> Is vegetarische voeding geschikt voor een kat?

Is vegetarische voeding geschikt voor een kat?

Is vegetarische voeding geschikt voor een kat?

Sommige baasjes willen ook aan hun kat een vegetarische of veganistische voeding geven. Mensen willen dit graag vanuit idealisme of door een voedselovergevoeligheid. In principe is het mogelijk om voor een kat een vegetarische voeding te bereiden. U moet dan wel met een aantal zaken rekening houden.

Een kat is van nature een vleeseter

Katten zijn obligate carnivoren, dus echte vleeseters. Dit wil dus zeggen dat katten niet zonder voedingsstoffen, en dan vooral eiwitten, van dierlijke oorsprong kunnen. Katten hebben dierlijke eiwitten en aminozuren (de bouwstenen van de eiwitten) in de voeding nodig, omdat het lichaam deze snel afbreekt. Als katten deze bouwstenen niet krijgen via de voeding kunnen tekorten ontstaan.

Bekijk ons assortiment kattenvoer.

Belangrijke voedingsstoffen voor uw kat

Vlees bevat verschillende onmisbare voedingsstoffen voor een kat, denk aan taurine, essentiële vetzuren en bepaalde vitamines, zoals vitamine A en vitamine B12. Wat een tekort aan deze voedingsstoffen kan betekenen voor uw kat leg ik hieronder uit.

Symptomen van taurine tekort bij een kat

Het aminozuur taurine is erg belangrijk voor de kat. Dit is een essentieel aminozuur, omdat de kat dit niet zelf kan maken. Taurine komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong of moet apart aan voeding worden toegevoegd. Bij katten kan daarom taurine tekort voorkomen. Dit kan leiden tot blindheid en hartfalen.

Te kort aan arachidonzuur bij een kat die alleen plantaardige voeding eet

Ook arachidonzuur, een omega-6 vetzuur, is heel belangrijk voor katten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld honden kunnen katten dit vetzuur niet voldoende maken via linoleenzuur (een omega-3 vetzuur). Arachidonzuur is daarmee een essentieel vetzuur voor katten. Arachidonzuur is bijvoorbeeld belangrijk voor de aanmaak van hormonen en een gezonde huid en vacht.

Symptomen van vitaminetekort bij een kat

Vitamine A is belangrijk voor de celgroei en herstel van het lichaam. Vitamine A kan door de meeste zoogdieren zelf worden gemaakt. Katten maken geen vitamines zelf in het lichaam, of maar in beperkte mate. Een kat moet dus vitamine A binnenkrijgen via de voeding. Dit zit dus vooral in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals lever, eieren, roomboter en verse vis. In dit geval moet u ook opletten dat katten niet te veel vitamine A binnenkrijgen, omdat een overmaat aan vitamine A ook weer klachten kan geven, vooral door botwoekeringen aan de halswervels.
Ook vitamine B12 moet een kat voldoende binnenkrijgen via vlees. Tekorten kunnen leiden tot verminderde darmfunctie. Vitamine B12 is ook belangrijk voor de weerstand en het zenuwstelsel.

Hoe kan ik zorgen dat mijn kat een complete vegetarische voeding krijgt?

Als u dus besluit om voor uw kat een vegetarische maaltijd samen te stellen, is het dus heel belangrijk om bovenstaande voedingsstoffen toe te voegen. Er zijn supplementen met synthetisch taurine, vitamine A en arachidonzuur. Omdat het heel moeilijk is om de samenstelling van een vegetarische voeding met supplementen helemaal goed te krijgen voor een kat is het verstandig u goed te laten informeren door een voedingsspecialist voor dieren, herkenbaar aan de titel Dipl. ECVCN of Dipl. ACVN. Bekende namen zijn bijvoorbeeld Ronald Corbee en Esther Plantinga.

De andere optie is dat u uw kat een complete, uitgebalanceerde vegetarische (of veganistische) kattenvoeding geeft die u kant-en-klaar kunt kopen (een commerciële voeding).

Waarom kunnen honden beter omgaan met een vegetarisch dieet?

Honden zijn van nature omnivoor, waardoor ze zich kunnen aanpassen aan een gebalanceerd vegetarisch dieet. Ze kunnen wel tekorten krijgen, maar dit gebeurt dus minder snel.

Ook voor honden blijft wel het advies u goed te laten informeren bij het zelf samenstellen van een vegetarisch dieet. Veel vegetarische recepten die in omloop zijn op het internet bevatten namelijk fouten. Mogelijk beter is weer te kiezen voor een commercieel en compleet hondenvoer, zoals de TROVET Exclusion NVD Hond of de Yarrah Vega Hondenbrokken.

Liever geen veganistische voeding voor honden en katten

Veganistische voeding bevat helemaal geen dierlijke producten, dus ook geen eieren of melk bijvoorbeeld. Hierdoor kunnen niet alleen tekorten ontstaan aan essentiële aminozuren, vetzuren en vitamines (vitamine A en veel B-vitamines), maar ook in ijzer, calcium en zink.

In geval van de keuze voor een veganistisch dieet is het dus extra belangrijk om u goed te laten informeren over een goede uitgebalanceerde samenstelling van de voeding of dus te kiezen voor een complete commerciële voeding.

Nooit iets missen?

Bent u altijd op zoek naar dé manier om uw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf u nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel