huisdier op 31 december.

Vuurwerk moet afgeschaft worden. Niet zozeer voor onszelf, maar vooral voor de overwegend stressgevoelige huisdieren. Tenminste, deze mening deelt een grote groep huisdierbezitters. Door vuurwerk af te schaffen, of op centrale plaatsen (te laten) afsteken, beleven huisdieren een veel minder stressvolle jaarwisseling. Nu beleven veel huisdieren volgens hun baasje een angstige jaarwisseling. Daaropvolgend is de vraag gesteld of huisdiereigenaren zich ervan bewust zijn dat er verschillende hulpmiddelen zijn en of mensen de stresssymptomen die horen bij vuurwerkangst herkennen.

Uit het onderzoek komt allereerst naar voren dat het merendeel van de dierenbezitters zich ervan bewust is dat hun huisdier stressvolle momenten kan beleven door de knallen en flitsen van vuurwerk. Opmerkelijk is dat zo’n 23% van de ondervraagde baasjes zich niet bewust is van vuurwerkangst bij huisdieren; ook is deze groep niet op de hoogte van de hulpmiddelen die beschikbaar zijn om vuurwerkangst bij huisdieren tegen te gaan.

Van alle huisdier baasjes die zich bewust zijn van vuurwerkangst bij huisdieren, neemt het merendeel (67%) van hen actie om hun huisdier voor te bereiden op de jaarwisseling. Hoe bereiden deze baasjes hun huisdier voor? Het meest gehoorde antwoorden zijn;

  • Thuisblijven en de radio of televisie extra hard zetten. Hiermee wordt de aandacht van het vuurwerk afgeleid.
  • Zelf rustig blijven. Door zelf rustig te blijven, blijft hun huisdier dat ook.
  • Speciale medicatie/ homeopatische of andere hulpmiddelen geven. Denk hierbij aan Feliway, Bach, Calmex, Adaptil en Thundershirt.
  • Een goede voorbereiding/training met vuurwerkgeluiden. Door vanaf jonge leeftijd te trainen met vuurwerkgeluiden (bijv. met behulp van een vuurwerk cd) raakt uw geliefde huisdier gewend aan de geluiden, aldus de respondenten.

Het valt ook op dat een deel van de ondervraagden op vakantie gaat naar een rustig gebied tijdens de jaarwisseling waar weinig tot geen vuurwerk wordt afgestoken. Een opvallend antwoord die veel genoemd werd was het serveren van een ‘’advocaatje’’, enkele hondenbezitters serveren hun hond een klein advocaatje voor de jaarwisseling. Zij zijn van mening dat hun viervoeter hier rustig van wordt.

Wat is dan de beste oplossing?

Advies van Medpets:

Voorlopig zal er nog vuurwerk zijn op de laatste dag van het jaar om hier goed mee om te gaan hebben we een aantal tips:

  • Voedingssupplementen en medicatie. Met supplementen zijn er verschillende manieren om uw huisdier rustiger te houden, deze kunt u o.a. vinden bij online specialisten zoals Medpets.be. Mochten deze niet helpen overweeg dan een afspraak met de dierenarts voor passende medicatie.
  • Kalmerende shirts. Er zijn verschillende “shirts” op de markt voor honden en katten waardoor ze een veiliger en rustiger gevoel krijgen. Een voorbeeld hiervan zijn de bekende: Thundershirts.
  • Een training vooraf. Begin een training al op jonge leeftijd of een aantal maanden voor de jaarwisseling. Door een vuurwerk cd regelmatig af te spelen, went uw huisdier aan de harde onverwachtse geluiden.

Shop hier producten tegen vuurwerkangst:


Resultaten vuurwerk angst

Deel dit artikel