> Tuinvogels voeren: Wanneer voert u wat?

Tuinvogels voeren: Wanneer voert u wat?

Tuinvogels voeren: Wanneer voert u wat?

Het advies is om tuinvogels het hele jaar door bij te voeren. Ze gebruiken namelijk het hele jaar door energie. In de winter gebruiken ze energie om zichzelf op temperatuur te houden, in het voorjaar is energie nodig voor het nestelen en het leggen van eieren en het grootbrengen van de jongen. In de herfst moeten reserves worden opgebouwd voor de winter.

Vogels stoppen met eten als hun honger is gestild. Daarnaast is het een fabeltje dat vogels verleren om zelf voedsel te vinden.

Wat heeft een tuinvogel nodig in de winter?

In de winter kost het vogels veel energie om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. De lichaamstemperatuur van vogels licht veel hoger dan van mensen en andere huisdieren, namelijk op 40 graden Celcius. Sommige kleine vogelsoorten kunnen in een nacht wel 10% van hun gewicht verliezen door het verbruik van energie.

Als extra energiebron kunt u in de winter daarom vetbollen en pinda’s geven.

Omdat het ’s nachts kan vriezen helpt het ook om water aan te bieden. Dit kunnen de vogels drinken en ze kunnen erin wassen. Het vet in het verenkleed zorgt dat het water gewoon van de veren rolt.

Geschikte producten om te voeren:

Wat heeft een tuinvogel nodig in de lente?

In de lente zijn vogels druk bezig met de voorbereidingen om te broeden. Ze hebben in deze periode veel eiwitten nodig. Insecten, rupsen en wormen zijn een goede eiwitbron. In vogelvriendelijke tuinen zijn deze normaal gesproken voldoende te vinden. Let op dat er bijna geen insecten te vinden zijn als het bijvoorbeeld 2 dagen hard regent of waait. Dus ook in de lente is er behoefte aan extra voeding. In tegenstelling tot de winter waar vooral vet belangrijk is, is in het voorjaar eiwit en kalk nodig. Dit halen vogels dus normaal uit insecten.

Geschikte producten om te voeren zijn bijvoorbeeld:

Welke voeding heeft een tuinvogel nodig in de zomer?

In de zomer is eiwitrijk voedsel belangrijk. Ze gaan ruien en moeten een nieuw verenkleed maken wat ze kan beschermen in de winter. Andere vogels hebben de energie nodig om naar het zuiden te trekken. Ook in de zomer zijn wormen en insecten een belangrijke bron van eiwitten. Bloeiende planten in de tuin trekken insecten en kunnen vogels zo al helpen. Door het sproeien van uw tuin en gazon komen wormen naar boven.

Geschikte producten om te voeren zijn bijvoorbeeld:

Wat heeft een tuinvogel nodig in de herfst?

Als het kouder begint te worden zien we vaak dat vogels dichter bij huis komen. Ze gaan actief op zoek naar een plek waar ook in de winter voeding te vinden is. Als u ze nu gaat voeren zult u zien dat de vogels terug gaan komen voor de winter. In deze periode worden vaak vitaminerijke bessen gegeten. Ook vetbollen en pinda’s zijn in deze periode geschikt om te voeren.

Geschikte producten om te voeren zijn bijvoorbeeld:

U kunt meer informatie vinden op de website van de vogelbescherming en Versele-Laga.

Deel dit artikel