> Praktische tips voor het omgaan met (angst voor) vuurwerkgeluiden

Praktische tips voor het omgaan met (angst voor) vuurwerkgeluiden

Praktische tips voor het omgaan met (angst voor) vuurwerkgeluiden

Als het einde van het jaar nadert willen we er alles aan doen om deze periode ook voor onze huisdieren zo rustig als mogelijk te laten verlopen. In dit artikel geven we tips hoe u kunt voorkomen dat uw dier als pup of kitten al bang wordt van vuurwerk. Daarnaast geven we algemene tips over simpele aanpassingen die u kunt doen in de leefomgeving van uw huisdier om ze wat af te schermen voor al het vuurwerkgeweld rond de jaarwisseling.

Bekijk ook ons Vuurwerkangst Magazine.

Vuurwerkangst voorkomen bij pups en kittens

Vuurwerkangst kunt u bij jonge dieren proberen te voorkomen. Voor jonge dieren zijn harde geluiden nog onbekend. Echte fobie voor harde geluiden ontstaat doordat een (jong) dier een keer een traumatische ervaring heeft gehad. Er valt dus een hoop ellende te voorkomen door een pup of kitten goed te socialiseren met (harde) geluiden. Het laten wennen aan harde geluiden gaat het best als het geleidelijk gaat, door middel van gedragstraining onder leiding van een trainer of thuis, met behulp van een vuurwerk CD voor honden.

Praktische tips om uw huisdier te beschermen tegen vuurwerk

Ook als uw dier nog geen vuurwerkangst heeft, kan dit wel ontstaan als het erg schrikt van al het vuurwerk. Hieronder enkele tips om de vuurwerkperiode zo aangenaam mogelijk te maken voor uw huisdier.

Honden

 • Ook al is uw hond niet bang voor vuurwerk, voorkom dat vuurwerk te dicht bij de hond in de buurt komt. Hij kan dan de rest van zijn leven bang worden voor vuurwerk en/of andere harde geluiden.
 • Wandel het liefst in gebieden waar geen vuurwerk wordt afgeschoten, bijvoorbeeld in het bos. Houd rekening met carbid schieten.
 • Lijn de hond aan bij het uitlaten. Hiermee voorkomt u dat de hond kan weglopen wanneer hij of zij schrikt.
 • Laat uw hond ruim voor middernacht uit.
 • Geef op oudejaarsavond de hond een lekker bot om te kauwen of een speeltje en zet een muziekje op.
 • Zorg ervoor dat er altijd iemand in de buurt is tijdens de jaarwisseling.
 • Gordijnen kunt u het beste dicht doen, omdat honden ook van de lichtflitsen kunnen schrikken. Zet een muziekje op of de tv aan om het meeste vuurwerk geluid te overstemmen
 • Belangrijk is dat u als baasje zelf rustig blijft. Kijk niet te vaak naar de hond of het wel goed gaat.
 • Laat uw hond gerust bij u zitten, steun geven mag best.
 • Voorkom dat uw hond kan kauwen op vuurwerkresten.

Katten

 • Katten voelen zich op hun gemak als ze weg kunnen kruipen, kijk op welke manier u uw kat hiervoor gelegenheid kunt geven (bijv. een doos neerzetten).
 • Haal uw kat op tijd binnen en voorkom dat uw kat weer naar buiten kan.

Vogels / Konijnen / Cavia's

 • Vooral lichtflitsen kunnen problemen opleveren bij vogels, konijnen en cavia's. U kunt het beste de gordijnen dicht doen en eventueel een kleed over de kooi hangen.
 • Konijnen en cavia's verschuilen zich ook graag, geef het dier hier gelegenheid voor.
 • Zet uw dier indien mogelijk binnen tijdens de jaarwisseling, bijvoorbeeld in een garage of bijkeuken. Voorkom wel te grote temperatuurschommelingen.

Voedingssupplementen bij vuurwerkangst

Ter ondersteuning van angst zijn er onder andere voedingssupplementen verkrijgbaar. Houdt er in dit geval wel rekening mee dat de meeste supplementen langer gegeven moeten worden voor het gewenste effect. Het gaat dan om producten met B-vitamines, L-theanine en L-tryptofaan. Denk bijvoorbeeld aan Zylkene, Adaptil tabletten en Telizen

Dr. Ann's Stress Reduction is ook een voorbeeld van een supplement wat u in kunt zetten bij vuurwerkangst. Het bevat een unieke combinatie van Lactium® (alpha-casozepine) en L-Theanine. Dit supplement draagt bij aan een normale weerstand tegen stress en ondersteunt wanneer uw hond of kat zich onrustig voelt. De capsule mag u in het geheel geven, maar u kunt deze ook openen en het poeder mengen met voedsel of een snack.

Naast bovenstaande zijn er nog vele andere supplementen en producten, zoals het Thundershirt en speciale voeding, namelijk het Royal Canin Calm Dieet voor je hond of kat, die u kunt gebruiken ter ondersteuning tijdens de jaarwisseling.

Rond de jaarwisseling kan uw dierenarts ook angstremmende medicatie voorschrijven, denk aan Pexion, Sileo, Alprazolam en Multipam.

Vroeger werden vaak middelen met acepromazine voorgeschreven. Acepromazine is echter NIET GESCHIKT om te geven tegen vuurwerkangst, omdat het de dieren gevoeliger maakt voor vuurwerkgeluiden, terwijl ze er niet meer op kunnen reageren. Medpets.be raadt u het gebruik van Vétranquil of Tranquigel tijdens de jaarwisseling dan ook af.

In uitzonderingsgevallen kan uw dierenarts toch besluiten om acepromazine voor te schrijven, bijvoorbeeld als uw hond door de angst een gevaar vormt voor zichzelf en de omgeving.

We wensen u veel succes en hopen op een prettige jaarwisseling voor u en uw huisdier! Neem bij vragen contact op met uw dierenarts of mail ons via dierenarts@medpets.be.

Lees ook ons artikel over vuurwerktraining en de aanpak van vuurwerkangst.

Deel dit artikel