> Waarom verliest mijn hond haar?

Waarom verliest mijn hond haar?

Verharen is een natuurlijk proces bij honden. Twee keer per jaar zal uw hond een ruiperiode hebben. Dit heeft te maken met het afwisselen van zomer en winter. In een normale rui verliest uw hond veel haar, maar er zullen geen kale plekken ontstaan. Als dit wel aan de hand is, dan heeft uw hond waarschijnlijk een aandoening.

Alles voor de vachtverzorging van uw hond

foto van hond

Maar mijn hond verhaart het hele jaar door, hoe kan dat?

Hoe lang is uw hond gemiddeld buiten? De meeste honden leven het grootste gedeelte van de dag binnen. Ze zijn alleen een aantal uur per dag buiten als wij met ze wandelen. uw hond krijgt dus eigenlijk veel minder mee van de temperatuurverschillen die normaal voor de voorjaars- of najaarsrui zorgen. Hierdoor raakt het natuurlijke proces verstoord waardoor het gehele jaar wel wat haar los komt. Uw hond krijgt door de wandelingen wel mee dat er iets veranderd qua temperatuur. Dat is dan ook de reden dat u vaak wel 2 keer per jaar een piek ziet in de hoeveelheid losse haren op de grond.

Hoe help ik mijn hond met zijn vachtverzorging?

Borstelen! Regelmatig borstelen met een geschikte borstel zorgt ervoor dat u de losse haren al uit de vacht kamt voordat ze op uw vloer dwarrelen. Een kam, zoals de Trixie Metalen Kam is geschikt om klitten op te sporen, die komen vooral voor bij de langharige honden. De Mikki Bamboo slicker borstel is een goed voorbeeld van een allround borstel om losse haren uit de vacht te borstelen zonder de rest van de vacht te beschadigen. Een bijkomend voordeel is dat het houten handvat de opbouw van statische elektriciteit tegengaat!

Blijft uw hond toch veel verharen of vind u het lastig om de losse haren zelf uit te borstelen? Neem dan contact op met een gediplomeerde trimmer. Zij kunnen met een speciale shampoo de haren los krijgen waarna ze er uitgeblazen kunnen worden tijdens het föhnen.

Hoe kan ik de vachtkwaliteit van mijn hond verbeteren?

De rui periode kan een flinke aanslag zijn op de algehele vachtkwaliteit van uw hond. Het verzorgen en onderhouden van een gezonde huid en vacht is hard werken. De vorming van haren gaat namelijk onbeperkt door en dit kost veel energie. In periodes van overmatig vachtverlies, zoals de ruiperiode kan het soms dus fijn zijn om uw hond een duwtje in de rug te geven en een supplement te geven die helpt om de vachtconditie weer op peil te krijgen of te houden. Voorbeelden van producten zijn de Doils Skin, Dermazyme Zinc en de Dermoscent Keravita.

Bekijk hier ons volledige assortiment Wassen en vachtverzorging hond.

Heeft u nog vragen over de vachtverzorging van u hond? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl

Nooit iets missen?

Bent u altijd op zoek naar dé manier om uw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf u nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel