> Op vakantie met uw huisdier? Tips en advies

Op vakantie met uw huisdier? Tips en advies

Op vakantie met uw huisdier? Tips en advies

De zomervakantie komt eraan. Als uw huisdier mee gaat op vakantie - maar ook wanneer uw huisdier thuisblijft of naar een pension gaat - is het belangrijk om bij een aantal zaken stil te staan. In dit artikel geeft onze dierenarts een aantal tips om goed voorbereid op vakantie te gaan.

Voorbereidingen

Invoereisen per land
Als u uw huisdier mee wilt nemen naar het buitenland moet u zich houden aan de buitenlandse wet- en regelgeving. In alle gevallen dient uw huisdier gechipt te zijn, in het bezit te zijn van een Europees paspoort en 21 dagen voor vertrek moet het dier zijn rabiës vaccinatie (hondsdolheid) hebben gehad. Paspoorten die zijn uitgegeven na 29-12-2014 dienen ook gelamineerd te zijn.

Pension
Wanneer uw huisdier naar het pension gebracht wordt, heeft het dier aanvullend de kennelhoestvaccinatie nodig. Informeer tijdig bij het pension wanneer deze enting uiterlijk gegeven moet worden. De eisen per pension kunnen verschillen van 3 weken van te voren tot 1 dag van te voren. Het is in alle gevallen verstandig om uw dier tijdig te laten enten (tenminste 2 weken van te voren) zodat de enting ook daadwerkelijk werkzaam is op het moment dat uw dier het pension zal betreden. Wanneer uw dier een speciale dieetvoeding krijgt, geef dit dan duidelijk door aan het pension en zorg ervoor dat u voldoende voer bij het pension achterlaat.

Bescherming van uw dier
Het is belangrijk om uw hond op reis goed te beschermen tegen teken. Teken kunnen in het buitenland namelijk bepaalde ziektes met zich meedragen (zie ook ons artikel over teken). Daarnaast komen in het Middellandse zeegebied (Frankrijk, Spanje) zandvliegen voor. Deze kunnen Leishmania overdragen, net als hartwormmuggen die een hartworm kunnen veroorzaken. Het is noodzakelijk om hier maatregelen tegen te nemen. Geschikte producten ter voorkoming van teken en zandvliegen zijn: Scalibor of Advantix. Daarnaast is Milbemax werkzaam tegen de hartworm. Het is belangrijk om meteen de dag dat u terugkomt van vakantie, uw hond te ontwormen. Na één maand herhaalt u de behandeling nogmaals.

Lokale dierenarts
Zoek voor de vakantie een plaatselijke dierenarts en noteer deze in uw telefoon zodat deze indien nodig snel gecontacteerd kan worden.

Checklist bij het inpakken
Onderstaande checklist helpt u bij het pakken van de ‘koffer’ van uw huisdier.

 • Europees dierenpaspoort met daarin het ingevulde chipnummer, vaccinaties en een eventuele gezondheidsverklaring
 • Indien van toepassing een kopie van de stamboompapieren van uw dier
 • Telefoonnummer van uw eigen dierenarts en de gegevens van een dierenarts op de plaats van bestemming
 • Halsbandje met adres kokertje waarin uw vakantieadres en/of telefoonnummer vermeld staat
 • Een duidelijke foto van uw huisdier
 • Voeding
 • Water voor onderweg
 • Eet- en drinkbakken
 • Een mand, deken of reisbench
 • Riem en/of tuigjes en een product om het dier veilig vast te zetten in de auto (is in sommige landen verplicht)
 • Speeltjes
 • EHBO-setje & tekentang
 • Eventuele medicijnen
 • Verzorgingsproducten (borstel, shampoo etc.)
 • Hondenpoepschepjes en -zakjes
 • Eventueel een muilkorf

Onderweg

Reisziekte
Niet iedere hond (of kat) vindt een lange autorit prettig. Sommige dieren krijgen reisziekte doordat het evenwichtsorgaan verstoord is. Het is verstandig om een ondersteuning tegen reisziekte, zoals Beaphar Reisfit of Puur Reis, mee te nemen. Het is verstandig om deze producten van te voren uit te proberen om te kijken hoe uw hond of kat erop reageert. Mocht het onverhoopt onvoldoende werken, is het verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts zodat deze geschikte medicatie kan voorschrijven. Stop onderweg regelmatig voor een wandelingetje zodat uw hond zijn behoeftes kan doen. Uiteraard moet er altijd voldoende vers drinkwater aanwezig zijn.

Stress
Is uw huisdier stressgevoelig? Een lange reis of een andere omgeving (vakantieadres, pension) kan ervoor zorgen dat uw huisdier behoorlijk van slag raakt. Voor veel dieren is een vakantieperiode lang niet zo ontspannen als voor hun baasjes. Neem op tijd maatregelen, bijvoorbeeld het geven van rustgevende voedingssupplementen. Hierbij kunt u denken aan Telizen of Zylkène. Daarnaast zijn er stress reducerende producten op basis van feromonen zoals de Adaptil Verdamper, Spray of Halsband voor de hond. Veel dieren reageren hier goed op, mits u er ruim op tijd (2 tot 4 weken van tevoren) mee begint. Vergelijkbaar voor katten zijn de spray en verdamper van Feliway.

Veiligheid van de hond in de auto
Als u uw hond meeneemt op vakantie, of huisdieren vervoert in het algemeen, zorg er dan voor dat u dit veilig doet. In Duitsland is het naast een advies, ook verplicht om uw dier goed vast te zetten. Afgezien van het feit dat het voor dieren – net als voor personen – buitengewoon onveilig is om niet vast te zitten in de auto, kan het ook gevaarlijke situaties voor medeweggebruikers opleveren.

Voor de hond zijn er speciale autogordels verkrijgbaar, waarmee u uw viervoeter comfortabel en verantwoord kunt vervoeren. Maak deze gordel nooit vast aan een halsband (i.v.m mogelijk trauma aan halsgebied bij hard remmen of een ongeluk) maar bevestig deze altijd aan een stevig tuig. Voor kleinere honden en katten kan een bench, automand of vervoersbox een goede oplossing zijn. Daarnaast kunnen honden ook veilig achter een hondenrek geplaatst worden in de kofferbak.

Op vakantie

Omgaan met warmte
In de zomer is er kans op oververhitting. Dit kan veroorzaakt worden door een gebrek aan schaduw of een te warme omgeving (zoals een geparkeerde auto op een hete zomerdag). Hondenrassen met een korte snuit (zoals de Franse/Engelse Bulldog en de Mopshond) hebben meer kans op oververhitting. De gevolgen van oververhitting kunnen zeer ernstig zijn. Honden kunnen niet zweten en kunnen hun lichaamswarmte alleen verliezen via de voetzolen en door te hijgen. Wanneer een hond oververhit raakt, zal hij extra gaan hijgen om warmte kwijt te raken. Door de inspanning die hijgen met zich meebrengt, zal de lichaamstemperatuur juist stijgen. Het is dus zeer belangrijk om bij een vakantie naar warme landen goed op uw hond te letten en deze genoeg mogelijkheden geven om af te koelen.

Op warme dagen is het belangrijk dat uw huisdier in een schaduwrijke omgeving op een koel oppervlak kan liggen met voldoende beschikking over water. Vermijd lange wandelingen in een warm land en zorg ervoor dat de hond bijvoorbeeld kan zwemmen om af te koelen. Ook is het belangrijk om uw hond tijdens de autoreis voldoende verkoeling te bieden, denk er bijvoorbeeld aan om de hond regelmatig vers water aan te bieden (meenemen in koeltas). U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de Road Refresher Pet Travel Bowl of de H2O2GO Waterfles. Laat de hond nooit alleen achter in de auto!

De kans op oververhitting kan verminderd worden door middel van een aantal ‘hulpmiddelen’. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de Aqua Coolkeeper Halsband. Deze halsband bevat een actief koelende gel en koelt de nek en daarmee de grote bloedvaten die door de hals lopen. Daarnaast bieden wij ook verschillende koelmatten aan, net als jasjes om uw hond koel te houden; Aqua Coolkeeper Jacket, Hurtta Cooling Vest of Suitical DRY Cooling Vest zijn erg effectief om uw hond koel te houden. Ons gehele assortiment met verkoelingsproducten kunt u hier vinden.

Mocht uw hond onverhoopt toch oververhit raken dan is het belangrijk om eerste hulp te verlenen door uw hond zo snel mogelijk af te laten koelen. Neem ook direct contact op met een plaatselijke dierenarts. Haal de hond direct uit de zon, leg een natte handdoek over hem heen of laat uw hond in het water liggen/zwemmen. De natte handdoeken legt u op de buik en ververst u elke 5 minuten. De hond niet helemaal bedekken met natte handdoeken, de hond kan dan zijn warmte niet meer kwijt. Indien u de mogelijkheid heeft, kunt u een hond met een dikke of lange vacht het beste direct scheren. (NB Dit helpt uw hond op dat moment, maar kan helaas wel nadelig zijn in de periode erna. De vacht van een hond werkt namelijk als isolator. Tussen de haren bevindt zich een laag lucht die de hond in de zomer koel en in de winter warm houdt. Als die isolerende laag verwijderd wordt, door bijvoorbeeld alles af te scheren, is de verkoelende werking in de zomer ook weg. De hond heeft meer moeite met het handhaven van zijn lichaamstemperatuur. Andere nadelen van het wegscheren van de vacht zijn dat de huid meer blootgesteld wordt aan de zon. Hierdoor kan deze verbranden. Ook komt het voor bij honden dat het haar niet meer terug wil groeien nadat het geschoren is: post-clipping alopecia. Op het moment dat uw hond in levensgevaar is door de oververhitting heeft u echter geen keuze.) Zorg ervoor dat de hond vers drinkwater ter beschikking heeft.

EHBO
Het is verstandig om een EHBO-set mee te nemen op vakantie. Een goede EHBO-set moet onder andere verbandmateriaal (petflex), zoals steriele gaasjes, betadine of jodiumdoekjes, leukotape, een schaartje en evt. handschoenen bevatten. Een nageltang is noodzakelijk bij een afgescheurde nagel. Een tekentang mag ook niet ontbreken. Wij hebben ook kant-en-klare EHBO-sets Duvo pet first aid kit, Trixie first aid kit in ons assortiment. In ons artikel over eerste hulp bij ongelukken kunt u adviezen vinden hoe u eerste hulp bij uw dier kunt verlenen.

Heeft u nog vragen over het op vakantie gaan met of zonder huisdier? Neemt u dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 0186 -57 55 28 of via e-mail: dierenarts@medpets.be

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om u beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen uw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van uw interesses, kunt u informatie delen via social media en kunnen we u een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website gaat u hiermee akkoord. Lees meer Sluiten