> Verkoeling

Verkoeling

Verkoeling

In de zomer kan het erg warm worden voor onze huisdieren. Veel dieren kunnen niet goed omgaan met de warmte. Mensen kunnen afkoelen door te zweten. De meeste dieren zweten niet en zullen op een andere manier hun warmte kwijt moeten. Oververhitting is erg gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn als u niet op tijd ingrijpt.

Honden

Honden kunnen vooral hun warmte kwijt door te hijgen en via de voetzolen. Ze hebben alleen in de voetzooltjes zweetklieren en krijgen het hierdoor snel warm. Honden die een dunne vacht hebben, kunnen ook makkelijk verbranden. Hiervoor kunt u een speciale zonnebrandcrème, zoals de Dermoscent Sunfree voor hond en kat gebruiken. Als het erg warm is, maak dan geen lange wandelingen op het heetst van de dag. Dit kunt u beter vroeg in de ochtend plannen of later op de dag. Zo kan het asfalt en het zand erg warm worden voor de gevoelige voetzolen van uw hond. Als uw hond het toch erg warm heeft gekregen, zijn er verschillende manieren om uw hond af te laten koelen:

  • Zorg voor voldoende vers drinkwater
  • Zwemmen: Zwemmen is een prima manier om af te koelen. Let hierbij wel op de kwaliteit van het water met betrekking tot blauwalg en botulisme. Lees hier meer over in ons artikel zwemmen met uw hond . U kunt echter zelf ook een badje in de tuin opzetten. Ideaal om lekker af te koelen. Hondenzwembaden zijn stevig gemaakt en krasbestendig. De meeste zwembaden hebben een anti-slipbodem om glijpartijen te voorkomen: Trixie Dog Pool, AFP Chill Out- Splash and Fun Dog Pool en Beeztees Hondenzwembad Doggy Dip.
  • Koelproducten: Als uw hond niet van zwemmen houdt, zijn er ook andere producten die verkoeling kunnen geven. Er zijn koelmatten die koud worden als uw hond erop gaat liggen. U heeft geen vriezer, elektriciteit of water nodig. Andere koelmatten werken verkoelend nadat ze in het water gelegd zijn. U kunt uw hond ook koelen door een verkoelend vest aan te doen. Deze vesten maakt u eerst nat, zodat ze vervolgens uw hond koelen door verdamping van het water. Bekijk hier de verschillende koelvesten. Naast koelvesten zijn er ook koelbanden, dit zijn bandana’s die op dezelfde manier werken als de koelvesten. Zo blijft uw hond koeler met een mooie bandana om zijn hals.

Katten

Buitenkatten zoeken vaak zelf een koel plekje in de schaduw. Het is belangrijk dat er voldoende schaduw is in de tuin of dat uw kat naar binnen kan om af te koelen. Als er weinig schaduw is kunt u parasols wegzetten. Zorg er daarnaast voor dat er altijd vers drinkwater aanwezig is. Katten kunnen net als honden ook verbranden, waarbij de neus, oren en buik risicogebieden zijn. Vooral witte katten met een dunne vacht. Als uw kat veel in de zon ligt, kan het nodig zijn om uw kat op de dunbehaarde delen in te smeren.

Konijnen

Konijnen kunnen slecht tegen de warmte. In het wild zitten ze koel in een holletje onder de grond. Als de temperatuur boven de 24 graden uitkomt, kunnen ze het al moeilijk krijgen. Konijnen kunnen niet zweten om overtollig warmte kwijt te raken. Ze raken warmte kwijt via de bloedvaatjes in de oren. Als het warm weer is, zorg er dan voor dat het hok niet in de zon staat. Er zijn verschillende manieren om uw konijn verkoeling te geven in het hok. Zo zijn er voor konijnen ook koelmatten. De Snugglesafe Cool Pod gaat koelen als uw konijn erop gaat liggen en de Scratch & Newton Ice Pod legt u eerst in de vriezer en daarna in het hok. Uw konijn moet altijd de keuze hebben om op de koeltebron te gaan liggen. U kunt ook stoeptegels in het hok leggen of zorgen voor een ondergrond van gras. Als uw konijn in een ren zit, is het verstandig om een schaduwnet erover heen te spannen zodat de zon er niet direct op staat. Een buitenhok kunt u koelen door er een nat wit laken overheen te leggen. Door de verdamping onttrekt dit warmte aan het hok. Bij extreme warmte kunt u ervoor kiezen om het hok naar een koelere garage of huis te verplaatsen. Tenslotte is vers drinkwater belangrijk. Zorg eventueel voor meerdere drinkbakjes/flessen.

Knaagdieren

Knaagdieren, zoals cavia’s, hamsters, ratten kunnen het ook erg warm krijgen. Ze transpireren niet maar raken hun warmte kwijt via de oren en voetzolen. Om ze af te laten koelen kunt u koelmatten in het hok leggen of koude stenen. Een ander optie is om een zandbak met wat nat zand te creëren. Als u een plastic bodembak heeft, kunt u onder het hok, aan de buitenkant, diepvrieselementen leggen. Zorg tenslotte voor voldoende vers drinkwater.

Vogels

Zorg ervoor dat er voldoende schaduw is voor de vogels en dat de kooi niet in de zon staat. Geef uw vogel regelmatig vers drinkwater en dagelijks een vers badje om in te badderen. Warmte stijgt op, het kan hierdoor helpen om de kooi lager te zetten of hangen. Als de vogels in een buiten volière zitten of in een kippenhok, is schaduw erg belangrijk. Dit kunt u zelf ook creëren door middel van een parasol of een wit natgemaakt laken.

Hoe ziet u dat een dier het te warm heeft

  • Rode slijmvliezen
  • Erg hijgen en kwijlen
  • Dier voelt heet aan en ademt snel
  • Wilt niet eten en is lusteloos
  • Honden kunnen gaan braken
  • Vogels zitten met de veren gespreid en snavel open

Als u merkt dat uw dier het te warm heeft, kunt u ze nat maken met water. In eerste instantie vooral de kop, oren, hals en poten. Gebruik hiervoor geen ijskoud water, maar lauw water. Leg natte koele lappen op de buik en ververs deze elke 5 minuten. Het water moet niet te koud zijn. U kunt ook lauwwarm water over de buik laten stromen. Geef ze kleine beetjes drinken.

Als de oververhitting erger is kan hij/zij in shock raken. Dit herkent u aan bleke slijmvliezen, snelle hartslag en ademhaling, koude lichaamsuiteinden en niet of nauwelijks reageren op prikkels. Raadpleeg dan zo snel mogelijk uw dierenarts en begin alvast met koelen.

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om u beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen uw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van uw interesses, kunt u informatie delen via social media en kunnen we u een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website gaat u hiermee akkoord. Lees meer Sluiten