> Hoe herkent u spijsverteringsproblemen bij uw hond of kat?

Hoe herkent u spijsverteringsproblemen bij uw hond of kat?

Dit artikel is geschreven door Royal Canin

Spijsverteringsproblemen, wat zijn dat precies en hoe kan uw kat of hond daar last van hebben? En nog belangrijker; hoe herkent u ze als baasje, zodat u uw huisdier er vanaf kunt helpen of in kunt ondersteunen?

Wat zijn spijsverteringsproblemen bij een hond of kat?

Als uw hond of kat problemen heeft met zijn spijsvertering, betekent dit dat hij zijn eten niet goed verteert of last heeft tijdens het verteren. Dit kan verschillende oorzaken hebben en ook behoorlijk wat ongemak veroorzaken.

Hoe kunt u nu spijsverteringsproblemen herkennen bij uw hond of kat?

Kijk naar de ontlasting

Eén van de eerste signalen waaraan u zou kunnen herkennen dat uw hond of kat last heeft van zijn spijsverteringsstelsel is als de ontlasting regelmatig niet goed is. Deze kan te slap zijn of juist te hard. Als u ziet dat uw huisdier echt vaker moet poepen en dunne poep heeft is dat niet in orde, maar als u ziet dat hij veel moeite moet doen om te kunnen poepen en een heel harde keutel neerlegt is dat ook niet goed. De ontlasting moet stevig zijn, maar niet té.

Braakt uw hond of kat?

Een hond of kat met spijsverteringsproblemen kan gaan braken. Een huisdier kan altijd een keer overgeven. Als hij echter met regelmaat gaat braken, dus wekelijks of zelfs dagelijks, dan kan dat een teken zijn dat er iets speelt in het maagdarmkanaal. Als uw huisdier dagelijks overgeeft, is het zaak om de dierenarts in te schakelen.

Zeker bij kittens en pups mag u ‘het niet te lang aankijken’. Zij zijn erg kwetsbaar voor uitdroging en het ontstaan van tekorten in bepaalde voedingsstoffen. Neem liever een keer te vroeg contact op met uw dierenarts dan te laat.

Katten kunnen ook haarballen uitbraken. Ook hiervoor geldt: een keer is niet erg. Zij heeft dan te veel haar binnengekregen, bijvoorbeeld in de ruiperiode. Normaal verlaten ingeslikte haren het lichaam met de ontlasting. Als uw kat te veel haren binnenkrijgt, kan ze de haren opgeven in de vorm van een langgerekte bal. Geeft uw kat meerdere haarballen per week op of braakt ze er regelmatig bij, neem dan ook contact op met uw dierenarts. Het kan dan nodig zijn uw kat te behandelen met supplementen tegen haarballen.

Let op subtiele symptomen bij uw hond of kat

Spijsverteringsproblemen bij uw huisdier kunnen subtiel zijn en sluimeren. Hierdoor kan het gedrag van uw hond of kat geleidelijk veranderen omdat hij zich niet lekker voelt en mogelijk pijn heeft. Hij kan bijvoorbeeld rustiger worden, minder spelen, minder graag wandelen, zich terugtrekken, etc. Ziet u het gedrag van uw kat of hond geleidelijk veranderen, neem dan contact op met uw dierenarts.

Gewichtsverlies en doffe vacht

Ook kan het zijn dat uw hond of kat gewicht verliest of zijn vacht brozer en doffer wordt. Dit kan duiden op het niet goed of onvoldoende opnemen van bepaalde voedingsstoffen. Het kan dan dus verstandig zijn om uw dier door een dierenarts te laten onderzoeken.

Minder eetlust bij uw hond of kat

Als uw hond of kat ineens minder eetlust heeft, is dat ook een teken. Zeker bij katten is het belangrijk dat zij elke dag iets eten om leververvetting te voorkomen; hier kunnen ze heel ziek van worden. Een volwassen hond kan best eens een dagje overslaan, maar als u ziet dat hij structureel minder veel en minder graag eet, is er iets aan de hand. Ook dan wordt het tijd om naar je dierenarts te gaan ter controle. Er zijn veel problemen die kunnen zorgen voor minder eetlust bij uw huisdier. Ook spijsverteringsproblemen kunnen hiervoor zorgen.

Ga naar uw dierenarts als u twijfelt

Vermoed u dat uw huisdier last heeft van zijn spijsverteringsstelsel, ga dan naar uw dierenarts. Hij kan veel pijn hebben en het niet goed opnemen van alle voedingsstoffen kan behoorlijk schadelijk zijn voor zijn gezondheid. Vaak kunt u met ondersteunende voeding en supplementen voor uw hond of kat al veel betekenen.

Mogelijke oplossingen bij spijsverteringsproblemen

Zoals gezegd is het altijd belangrijk om met uw huisdier naar de dierenarts te gaan om vast te stellen wat precies het probleem is. Vaak zijn spijsverteringsproblemen bij een hond of kat goed te behandelen of te ondersteunen met geschikte voeding. Deze voeding heeft vaak zeer goed verteerbare eiwitten, waardoor het spijsverteringsstelsel zo min mogelijke belast wordt. De toegevoegde prebiotica ondersteunen een gezond maag- en darmstelsel. Uw dierenarts kan advies geven over geschikte voeding. De Royal Canin Gastrointestinal voor honden of katten is bijvoorbeeld zo'n voeding. Maar ook de Vetality Gastrointestinal of de Hill's i/d Digestive Care. Soms is het nodig om aanvullend onderzoek te doen in de vorm van ontlasting onderzoek of bloedonderzoek. Soms is zelfs beeldvorming of een scopie van maag en darmen nodig om een diagnose te stellen. Uw dierenarts kan u hier het best in adviseren.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.

Nooit iets missen?

Bent u altijd op zoek naar dé manier om uw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf u nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel