> Oormijt bij katten

Oormijt bij katten

Oormijt bij katten

Oormijt is een beestje dat we veel zien bij katten en dan vooral bij kittens. Het veroorzaakt vaak veel jeuk en veel zwart oorsmeer in de oren. Maar hoe weet u zeker dat uw kat oormijt heeft? En hoe kunt u het behandelen?

Wat is oormijt?

Oormijt is dus een beestje dat in de oren van dieren kan leven. De mijten voeden zich met huidschilfers en oorsmeer. Dit kriebelt. Door de irritatie van de gehoorgang wordt ook meer oorsmeer geproduceerd. Hierdoor kan makkelijk een bacteriële oorontsteking ontstaan bij katten met oormijt, dus het is belangrijk om niet te lang met een behandeling te wachten.

Wat merk ik bij mijn kat met oormijt?

Als uw kat oormijt heeft geeft dit jeuk, veel jeuk. Ze gaat schudden met de kop en krabben aan de oren. Dit kan wondjes en kaalheid geven rond de oren. Soms ziet u ook zwarte korrels oorsmeer naar buiten komen na het schudden. De oren stinken vaak ook.

Als uw kat erg jeukt aan de oren is het verstandig om naar uw dierenarts te gaan voor controle. Het gaat namelijk niet altijd om oormijt. Er kan ook een normale oorontsteking spelen, of uw kat kan last hebben van een allergie. Dit moet u wel zeker weten voor u gaat behandelen.

Otimectin om oormijt te behandelen

Voor de behandeling van oormijt bij katten is er een speciale oorzalf, namelijk de otimectin. Deze zalf bevat ivermectine, wat de mijten doodt.

Oordruppels om oormijt te behandelen bij een kat

Er zijn ook andere producten die kunnen werken bij een oormijt infectie. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor spot on producten voor op de huid tussen de vacht. Dit zijn bijvoorbeeld Stronghold en Advocate. Deze producten kunt u alleen bij een dierenarts kopen.

Vanuit ons assortiment kunt u kiezen voor een (aanvullende) behandeling met oordruppels. Dit zijn bijvoorbeel de cleaners als Clean Ear Oorreiniger en cdVet MijtenEx Oorreiniger. Ook de producten met colloïdaal zilver, zoals de TraumaPet Oordruppels en Organimal Colloïdaal Zilver kunnen ondersteunen bij de behandeling tegen oormijt.

De gevolgen van een onbehandelde oormijtinfectie

Omdat een oormijtinfectie veel jeuk geeft, gaan dieren krabben aan de oren en schudden met de kop. Dit kan schade geven aan het oor, maar ook bijvoorbeeld een bloedoor. Dit is een bloeding in de oorschelp, waardoor de oorschelp dik wordt. Deze bloeduitstorting lost vaak slecht zelf op en kan permanente schade (en last voor uw kat) geven aan de oorschelp.

Ga dus naar uw dierenarts als u het vermoeden heeft dat uw kat oormijt heeft.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.

Nooit iets missen?

Bent u altijd op zoek naar dé manier om uw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf u nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel