Service
Winkelmandje
Menu
Tot -20% korting op uw favoriete producten Lees meer

Gaat uw huisdier mee op vakantie?

Op vakantie met uw trouwe viervoeter, niets leukers dan dat. Maar waar moet u allemaal aan denken als uw hond of kat mee op vakantie gaat? Op deze pagina vindt u alle informatie over de voorbereiding, invoereisen, bescherming tegen parasieten en het veilig reizen met uw huisdier.

Bekijk ook onze handige checklist, zodat u niets vergeet in te pakken. Zo kunt u goed voorbereid en onbezorgd genieten van uw vakantie.

Invoereisen voor uw huisdier

Als u op reis gaat met uw hond of kat binnen of buiten de EU, gelden er verschillende invoereisen. Denk aan een geldig Europees dierenpaspoort, een identificatiechip, rabiësvaccinatie en in sommige landen een verplichte wormenbehandeling.

Bekijk vooraf de invoereisen voor uw vakantieland en de landen waar u doorheen reist. Dit voorkomt verrassingen onderweg. De website van het LICG biedt een actueel overzicht. Controleer ook goed of uw hond mee naar het buitenland mag, want voor bepaalde rassen gelden aanvullende regels.

Zorg er daarnaast voor dat de identificatie en registratie van uw huisdier met een chip in orde zijn en dat u de benodigde vaccinaties tijdig laat toedienen.

hond met man vakantie

Parasieten op vakantie

In het buitenland kunnen honden en katten besmet raken met parasieten die in België minder vaak voorkomen. Denk aan teken, zandvliegen, hartworm en vossenlintworm. Het is belangrijk om uw dier hiertegen te beschermen, zowel vóór vertrek als tijdens de reis.

Gebruik preventief producten zoals de Scalibor halsband, Advantix of Vectra 3D om vlooien, teken en zandvliegen af te weren. Bekijk ook onze pagina over het gevaar van zandvliegen bij honden. Daarnaast kunt u uw dier aanvullend beschermen met producten uit het assortiment vlooiën en teken bij honden.

Een ander risico vormt de hartworm bij hond en kat, die vooral in Zuid- en Oost-Europa voorkomt. Door gebruik van bijvoorbeeld een ontwormingsmiddel kunt u uw dier beschermen tegen deze ernstige worminfectie. Meer tips over bescherming tegen parasitaire wormen vindt u ook bij vakantiewormen bij hond en kat.

Vrouw met hond in grasveld

Beschermende producten voor uw hond of kat

Vervoer in de auto

Gaat u met de auto op vakantie? Zorg dat uw hond of kat veilig wordt vervoerd. In sommige landen is het zelfs verplicht om uw hond vast te zetten met een autogordel, in een bench of achter een hondenrek.

Gebruik bijvoorbeeld een passend hondentuig met autogordel, een stevige bench voor in de auto, een autostoel, een autodeken of een loopplank voor veilige plaatsing in de kofferbak. Lees ook meer over hond vervoeren in de auto.

Stress en reisziekte tijdens het reizen

Sommige dieren ervaren stress tijdens het autorijden of hebben last van reisziekte. Met rustgevende supplementen zoals Dr Ann’s Stress Reduction, Adaptil of Zylkene kunt u uw hond of kat ondersteunen. Heeft uw hond of kat snel last van reisziekte? Dan biedt Puur Tour verlichting.

Laat uw dier nooit alleen in de auto, ook niet voor een korte stop.

Populaire reisproducten voor onderweg

Verkoeling en hitte

Op vakantie kan het flink warm worden, zeker in het zuiden van Europa. Houd uw huisdier goed in de gaten en bied voldoende verkoeling. Zorg voor een comfortabele ligplek met een koelmat, een koelvest of een koelbandana.

Bescherm de gevoelige huid tegen de zon met een speciale zonnebrandcrème. Voor extra verkoeling en speelplezier kunt u ook een hondenzwembad meenemen.

Bij warm weer helpen deze tips voor honden en warm weer en verkoeling voor uw huisdier.

hond water strand vakantie

Handige verkoelingsproducten voor uw huisdier

Veelgestelde vragen over reizen met huisdieren

Is mijn hond in ieder land welkom?

In de meeste landen zijn honden welkom als u zich aan de regels houdt. Maar niet in elk land worden alle rassen geaccepteerd. Controleer dus ruim voor vertrek of uw hond welkom is op uw bestemming.

Hoe lang kan een hond in de auto reizen?

Een hond die gewend is aan autorijden kan enkele uren achter elkaar reizen, mits u voldoende pauzes neemt en zorgt voor verkoeling, eten en drinken onderweg.

Hoe lang kan een hond in de auto reizen?

Zwitserland, Duitsland, Italië, Noorwegen, Spanje, Oostenrijk en Kroatië staan bekend als hondvriendelijke landen binnen Europa.

Is het verplicht mijn hond vast te zetten in de auto?

De wet verplicht dat u tijdens het rijden niet gehinderd mag worden. In sommige landen is een gordel, rek of bench verplicht. Controleer vooraf de regels per land.

Wat zijn de algemene eisen voor het reizen met mijn hond of kat?

Voor reizen binnen de EU zijn deze zaken verplicht:

  • Een Europees dierenpaspoort
  • Een chip met registratie
  • Een geldige rabiësvaccinatie
  • In sommige landen: een wormbehandeling

Moet ik een muilkorf meenemen op vakantie?

Dat hangt af van uw bestemming. In sommige landen is een muilkorf verplicht in openbare ruimtes. Bekijk vooraf de regels per land op de website van het LICG.

Kan ik mijn huisdier meenemen in het vliegtuig?

Kleine huisdieren mogen mee in de cabine (max. 8 kg) in een reistas onder de stoel. Zwaardere dieren reizen in het ruim. Check vooraf bij luchtvaartmaatschappij en ambassade welke regels gelden.

Wat moet ik allemaal meenemen voor mijn hond?

Bekijk onze checklist hond of kat gaat mee op vakantie voor alle benodigdheden, zoals een EHBO-set, koelmat, tekentang en de juiste transportmiddelen.

Wat als uw huisdier thuis blijft?

Niet ieder huisdier gaat graag mee op reis. Soms is het beter om uw dier in de vertrouwde omgeving te laten. Gebruik deze checklist huisdier niet mee op vakantie om niets te vergeten.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen over het reizen met uw hond of kat, of twijfelt u welke bescherming het beste is voor uw dier? Neem gerust contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.be. We helpen u graag verder.

Bekijk ook onze andere zomer- en reistips

Familie met hond aan meer

Checklist: Hond of kat gaat mee op vakantie

Waar moet u aan denken als uw hond of kat mee gaat op vakantie? Dat leest u in dit blogartikel.

hond-voetbal

Een onvergetelijk EK samen met uw hond

Het EK-voetbal is een spannende tijd voor alle voetballiefhebbers! Wat is er nu leuker dan deze ervaring te delen met w huisdier? Of u nu juicht voor uw favoriete team of gewoon geniet van de sfeer, hier zijn enkele tips om het EK samen met uw hond te vieren en er een onvergetelijke ervaring van te maken.

hond auto vakantie

Uw hond vervoeren in de auto

Uw hond meenemen in de auto lijkt simpel, maar vraagt net wat meer aandacht dan u misschien denkt. Of u nu een blokje om naar het bos rijdt of een lange reis naar het buitenland maakt: het is belangrijk dat uw hond veilig en comfortabel meereist. In deze blog leest u welke opties er zijn om uw hond op de juiste manier te vervoeren in de auto. Denk aan autogordels, hondenrekken en tips bij stress of reisziekte. Zo bent u goed voorbereid op iedere autorit en wordt samen onderweg zijn een fijne ervaring voor jullie allebei.

Hond in fietskar achter fiets

Fietsen met uw hond: wat mag volgens de wet?

Fietsen met uw hond is een fijne manier om samen actief te zijn, maar is dat overal zomaar toegestaan? Of u nu op reis gaat, verhuist of gewoon nieuwsgierig bent: hier leest u alles over de wetgeving rond fietsen met honden in Europa.

hond zwemmen

7 tips voor veilig zwemmen met uw hond

Wat is er fijner dan op een warme dag samen met uw hond het water op te zoeken? Zwemmen is een heerlijke én gezonde manier om af te koelen. Maar niet elke plek is geschikt voor honden, en er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten voor de veiligheid van uw viervoeter. In dit artikel leest u 7 onmisbare tips voor zorgeloos zwemplezier.

Kamperen met uw hond; de ultieme gids voor een geslaagde vakantie

Kamperen met het hele gezin inclusief uw trouwe viervoeter of eropuit met uw beste (honden)maatje: kamperen is altijd een avontuurlijke ervaring. Of u nu de bergen intrekt, door de bossen wandelt of ontspant aan het strand, een goede voorbereiding is essentieel. In deze blog vind u praktische tips, onmisbare benodigdheden en belangrijke regelgevingen om het kampeeravontuur met uw hond onvergetelijk te maken.

Hond hangt met kop uit autoraam

Honden en warm weer: 8 tips voor een veilige zomer

De zomer is heerlijk, maar warme dagen brengen risico’s met zich mee voor uw hond. Veel baasjes vragen zich af: wanneer is het te warm om te wandelen met mijn hond? Of: hoe merk ik dat mijn hond het warm heeft in huis? In deze blog delen we praktische tips tegen hitte en hoe u oververhitting bij honden voorkomt.

hond speelt met water

Verkoeling voor uw huisdier

In de zomer kan het erg warm worden voor onze huisdieren. Veel dieren kunnen niet goed omgaan met de warmte. Mensen kunnen afkoelen door te zweten. De meeste dieren zweten niet en zullen op een andere manier hun warmte kwijt moeten. Oververhitting is erg gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn als u niet op tijd ingrijpt. In deze blog geven we per diersoort tips om verkoeling te geven.

Vlag met verboden voor honden, voor een blauwe lucht met opstijgend vliegtuig.

Mag uw hond mee naar het buitenland?

Veel mensen willen hun hond meenemen met vakantie. Dan heeft u te maken met verschillende invoereisen per land waar u naartoe gaat of doorheen reist. U denkt dan aan een geldig dierenpaspoort, chip, vaccinaties, een gezondheidscontrole door de dierenarts en eventueel een behandeling tegen parasieten. Maar wist u dat niet alle honden in alle landen welkom zijn? Of alleen als u zich aan strenge regels houdt? In deze blog bespreken we de eisen die de populaire vakantiebestemmingen stellen aan het invoeren van een hond.

Meer tips