> Waarom miauwt mijn kat veel?

Waarom miauwt mijn kat veel?

Waarom miauwt mijn kat veel?

Er zijn verschillende oorzaken voor het overmatig miauwen van katten. Een kat miauwt bijvoorbeeld om aandacht te krijgen van zijn baasje, maar ook uit verveling of angst. Daarnaast kan er ook een medische oorzaak zijn voor het vele miauwen, zoals dementie of een ziekte. Een kat gaat door een ziekte veel miauwen omdat hij of zij zich niet goed voelt. In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken van het vele miauwen van uw kat.

Bepaalde kattenrassen kletsen graag

Sommige rassen, zoals een Siamees of een ander oosters ras, gebruiken hun stem meer dan de gemiddelde kat. Het zijn kletskousen, die veel en luid kunnen miauwen. Ze zijn ook graag in gezelschap van mensen en vragen om uw aandacht door te miauwen. Als u hier altijd op reageert, kan dit het miauwen juist stimuleren.

Veel miauwen om aandacht te trekken

Als uw kat heeft geleerd dat hij of zij aandacht krijgt door te miauwen, dan hebben ze snel in de gaten dat het miauwen wat oplevert en gaan ze het vaker doen om aandacht te krijgen. Uw kat kan bijvoorbeeld miauwen uit verveling of omdat hij wil eten. Als u het niet fijn vindt dat uw kat veel miauwt, is het, in dit geval, vooral belangrijk dat u het miauwen om aandacht negeert. U geeft uw kat pas aandacht als uw kat stil is en niet meer om aandacht vraagt. Als uw kat miauwt uit verveling, is het verstandig om meer afleiding voor uw kat te vinden, bijvoorbeeld door het geven van nieuw kattenspeelgoed, voerpuzzel of krabpaal. Probeer zelf ook meer tijd vrij te maken om met uw kat te spelen. Het miauwen om eten kan opgelost worden door uw kat vaker op een dag kleinere hoeveelheden eten te geven in plaats van 1 of 2 keer een grotere hoeveelheid eten.

Veel miauwen door angst of spanningen

Een kat kan niet goed tegen veranderingen. Dit kan zorgen voor stress. Een uiting van stress kan meer miauwen zijn. Als u het idee hebt dat uw kat stress ervaart en hierdoor miauwt, kunt u een geruststellend supplement, zoals de Feliway Optimum inzetten om de spanning te verminderen.

Krolsheid

Katten die krols zijn miauwen ook heel veel en hard. Hormonen zijn de oorzaak van het vele miauwen. Ze proberen op deze manier de aandacht te trekken van katers in de buurt. Als u het krolse gedrag erg vervelend vindt, is de beste optie om uw kat te laten steriliseren/castreren.

Veel miauwen door een medische oorzaak

Tenslotte kan een kat ook meer gaan miauwen door een medische oorzaak. Uw kat heeft bijvoorbeeld pijn en uit dit door te miauwen. Als u twijfelt over de gezondheid van uw kat is het in dit geval verstandig om een medische oorzaak uit te laten sluiten bij uw dierenarts. Als u een oudere kat heeft, kan het vele miauwen ook veroorzaakt worden door een beginnende dementie. In dit geval kunt u uw kat ondersteunen met een supplement zoals Cholodin of Vetplus Aktivait.

Als uw kat ondanks alles toch veel blijft miauwen en een medische oorzaak uitgesloten is, is een gedragstherapeut nog een optie. Een gedragstherapeut kijkt naar de situatie bij uw thuis en kan een persoonlijk advies geven.

Heeft u nog vragen over het miauwen van een kat? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.

Nooit iets missen?

Bent u altijd op zoek naar dé manier om uw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf u nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel