> Welke voeding is geschikt voor een senior hond?

Welke voeding is geschikt voor een senior hond?

Een oudere hond heeft andere voedingsstoffen nodig dan een pup. En een senior-hond vraagt weer andere voeding dan een actieve jongvolwassen hond. Speciale voeding die past bij de leeftijd van de hond is essentieel voor een gezonde hond.

Wanneer is een hond een senior?

Om te weten welke voeding het meest geschikt is voor de oudere hond, is het eerst belangrijk om te weten wanneer een hond een senior is. Gemiddeld genomen valt een hond vanaf de leeftijd van 7 jaar onder de noemer senior. Maar kleinere honden worden gemiddeld ouder en kunnen dus wat later overstappen op een seniorvoeding (10-12 jaar). Grotere honden juist weer iets eerder (6-8 jaar), omdat zij een minder lange levensverwachting hebben.

Wat verandert er precies als een hond ouder wordt?

Waarom heeft een oudere hond dan behoefte aan andere voedingsstoffen? Omdat er behoorlijk wat verandert in zijn levensstijl en in zijn fysieke gestel.

Spijsvertering

De spijsvertering van een oudere hond is minder actief dan dat van een jonge hond. Om ervoor te zorgen dat uw hond toch alle voedingsstoffen goed kan opnemen uit zijn voeding, is het belangrijk dat hij zijn eten goed en makkelijk kan verteren. Als de hond een voeding krijgt dat hij niet goed verteert, verlaten essentiële voedingsstoffen zijn lijf weer zonder te zijn opgenomen. Hij kan dan tekorten krijgen, met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Ook de darmen hebben meer stimulans nodig om goed actief te blijven. Een seniorvoeding is daarom vaak wat vezelrijker, waardoor de kans op obstipatie (verstopping) verkleind wordt.

Activiteit

Een oudere hond is wat minder actief. Hij rent minder en snuffelt meer. Hij verbruikt dus minder energie. Het is belangrijk dat hij dan ook minder energierijke voeding krijgt, omdat er anders een kans bestaat dat hij te zwaar wordt. Overgewicht is heel slecht voor zijn gezondheid en kan allerlei gezondheidsaandoeningen met zich mee brengen.

Tot slot is het belangrijk dat een oudere hond de nodige vitamines en ondersteunende stoffen binnen krijgt.

Vitamines E en C, het mineraal zink en beta-caroteen ondersteunen het immuunsysteem. Zo wordt de kans op ziekte verkleind.

Glucosamine, chondroïtine en de vetzuren EPA en DHA ondersteunen de strammer wordende botten en spieren. Dit helpt artrose te voorkomen of de klachten van artrose te verminderen.

Bernagie olie helpt de huid soepel en de vacht in goede conditie te houden. De hond is afhankelijk van wat de baas hem voert. Door een voeding te geven die past bij de leeftijd van de hond, helpt het baasje de hond gezond oud te worden.

Deel dit artikel