Vlooien - Teken
Wilt u ook zo’n handige vlooien- en tekenwijzer om voorbereid het vlooien- en tekenseizoen in te gaan? Download de vlooien- & tekenwijzer nu snel!
Vlooien bij honden en katten
Bijna alle honden en katten hebben wel eens last van vlooien. Vlooien zijn kleine, zwarte parasieten die in de vacht van de kat leven. Vlooien kunnen zich enorm snel vermenigvuldigen en leggen honderden eitjes in de vacht. Wist u trouwens dat 95% van de vlooienpopulatie zich in de omgeving bevindt en slechts 5% van de vlooien daadwerkelijk op het dier aanwezig is?
Er zijn diverse kenmerken die wijzen op vlooienbesmetting. Als uw hond of kat last heeft van vlooien, dan zal hij veel meer dan gebruikelijk aan zijn vacht gaan krabben. Daardoor zal de kat of hond ook meer last van haaruitval hebben. Soms heeft een besmette huisdier ook kale plekjes en korstjes door het vele krabben/bijten. Om te controleren of uw huisdier vlooien heeft kunt u het beste een vlooienkam gebruiken.
Anti-vlooienmiddelen
U kunt uw hond of kat op verschillende manieren beschermen tegen vlooien. Hieronder vindt u de methoden om uw dier te beschermen:
- Spot on / pipet:: De inhoud van de pipet wordt verdeeld tussen de schouderbladen van uw hond of kat. Hierbij wordt de vloeistof tussen de haren en op de intacte huid aangebracht. Bij Medpets vindt u pipetjes van onder andere Frontline, Advantage en Advantix.
- Vlooienband: Bij Medpets vindt u vlooienbanden van Seresto en Scalibor. Deze band geeft continue een lage dosering af van de werkzame stoffen.
- Sprays: Een spray is vooral geschikt voor dieren, waarbij nog geen pipet toegediend mag worden. Denk hierbij aan pups en kittens. Bij Medpets vindt u een aantal fijne sprays, zoals de Frontline spray en de Effipro spray.
- Shampoos: Voor honden zijn er ook een aantal fijne shampoos beschikbaar. Deze kunnen ingezet worden als aanvullend middel bij de bestrijding van vlooien. Let op: deze shampoos zijn maar voor een korte tijd werkzaam. Hierdoor zijn ze dus alleen geschikt als aanvullende bescherming.
Teken bij honden en katten
Wees goed voorbereid op het ongemak van teken. Het Stappenplan van Medpets vertelt alles wat u moet doen in het geval van een tekenbeet!
Teken kunnen voor veel overlast zorgen en allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Zo kan een teek ziektes met zich mee dragen die ook overgedragen kunnen worden naar uw dier. De bekendste ziektes zijn de ziekte van Lyme, Anaplasma, Babesia en Ehrlichia. Goede preventie en snel ingrijpen bij problemen is daarom essentieel voor de gezondheid van een dier. Het is dus belangrijk om regelmatig uw dier te controleren op de aanwezigheid van teken. Vooral na een fijne wandeling in het bos is het belangrijk om uw dier te controleren. Er zijn diverse producten tegen teken verkrijgbaar. Vele zijn combinatieproducten die zowel tegen teken als vlooien werken. Bij veel producten zullen teken wel eerst moeten bijten voordat ze gedood worden.
Teken verwijderen
Controleer uw huisdier dagelijks op teken, vooral na een wandeling in het bos. Het is belangrijk om de teek binnen 24 uur na het vastbijten te verwijderen, voordat er overdracht van ziektes plaats kan vinden. Een teek verwijderen kan door middel van een tekenkaart of tekentang. De Tekenkaart is een handige kaart waarmee u teken op een veilige manier kunt verwijderen. Doordat deze tekenverwijderkaart de grootte van een bankpas heeft, kunt u het gemakkelijk meenemen in uw portemonnee. Ook vindt u bij Medpets diverse tekentangen. Een tekentang heeft precies dezelfde werking als een tekenkaart. U zorgt ervoor dat u de teek zo dicht mogelijk op de huid oppakt. Hierna kunt u de teek voorzichtig verwijderen. Probeer hierbij het lichaam van de teek niet kapot te knijpen.
Merken
Er zijn verschillende merken te vinden tegen het bestrijden/voorkomen van vlooien en teken. Bekijk hier de bekendste merken in het assortiment van Medpets: