> Teken bij katten

Teken bij katten

Teken bij katten

Wees goed voorbereid op het ongemak van teken. De Tekenwijzer van Medpets helpt met handige tips en je kunt er op bijhouden wanneer je voor het laatst een middel tegen vlooien en teken hebt gegeven.

Teken zijn parasieten die zich aan uw kat hechten voor een bloedmaaltijd. Dit is helaas niet altijd zonder gevolgen. Hoe ziet een teek eruit, wat zijn de risico’s en wat moet u doen om ze te verwijderen en te voorkomen? Dat leest u in dit artikel.

Hoe ziet een teek eruit bij een kat

Een teek is erg klein, slechts een paar mm groot. Als uw kat een dikke, lange vacht heeft, kan het zijn dat u de teek niet ziet. Een teek hecht zich met de kop vast in de huid. Ze zijn vooral goed zichtbaar als ze zijn volgezogen. Ze zien er een beetje uit als een bruine of grijze wrat met pootjes. Soms kunnen de teken nog los lopen over de vacht op zoek naar een geschikte plek om zich vast te hechten. Ze hechten zich met name vast op de dun behaarde delen van uw kat, dus op de kop, in de oren of in de liezen en oksels.

Hoe kan mijn kat zich besmetten met teken?

Teken komen in heel België voor. Ze zitten in het bos, maar ook in de tuin, in duinen en in mindere mate in stadsparken. Ze zitten vooral in gras of tussen dode bladeren, het liefst bij bomen en struiken. Ze stappen van daaruit over op passerende katten. Uit onderzoek blijkt dat teken tegenwoordig ook veel voorkomen in kort gras. Eerst werd er altijd gedacht dat dit enkel in hoog gras was. Teken zijn er het hele jaar door. Ze zijn vooral actief vanaf een buitentemperatuur warmer dan 7 °C.

Via de website Tekenradar.nl kunt u zien waar en wanneer teken actief zijn.

Teken in de tuin

Veel mensen vergeten dat teken ook in de tuin, waar uw geliefde pluizenbol zijn of haar pootjes strekt, kunnen zitten. Let dus goed op dat u uw kat controleert nadat hij of zij in de tuin is geweest. Ook op het moment dat u weinig planten of ander groen in uw tuin heeft. Want die akelige beestjes kunnen overal zitten.

Kunnen katten ziek worden van een tekenbeet?

Katten kunnen ziek worden van een tekenbeet. De teek kan een ontsteking geven op de plek waar hij zich vasthecht. Dit kan jeuk en irritatie geven.

Daarnaast kunnen teken ziektes overbrengen op uw kat. Katten zijn minder gevoelig voor tekenziektes dan honden. Zo worden de meeste katten niet ziek of krijgen alleen koorts. Teken kunnen katten besmetten met Anaplasma, Ehrlichia en Borrelia (ziekte van Lyme). Noteer altijd in uw agenda wanneer uw kat een teek heeft gehad. Wordt uw huisdier ziek in de periode na een tekenbeet, meld dan altijd aan uw dierenarts dat ze een teek heeft gehad of dat ze in het buitenland is geweest.

Hoe ziet een tekenbeet eruit?

Als er een teek heeft vastgezeten in de huid, ontstaat er vaak een bult op die plaats. Dit is niet ernstig en verdwijnt vanzelf. Als de kop is blijven zitten in de huid, kan dit gaan ontsteken. U kunt proberen deze alsnog eruit te halen of langs de dierenarts te gaan. Uiteindelijk zal de kop eruit zweren, net als een splinter. Bij ziekteverschijnselen na een tekenbeet, is het verstandig om uw dierenarts te raadplegen.

Wat kan ik doen om mijn kat tegen teken te beschermen?

U kunt verschillende dingen doen om uw kat tegen teken te beschermen:

Hoe verwijdert u een teek bij een kat

Als u een teek signaleert bij uw kat, verwijder deze dan zo snel mogelijk met een tekentang of tekenkaart. Hoe sneller u de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op overdracht van ziektes. Gebruik hierbij geen alcohol, hitte of zeep voor het verwijderen van de teek. De teek kan dan juist de maaginhoud uitspugen en sneller ziektes overbrengen. Hieronder staan nog een aantal tips voor het verwijderen van een teek:

  • Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet met een tekentang of tekenkaart
  • Knijp niet in het lijf van de teek
  • Trek de teek voorzichtig eruit met een draaiende beweging of trek de teek voorzichtig recht uit de huid
  • Desinfecteer het bijtwondje van de teek na verwijdering van de teek met alcohol 70% of jodium. Doe dit niet als de teek nog in de huid vastzit
  • Desinfecteer de tekentang na gebruik in kokend water

Download ook ons Stappenplan: "hoe verwijdert u een teek?" voor de stappen die u maakt om een teek te verwijderen. Handig voor onderweg of op vakantie!

Ook alles lezen over vlooien?

Bent u ook benieuwd naar alle tips en adviezen wat betreft vlooien? Lees dan nu het blogartikel Vlooien bij katten.

Wilt u meer weten over teken bij uw huisdier? Onze dierenarts helpt u graag. Stuur een email naar dierenarts@medpets.be of bel de klantenservice.

Nooit iets missen?

Bent u altijd op zoek naar dé manier om uw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf u nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel