> Omgaan met warmte en zonnesteek

Omgaan met warmte en zonnesteek

Omgaan met warmte en zonnesteek

Een zonnesteek of hyperthermie kan optreden in minder dan 30 minuten. Als dieren bij warm vochtig weer met weinig schaduw geen mogelijkheid krijgen om af te koelen en te rusten, leidt dit tot een verminderd vermogen om warmte af te voeren. In dit artikel leest u alles over de risico’s van warm weer voor uw huisdier.

Opwarmen en afkoelen

De lichaamstemperatuur van een dier blijft in balans doordat hij aan de ene kant manieren heeft om zich op te warmen en aan de andere kant manieren heeft om zich af te koelen. Opwarmen gaat door middel van lichaamsbeweging, spiertrillingen, het verbranden van voedsel en het opzoeken van een beschutte of warme plek op koude dagen. Afkoelen gaat door middel van het opzoeken van koele plekken (schaduw -en waterrijke omgeving) en door het verwijden van de bloedvaten in de oren en poten, zodat er meer warmte het lichaam kan verlaten.

Geen zweetklieren

Honden hebben geen zweetklieren. Ze zijn afhankelijk van afkoeling door verdamping; dus door te hijgen. Als de luchtvochtigheid erg hoog is en de omgevingstemperatuur is bijna net zo hoog als de lichaamstemperatuur (zoals in een auto) dan kunnen de pogingen van een dier om zijn lichaamstemperatuur omlaag te krijgen niet voldoende zijn. Het gevolg is dat de lichaamstemperatuur steeds verder oploopt en zo allerlei stofwisselingsprocessen in het lichaam verstoord raken en het hart en de longen overbelast raken. Het dier hijgt, kwijlt en wordt sloom. Braken en diarree kunnen optreden. Het dier raakt in shock.

Katten zweten voornamelijk via de voetkussentjes en niet via de huid, waardoor ze sneller oververhit kunnen raken. Bij katten komt in tegenstelling tot bij honden oververhitting minder vaak voor. Ze zoeken vaak zelf een koel plekje in de schaduw.

Zonnesteek

Een zonnesteek komt het meest voor als een dier opgesloten zit in een voertuig op een warme dag. Snelle en vroege herkenning van een zonnesteek en snelle en juiste behandeling is dan van het grootste belang. Risicofactoren van een zonnesteek zijn een verstopping van de bovenste luchtwegen, stembandverlamming en overgewicht. Hondenrassen met een zeer korte neus (Bulldogs) hebben een verhoogd risico op een zonnesteek. Honden die al eens een zonnesteek hebben gehad, hebben ook een hogere kans op herhaling.

Voorzorgsmaatregelen

Op warme dagen is het belangrijk dat uw huisdier in een schaduwrijke omgeving op een koel oppervlak, zoals een koelmat, kan liggen en voldoende water heeft. U kunt uw hond op verantwoorde wijze extra verkoeling bieden door hem of haar een Aqua Coolkeeper Halsband of Aqua Coolkeeper Jacket aan te doen. Inspanning en sporten met uw hond kunt u het best doen in de koelte van de vroege ochtend of de avond. Overdag is het het best om uw hond elk half uur te laten rusten in de schaduw en te laten drinken. Voor katten is het belangrijk dat er voldoende schaduw is in de tuin of dat uw kat naar binnen kan gaan om af te koelen. Als er weinig schaduw is, kunt u parasols neerzetten. Het is ook belangrijk dat uw kat altijd vers drinkwater ter beschikking heeft.

Mocht het toch gebeuren dat uw hond of kat een zonnesteek oploopt, dan is koelen het allerbelangrijkste. Door het dier nat te maken met een spons met water (met name de kop), kan het dier weer afkoelen. Een zonnesteek is een spoedgeval. Neem direct contact op met de dierenarts. Zodra het verantwoord is, kunt u uw huisdier vervoeren om hem verder te laten behandelen.

Deel dit artikel